Advertorial: De Belastingdienst vult de aangifte al voor u in!
De slogan “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker” van de Belastingdienst gaat ook dit jaar weer op. Want de Belastingdienst vult de particuliere aangifte alvast voor u in. Deze ‘Vooraf Ingevulde Aangifte’ is een service waarbij de Belastingdienst zoveel mogelijk gegevens alvast invult in uw digitale aangifte. En dat scheelt u tijd.
Hoe werkt het precies?
Op belastingdienst.nl/aangifte is het online aangifteprogramma te downloaden en zijn invultips, uitleg bij de aangifte en veelgestelde vragen te vinden. U kunt er dan voor kiezen om uw gegevens vooraf door de Belastingdienst in te laten vullen. Deze gegevens, zoals uw loon en de WOZ-waarde van uw huis, gaan over 2010 en worden verstrekt door werkgever, uitkeringsinstantie of gemeente. U moet uw aangifte nog wel goed controleren en zo nodig aanvullen. U bent er zelf verantwoordelijk voor dat uw aangifte juist en volledig is ingevuld.
De voordelen van digitale aangifte
Digitaal aangifte doen heeft een aantal voordelen. De Belastingdienst bespaart u heel wat uitzoekwerk en vult een aantal gegevens alvast voor u in, zoals uw loon, uitkering of de WOZ-waarde van uw eigen woning. Daardoor is de kans op fouten kleiner, ook omdat het programma automatisch al uw berekeningen doet. U ziet na het invullen direct hoeveel u moet betalen of terugkrijgt. Verder geeft het aangifteprogramma u uitleg over de inkomsten en aftrekposten die u moet invullen.
Let op: insturen voor 1 april! Als u vóór 1 april aangifte hebt gedaan, krijgt u vóór 1 juli bericht van de Belastingdienst.
Altijd uw DigiD nodig
Doet u zelf digitaal aangifte? Dan heeft u een DigiD nodig om uw aangifte te versturen. Vult iemand anders, bijvoorbeeld een buurman, uw aangifte in en doet hij dat digitaal? Geef dan uw eigen DigiD niet af maar gebruik een DigiD-machtiging. Met een DigiDmachtiging kunt u een ander digitaal machtigen om uw aangifte inkomstenbelasting over 2010 te doen. Met een DigiD-machtiging kan deze persoon de Belastingdienst laten weten dat hij uw toestemming heeft.
Heeft u nog vragen? Kijk dan op belastingdienst.nl/aangifte.