Duits design, een hek en Polaroid inspiratie voor Steve Jobs
De jonge jaren van personen zijn in mijn ogen altijd zeer interessant in de ontwikkeling van je persoonlijke stijl. Waar mensen mee opgroeien zie je vaak later terug in allerlei uitingen in hun later bestaan. Los van genetische aanleg en talent voor bepaalde zaken zijn er altijd invloeden die je vormen. Het afgelopen weekend ben ik gestart met de biografie van Steve Jobs geschreven door Walter Isaacson. Op de biografie ga ik inhoudelijk niet in ik geef graag een ieder de kans zijn eigen mening te vormen. In deze blog een aantal inspiratiebronnen van Steve Jobs die hem hebben gevormd die in het boek naar voren komen.
Eichler huizen zorgden voor focus op design en eenvoud
Het huis waar hij in zijn jonge jaren woonde waren zogenaamde moderne Eichler woningen. De Eichler huizen werden gekenmerkt door aesthetische eenvoud, veel open ruimtes en simpele lijnen. Steve zei zelf ook over deze huizen:
“His houses were smart and cheap and good. They brought clean design and simple taste to lower-income people.”
Volgens velen heeft dit invloed gehad op zijn design en ‘simplicity’ focus. Een Amerikaanse architect onderbouwt dit in een recente blog.
Een goed hek bouwen is de basis voor een Apple product
Paul Jobs, zijn (pleeg)vader, had in de garage een werkbank en Steve had daar ook zijn plekje om te werken. Paul Jobs leerde Steve bijvoorbeeld hoe je vanuit de basis een hek bouwt dat staat als een huis. Ook de achterkant van een hek is daarbij belangrijk. In de biograaf gaat Steve met schrijver Walter Isaacson naar het bewuste hek dat er nog steeds staat en laat de details zien. Zijn vader zei: “
You have to build things right, even those parts you don’t see”.
Hieruit kwam Steve zijn aandacht voor de binnenkant van zijn Apple apparaten uit naar voren, de engineers waren hier een stuk minder blij mee.
Het grote HP zat om de hoek, veel electronica binnen handbereik
Vanaf jonge leeftijd was Steve zeer geinteresseerd in electronica. In zijn jeugd bestonden er bouwpakketen om bijvoorbeeld zelf een radio’s of TV in elkaar te zetten. In 1937 werd in de regio, voorloper van Silicon Valley, Hewlett Packard (HP) opgericht en de wijken waar Steve opgroeide woonden veel engineers waar Steve over de vloer kwam. Op de middelbare school ging Steve aan de slag met het bouwen van een frequentiemeter. Om de nodige onderdelen te verkrijgen zocht hij het telefoonnummer van Bill Hewlett op in de telefoongids en lichtte zijn opdracht toe en kreeg zijn spullen. Steve wist alles van electronica, zijn eerste auto verdiende hij met handel in electronica onderdelen. Steve kocht ze in op de antiekmarkt en verkocht ze aan retailers. Een goede les meteen in in- en verkopen waar hij later bekend om stond.
Duitse klassieke designs van Mercedes, Porsche en Bauhaus
Paul Jobs repareerde oude klassieke wagens in zijn garage. Steve zag constant oldtimers voorbij komen. Een echte interesse in auto’s had hij niet, wel in electronica, maar de ontwerpen waren van invloed op zijn gevoel voor design. Een jaren ’60 Mercedes en Porsche, de klassieke vormen en overzichtelijke ontwerp hebben Steve zeker beinvloedt. Op latere leeftijd reed hij ook in dit soort auto’s rond. In een later stadium volgde ook een grote interesse in de Bauhaus kunst en architectuur. De huisontwerper van Apple werd ook in Duitsland gevonden. Misschien is het Apple design wel terug te voeren naar Duitse invloeden.
Edward Land (Polaroid), de uitvinder een grote inspiratiebron
Steve bewonderde Eward Land in grote mate, in zijn ogen een echte uitvinder. Edward Land zette Polaroid op en ontwikkelde de instant camera maar ook de Polaroid zonnebrillen. Er zijn ook wat overeenkomsten in hun uiteindelijke carrieres. Beide maakten hun studie niet af en zijn autodidact. Edward Land stond op de voorpagina van Time en Life daar was Steve Jobs ook op uit en lukte hem ook. Land was ook een ster in het neerzetten van een presentatie. Zijn productpresentatie werden onderbouwd met muziek, hij stond op een podium en gebruikte slides in de jaren ‘50. Op de New York times website staat hier een uitgebreid artikel over Edward Land als inspiratiebron van Steve Jobs.