Je conversie boosten met dynamische online video en content
Er is slechts één succesfactor voor het verhogen van de conversie van elke online marketingactiviteit. Zorg dat elk contactmoment tijdens de levenscyclus en het aankoopproces van de prospect en klant relevant is voor zijn intentie, doel of activiteit op dat ogenblik.
Personalisatie is daarbij het modewoord van het moment. Hoe persoonlijker de online ervaring van de Internetgebruiker, ongeacht het kanaal, hoe beter de conversie. Dat is ook zo als je online video gebruikt op je site, zoals steeds meer bedrijven doen.
Het gebruik van online video zit in de lift, dat is duidelijk. En het is ook terecht: alhoewel het wereldwijde web nog steeds een sterk tekstueel geheel van hyperlinks is, wordt online video jaar na jaar populairder bij de Internetgebruiker.
Conversie in context: contactmomenten en aankooptrajecten
Naast het toenemende gebruik van video, is er een tweede evolutie die – eindelijk – bezig is. Marketeers kijken steeds meer naar de context waarin een (potentiële) klant zich bevindt. De consument, de contactmomenten en de context waarin die zich voltrekken (bijvoorbeeld in de fase van de aankoopcyclus) worden centraal geplaatst.
Door een holistische kijk op de consument, waarbij kanalen en media op de achtergrond verdwijnen en de kanaal-agnostische contactmomenten naar voor treden, wordt het steeds beter mogelijk om de relevantie te verhogen.
Personalisatie op basis van historische data, gedrag en real-time interactie is daarbij een essentie. Conversie is het gevolg.
Dynamische content rukt op: succesfactoren
Dynamische content op websites en in andere contactmomenten wordt belangrijker. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het Amerikaanse SundaySky een sterke conversieverhoging vond bij bedrijven die gepersonaliseerde video gebruiken.
Eenvoudig gezegd is dat het creëren en tonen van gerichte en zoveel mogelijk gepersonaliseerde video’s aan website bezoekers. Vaak gaat het om productvideo’s maar natuurlijk kun je net hetzelfde doen met andere videocontent. Het bedrijf noteerde conversieverhogingen tot 30% door het eenvoudigweg aanbieden van dynamische video’s. De dynamiek is afhankelijk van de context.
Voor de goede orde: SundaySky is een leverancier van oplossingen om dit te realiseren.
Maar de trend is duidelijk en we staan nog maar aan het begin van de personalisatiemogelijkheden op dit vlak. Want eigenlijk gaat het hier om het op een gepersonaliseerde manier tonen van online video’s. De personalisatiemogelijkheden op het vlak van andere content vormen gaan al veel verder.
Om met dynamische content te scoren, ongeacht het kanaal, zijn er zes succesfactoren:
1) Geïntegreerde klanten- en interactiedata, liefst met real-time mogelijkheden.
2) Een duidelijke focus op de noden, intenties en taken van mensen.
3) Een technologie om content te personaliseren en/of verschillende versies van content.
4) Geïntegreerde meet- en optimalisatiemogelijkheden (conversie is een reeks schakels en contactmomenten).
5) Een duidelijke ‘content grid’.
6) Denken in functie van de aankoopcyclus en aan elke fase de doelstellingen koppelen.
Dat laatste is trouwens ook wat SundaySky, getuige de afbeelding die ik van hun website haalde en onderaan plaatste, als filosofie huldigt.
Bron van de data: MediaPost.
“Door een holistische kijk op de consument, waarbij kanalen en media op de achtergrond verdwijnen en de kanaal-agnostische contactmomenten naar voor treden, wordt het steeds beter mogelijk om de relevantie te verhogen.”
De bullshit bingo viert weer hoogtij hier
@Peter sorry als mijn taalgebruik wat anders is, ik ben maar een Belg. Door het feit dat ik al sinds ’94 in het vak zit schrijf ik helaas soms ook wat anders, minder leesbaar misschien. Het woord bullshit ken ik, “bullshit bingo” echter niet. Ik vermoed dat de manier waarop ik één en ander verwoord wat te hoogravend klinkt?
Even verduidelijken voor je dan:
1) Een holistische kijk op de consument: hem zien in al zijn aspecten, gedragingen en de media die hij gebruikt. Sorry als holistisch hoogravend overkomt, ik gebruik het woord al sinds mijn jeugd. Het staat ook in het woordenboek.
2) Kanalen en media verdwijnen op de achtergrond: in een goede marketingstrategie staat de klant altijd centraal. De jongste jaren ging het, zeker met sociale media, steeds over de kanalen. Maar dat is ook al oud hoor. Het is bij veel bedrijven ook zo met andere communicatiekanalen zoals e-mail etc. die in silo’s (is dat duidelijk?) leven. Bedrijven denken nog te veel in termen van wat ze willen zeggen en met welke kanalen, om het eenvoudig te houden. Maar dat verandert langzaam maar zeker.
3) Kanaal-agnostisch. Dat gaat dus weer over die communicatiekanalen. En met kanaal-agnostisch wijst men in de vakliteratuur op het feit dat de consument niet in termen van kanalen denkt of leeft, zoals de marketeers doen. Zeker in het mobiele tijdperk, waarin alles binnen één ‘device’ gebeurt is dat zo. In het Nederlands: het zal de consument worst wezen welke kanalen hij gebruikt. Hij kiest en wisselt voortdurend tijdens een aankoopcyclus.
4) Contactmomenten. Conversie gaat over contactmomenten of “touch points”. Je kunt hier meer over lezen in de conversiemarketing-literatuur van de gebroeders Eisenberg van rond 2002 (ongeveer).
5) Relevantie verhogen: als je de klant in zijn totaliteit bekijkt (zie supra) en focust op contactmomenten in plaats van kanalen denk je veel klantgerichter, staar je je niet blind op de verbetering op het niveau van de kanalen en kun je de relevantie van wat je doet (in functie van de contactmomenten met de consument) verbeteren.
En zo….verhoog je de conversie! Geweldig, niet? Het leven is toch mooi.
PS: ik wil graag reageren op commentaren die zeggen dat men mij niet begrijpt. Ik ben al blij als ik eens commentaren krijg. Ik denk soms dat niemand mijn posts leest. Gelukkig zeggen de cijfertjes iets anders. Enige fundering van intelligente opmerkingen zoals “De bullshit bingo viert weer hoogtij hier” is echter steeds welkom. Net als gefundeerde, inhoudelijke kritiek. En, sociale reputatie of niet (die zal mij dan weer worst wezen): leve de anonimiteit van het computerscherm denk ik dan soms maar.
Het ga je goed en hopelijk is mijn toelichting van enige waarde geweest. Indien niet, licht ik je graag één en ander eens in levenden lijve toe, da’s handiger. Laat maar weten waar en wanneer.
holistisch, agnostisch, we kennen dat allemaal meneer. als nederlander zijn we onderdanen van een koningin met een levensbeschouwelijk agnostische achtergrond. we begrijpen alle woorden individueel prima, aimee, maar waar het omgaat is dat het totaal potsierlijk overkomt. maar ik kennelijk de enige die dat zo ervaart, dus stoort u vooral niet aan mij
Dank voor de taalkundige clarificatie, maatschappelijke verduidelijking en stijlcorrectie. Uw schrijvende Belglander (Belg die vaker in Nederland vertoeft en het land zeer goed kent, het omgekeerde van een Nederbelg). En excuses dat mijn zinnen u irriteren. Bedankt voor de commentaar en fijne nacht.
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!