Fastfood-robots plegen broodroof

5 februari 2013, 08:29

Martin Ford is de auteur van het boek Lights in the Tunnel (2009). Ford – what’s in a name 😉 – voorspelt dat mensen in de diensten- en kenniseconomie hun baan verliezen, doordat hun werk wordt overgenomen door robots en kunstmatige intelligentie. In het artikel Could Fast Food Robots Steal McJobs concentreert Ford zich op de impact van deze technologieën voor de fastfoodsector. Miljoenen mensen werken in deze branche voor een relatief laag salaris. Wat gebeurt er met hen als hun werk door machines wordt gedaan?

Deze blogpost heb ik samen geschreven met collega Jaap Bloem.

Het schoolvoorbeeld is de Japanse sushiketen Kura, waar efficiëntie vooropstaat. Afwezig zijn de traditionele chefkoks met hun nauwgezette aandacht voor detail. Hun plaats is ingenomen door robots die in zo hoog mogelijk tempo alle sushi-varianten bereiden. Ook afwezig zijn de obers: die zijn vervangen door transportbanden. Vanuit drie controlecentra houden externe managers toezicht op de 262 Kura-restaurants. Zodra er een gat valt op de lopende band, grijpen ze in.

360 hamburgers per uur

Eind 2010 maakte Momentum Machines bekend dat het de “Burgeon” ontwikkeld heeft: een apparaat dat 360 hamburgers per uur kan maken. En mocht er nog twijfel zijn omtrent het nut van dit apparaat, dan is volgende boodschap op de website overduidelijk: “Our alpha machine replaces all of the hamburger line cooks in a restaurant. It does everything employees can do except better.

Robot Restaurant

In Harbin, gelegen in de Chinese provincie Heilongjiang, staat Robot Restaurant. Twintig robots maken hier de dienst uit. Ze nemen bestellingen op, koken dumplings en noedels, serveren het eten en vermaken de gasten. Chief Engineer Liu Hasheng zegt dat de hele creatie 5 miljoen yuan kostte (ongeveer 580.000 euro), en de robots 200.000 tot 300.000 yuan (tussen de 23.000 en 35.000 euro). Na een oplaadtijd van twee uur zijn de robots in staat om continu vijf uur lang nonstop te werken.

Robots verjagen de mens van elke werkvloer

Martin Ford ziet de toekomst somber in. Hij ziet weinig alternatieven voor werknemers in de fastfoodsector. Ford verwacht dat het werk dat deze mensen anders zouden kunnen doen, ook ten prooi valt aan de machines:

If jobs in the fast food industry start to disappear, or even if the rate of job growth slows significantly, the implications for the workers that depend on these jobs of last resort will be dire. There may be few other alternatives for workers at that skill level, especially since other low-wage retail jobs may be similarly threatened.

Als u denkt dat de technologische werkloosheid hier ophoudt, denk dan nog maar eens na. Technologische werkloosheid is structureel aan het worden, omdat onze technologie ons aan de maakkant en aan de kenniskant letterlijk en figuurlijk uit de markt prijst.

Bronnen

Sander Duivestein
Topspreker / Trendwatcher / Auteur / Columnist bij Sogeti

Sander Duivestein is professioneel spreker, trendwatcher, internetondernemer, adviseur, auteur en columnist over de impact van nieuwe technologie op mens, bedrijf en maatschappij. In dienst van VINT (het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie van ICT-dienstverlener Sogeti) heeft hij aan meerdere onderzoeken meegewerkt. In de afgelopen jaren schreef hij meerdere boeken en rapporten over Bitcoin, Internet of Things, Wearables, Big Data, Social Media, Mobile, Cloud en de economische crisis. Sander is veel in de traditionele media terug te vinden. Regelmatig wordt hij gevraagd om zijn opinie in dag- en weekbladen, op de radio en op televisie te delen. Zo was hij onder andere te gast in Pauw en Witteman, Brandpunt en Nieuwsuur.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!