Peter Verhaar (BrightNL): “Mensen worden bedonderd door de pensioenfondsen”

14 april 2014, 09:29

Sjaak Zonneveld schreef er een boek over: ‘Het nieuwe werken aan je pensioen‘. Daarin uitte hij zijn ongenoegen met de huidige pensioensituatie van het merendeel van de Nederlanders. “Je hebt aan de ene kant de pensioenfondsen. Dat zijn grote ambtelijke organisaties die niet efficiënt werken, hoge kosten hebben en waar mensen die inleggen met handen en voeten gebonden zijn. Aan de andere kant heb je de verzekeringsmaatschappijen, die een winstdoelstelling hebben. Winst die ten koste gaat van het rendement van je pensioen. Dus ik dacht: er is ruimte voor iets daar tussenin.”

Na een ontmoeting met Annemieke Beijerinck-Vlek en Karin Jakobsen van BrightNL, werd besloten de krachten te bundelen. Sinds 3 april heeft BrightNL een crowdfunding-actie lopen op Symbid met de bedoeling drie ton binnen te halen. Het drietal stak al een vergelijkbaar bedrag aan eigen geld in de onderneming. Het doel? “Een transparant, goedkoop pensioenproduct, waarbij je volledig eigenaar bent van je eigen geld. Je stort het geld op een rekening die alleen van jou is, er wordt collectief belegd en de kosten zo laag mogelijk gehouden.” Zo is BrightNL niet van plan een percentage van je vermogen te vragen, maar wordt gekozen voor een vast bedrag van 210 euro per jaar. “Voor de mensen die 2000 euro per jaar of meer willen inleggen voor een periode van 30 jaar, zijn wij altijd altijd goedkoper.”

“De Nederlandse pensioenwet moet en zal veranderen”

Inmiddels is ook Peter Verhaar, mede-oprichter van beleggingsbank Alex, bij het project betrokken in de rol van niet uitvoerend bestuurslid; “een soort van commissaris”. Zijn motivatie is duidelijk: ”Ik zie dat mensen bedonderd worden door de pensioenfondsen. Je moet verplicht inleggen, je hebt geen idee hoeveel kosten er precies gemaakt worden en de rendementen zijn ook niet zeker, want afhankelijk van de beurs. Je hebt geen enkele, of in ieder geval heel weinig, zeggenschap over je eigen geld, wat je pensioen feitelijk toch is. Het is uitgesteld loon. Je mag over je salaris en je vakantiegeld beschikken, maar niet over je pensioen.” Reden om zich achter BrightNL te scharen.

Niet iedereen zal onmiddellijk kunnen profiteren van BrightNL. Mensen in vaste dienst mogen bijvoorbeeld niet zomaar overstappen naar een ander pensioenfonds. “Iedereen die in een pensioenfonds zit, die kunnen wij niet helpen, dan moet eerst de wet veranderen. Dat gaat ook gebeuren tussen nu en 5 jaar”, verwacht Verhaar. Tot die tijd richt BrightNL zich voornamelijk op zelfstandigen. Het geld dat zij inleggen zal, net als bij andere pensioenen, worden belegd op de beurs. “Dat kan niet anders. Als je dat niet wil, dan zet je je geld op een bankrekening en dan heb je de garantie dat je pensioen gegarandeerd laag is.”

“Laat die jongens maar freubelen”

Ondertussen lijken de gevestigde pensioenfondsen zich nog niet veel zorgen te maken. “Die denken: 'Laat die jongens maar freubelen'. Maar dat dachten ze van Alex ook en dat hebben ze geweten”, aldus Verhaar. Voordat BrightNL haar kracht kan bewijzen, is het echter belangrijk dat het benodigde startgeld binnenkomt. De crowdfunding-actie loopt nog meer dan twee maanden en op dit moment is al bijna 40 procent binnen. De mensen die meedoen, wordt een mooi rendement in het vooruitzicht gesteld. Als je nu 10.000 stort, heb je kans op het driedubbele over 5 jaar, mits er dan inmiddels 30.000 zelfstandigen in het pensioenfonds zijn gestapt.

Maar liever zien Verhaar en Zonneveld een grote groep kleine beleggers instappen. “Dat betekent dat je aandeelhouder bent. Dat geeft je het gevoel dat je niet te maken hebt met een onpersoonlijke club, je mag ook meepraten. De deelnemers hebben zeggenschap.” Maar zelfs als het benodigde startkapitaal op tijd bij elkaar komt, blijft het onzeker of het doorgaat. Uiteindelijk zal de toezichtjouder AFM een vergunning moeten afgeven. “En de toezichthouder is ondoorgrondelijk. Dus ik kan niet zeggen het gaat 100 procent zeker lukken, maar ik denk dat als we het geld op tafel hebben, dat het slaagt.” Mocht dat onverhoopt niet het geval zijn, dan krijgen alle mensen die hebben bijgedragen aan het project hun geld terug.

Leonieke Daalder is politicoloog en journalist. Ze werkte voor onder meer Radio Noord Holland en de VPRO. Bij de laatste omroep was ze verantwoordelijk voor crossmediaal project 3VOOR12 dat onder haar leiding onder meer de Prix Europa, Gouden Pixel, Pop Pers Prijs en UPC Digital Award won. Ze is een van de oprichters van Fast Moving Targets. Ze schrijft, interviewt, onderzoekt, filmt, presenteert. leonieke.daalder@gmail.com

Categorie

1 Reactie

    Rene

    Wat een vreemde claim. Er wordt gesteld dat BrightNL geen percentage van het vermogen vraagt, maar dat ze wel gaan beleggen op de beurs. Hoe gaat BrightNL er dan voor zorgen dat de assetmanagers geen beleggingskosten gaan vragen? Ik ken geen beursfondsen die zonder beleggingskosten werken. Het komt mij voor dat die kosten dus ook bij BrightNl wel bestaan. In dat geval vind ik hun claim misleidend en is de € 210,- per jaar zelfs zeer fors, zeker als je dat met PPI’s vergelijkt (uitvoeringskosten vanaf een paar tientjes). Dus corrigeer me als ik fout zit, maar mijn indruk is dat hier een marketingverhaal wordt afgestoken, maar het product zelfs duurder is dan bij andere partijen.


    15 april 2014 om 14:39

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!