Hoe raak je met video de essentie van je merk?
Elke nieuwe dag begint voor mij met de belofte om iets dat onzichtbaar is, zichtbaar te mogen maken in beeld en geluid. Iets voelbaar te maken wat onder de oppervlakte zit. Wat ik één van de mooiste uitdagingen van het maken van video vind, is om tot de essentie te kunnen komen van de toegevoegde waarde van een product of merk. Hieronder een paar pareltjes.
Hoogstandje
Neem nou het merk Schwartz. In een ongelooflijk mooie, kunstzinnige commercial van maar liefst 1 minuut, maken ze de essentie duidelijk van hun product Flavour Shots.
Een cinematografisch hoogstandje van mijn collega filmmaker Chris Cairns, die wat mij betreft nu al tot beste buitenlandse commercial allertijden uitgeroepen mag worden. Kijk maar eens mee en voel wat het met je doet:
Feestmaaltijd
De opdracht van Schwartz aan reclamebureau Grey, die Cairns heeft ingehuurd, was om te laten zien hoe kruiden voelen wanneer je ze proeft. Dat zijn drie zintuigen in één opdracht. In de making of vertelt Cairns dat hij een audiovisuele feestmaaltijd wilde creëren. “De muziek die speciaal is gecomponeerd door de Britse houseproducer MJ Cole, heeft verschillende klankkleuren, die in relatie staan met verschillende smaken en kleuren, die vervolgens weer in relatie staan met verschillende akkoorden,” legt Cairns uit. “Elke explosie staat voor een noot of akkoord, waarmee in high speed een filmische, driedimensionale soundscape ontstaat.”
Het beeld is mooi, het geluid is mooi, de harmonie perfect. En de video doet precies wat die moet doen: mensen hebben aandacht voor je boodschap en krijgen zin in het product.
Visionaire aanpak
Aandacht is wat mij betreft cruciaal in het leven. Ik kan er ontzettend van genieten als iemand veel moeite heeft gestopt in het maken van één enkele videoshot. Ook al ben je geen video-expert, je ziet en merkt meteen of ergens veel aandacht aan is besteed.
De jonge Leonardo Dalessandri heeft zo een van de mooiste, meest ontroerende en boeiende video’s gemaakt die ik in jaren heb gezien. Zijn ‘Watchtower of Turkey‘ is een uniek verhaal, zeg nou zelf?
Meesterwerk
Deze video ging onmiddellijk viraal toen hij online stond. Hij smeedt foto’s en videobeelden op een immens krachtige manier samen in perfecte harmonie met muziek. Je voelt en ziet aan alles dat Leonardo zich diepgaand heeft ingeleefd. Hij vertelt het verhaal van dit land, de steden, het natuurschoon dóór de mensen heen. Of zoals hij op Facebook uitlegt:
Een vrouw nodigde mij uit bij haar thuis. Samen met haar familie dronken we thee. Ze deelden met mij eenvoudige verhalen uit hun dagelijkse leven. Dat bracht mij rechtstreeks naar de essentie van de video die ik maakte. Ik verlangde ernaar om niet alleen de schoonheid van het land laten zien, maar om de ziel bloot te leggen. En dat kan alleen door uit te gaan van het menselijke aspect. Het gaat om de het vatten van de essentie in aandacht die je hebt voor wat mensen beweegt.
Interesse van Google
Alleen door deze intentie lukt het hem volgens mij om ook andere mensen zo diepgaand het verhaal achter de beelden te laten ervaren. Duizenden mensen hebben via talloze websites en social media hun bewondering uitgesproken voor dit meesterwerk van de jonge Italiaan. Dit werk ráákt je. Leonardo vertelt dat hij sinds het viraal gaan van deze video voortdurend benaderd wordt door grote bedrijven en dat hij nu zelfs werkt aan een video in opdracht van Google. Allemaal willen ze volgens hem maar één ding: dat hij zijn ziel en visionaire aanpak terug laat komen in een videoproductie voor hun eigen merk. Dat belooft wat voor de toekomst van deze jonge producent én voor de merken waar hij mee gaat werken.
Kracht van de eenvoud
Hoe houd je mensen vast en zorg je ervoor dat mensen zich willen verbinden met de (boodschap van) de video’s die je maakt? Het houdt me dagelijks bezig. Geen consument zit te wachten op nog meer visuele prikkels in een markt die al oververzadigd lijkt.
Dus je moet terug naar de eenvoud. Deze online video over de belangrijkste reputatiethema’s van een grote bank vind ik daar een mooi voorbeeld van.
Door de ogenschijnlijke eenvoud van klei in te zetten bij communicatie over moeilijke reputatiethema’s als staatssteun, rentebeleid of prijsbeleid kun je op een creatieve manier met de kracht van bewegend beeld het verschil maken en tot de essentie van merken en mensen komen.
Toch blijft de essentie van iets maar moeilijk te vatten. Dat is met ons communicatie- en marketingvak net zo. Als je eerlijk durft te zijn als opdrachtgever, geef je de maker de kans om dichtbij die essentie te komen. De tijd van schone schijn en window dressing in marketing is voorgoed voorbij. Voortaan willen mensen oprechte merken en organisaties die ergens voor staan. Bewegend beeld heeft alles in zich om daaraan bij te dragen.
Dank voor je reactie Jan!
Oprechtheid is voor ons een van de, zo niet de belangrijkste, pijler in communicatie. Als je oprecht bent, ben je ook een stuk geloofwaardiger want het moet tenslotte wel jouw verhaal blijven.
Mooi artikel met prachtige voorbeelden, Bram!
In je conclusie vind ik je nog wat te voorzichtig. Ik zou zelf een stap verder willen gaan en stellen dat opdrachtgevers zelfs een beter resultaat zullen krijgen als ze daadwerkelijk de essentie van hun merk laten zien. En die essentie omhelst voor mij niet alleen transparant zijn als merk, maar ook echt waarde toevoegen aan je doelgroep.
Dat zijn zaken die wij als mensen (en consumenten) tegenwoordig gewoon eisen. Ons gedrag is nu eenmaal sterk veranderd, er gelden andere regels dan pak ‘m beet, een jaar of tien geleden. Je zult als merk dus wel moeten aanpassen aan dat veranderend consumentengedrag en rekening houden met consumententrends. Zoek dan overigens wel de trends uit die van nature al goed aansluiten op je merkpersoonlijkheid. Anders wordt het alsnog een geforceerde boodschap die niet zuiver is en dat werkt niet meer.
Het lijkt soms wel beeldhouwen, wat we doen. In essentie is het mooie van een merk vaak al aanwezig. Het moet alleen nog tevoorschijn getoverd te worden, door er een hoop (g)ruis vanaf te bikken.
Hoi Jacco,
Bedankt voor je reactie. Goede toevoeging en mee eens.
Je kunt wel transparant zijn als bedrijf, maar als datgene wat je uit mensen niet trekt dan breng je nog steeds niks over. Of ben je in elk geval niet zichtbaar, omdat men al afgehaakt is.
Waarom zou je dan niet aanhaken op een trend? Belangrijk daarbij is dan inderdaad dat je wel de trends uit die al goed aansluiten op je merkpersoonijkheid. Daarmee blijf je oprecht en geloofwaardig.
Nòg leuker is natuurlijk als je zelf die trendsetter zou worden :-).
More info!