Kunstenaar Gaby Zwaan wil met tech-art techniek toegankelijk maken

20 juli 2015, 08:00

Gaby Zwaan heeft altijd wat met techniek gehad. Een schilderij met een Foursquare-checkin? Been there, done that. Maar nu gaat hij voor the next level. Gaby Zwaan heeft een missie: Mission31, een vier jaar durend project waarmee hij via kunst de nieuwste technieken bekender wil maken bij een groot publiek. “Ik zag dat werelden uit elkaar aan het groeien zijn”, aldus Zwaan. De mensen die goed op de hoogte zijn van alle mogelijke nieuwe technische snufjes enerzijds en een steeds grotere groep mensen die het allemaal niet meer kan volgen anderzijds. De kunst die Zwaan de komende jaren wil gaan maken, moet die kloof overbruggen.

Zwaan ziet zijn eigen vader als ijkpunt. Die kan nog wel uit de voeten op internet en weet hoe hij met een mobiele telefoon om moet gaan, maar daar houdt het verder wel op. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van 3D-printing, bitcoins of genetische manipulatie, houdt hij allemaal niet meer bij. En zo zijn er veel meer mensen. Met als gevolg dat er een kleine groep tech savy mensen ontstaat en heel veel tech onwetenden. “Ik dacht: zou het nou niet leuk zijn om in plaats van mijn schilderijen op te leuken met techniek het eens om te draaien en techniek als basis te nemen en te kijken wat ik daar in mijn kunst mee kan doen. Zo is tech-art geboren.”

“Twee tot driemaal per dag pitchen”

Hoofdpersoon van Mission31 de komende vier jaar is Tulipman. “De eerste en enige Nederlandse superheld. Superhelden hebben natuurlijk altijd tech snufjes, dus Tulipman ook.” Concreet denkt Zwaan onder meer aan een project waarbij mensen die een schilderij kopen, dat kunstwerk niet zoals ze gewend zijn in handen krijgen. In plaats daarvan zal een weergave daarvan op een chip worden gezet die vervolgens door een professioneel piercer onder de huid van de koper zal worden ingebracht. Via een bijgeleverde tablet kunnen ze het kunstwerk weer zichtbaar maken.

Maar Zwaan heeft nog veel meer plannen. “Ik zou heel graag het DNA van Tulipman willen maken. Een bedrijf in Amerika is daar heel erg mee bezig. Ik zou graag willen dat mensen zich realiseren dat we dus DNA kunnen veranderen. Als je bijvoorbeeld je grijze haar zat bent, dat kunnen we dat in de nabije toekomst veranderen.(…) Ik wil dat daar een discussie over op gang komt. Ik zie dat die discussies heel vaak plaatsvinden in like minded groepen: mensen die er hetzelfde over denken. Ik zou het graag met mijn kunst naar buiten willen schoppen.”

Niet dat elk plan van Zwaan omstreden kanten heeft. Soms is het alleen maar leuk. Zo mag Zwaan binnenkort een idee pitchen voor de top van de MGM casino’s. “Ik wil een 3D-printer dinershow te maken, waarbij alles wat je daar ziet uit de 3D-printer komt: je tafel, je eten, alles. Dat kun je ook zien als een stukje entertainment waar toevallig alles uit de 3D-printer komt.” Op dit moment pitcht Zwaan zijn plannen twee tot driemaal per dag aan verschillende partijen. Zo hoopt hij het geld bij elkaar te krijgen, 14 tot 17 miljoen euro, om de komende jaren 31 projecten van de grond te tillen. Mogelijk gaat het ministerie van OCW hem daarbij helpen. Onlangs mocht Zwaan ook daar over zijn plannen vertellen met als mogelijke uitkomst steun zoals het ministerie ook aan bijvoorbeeld Daan Roosegaarde verleent.

“Een man met een missie”

Terwijl Gaby dus hard bezig is het benodigde geld bij elkaar te krijgen, hierbij ondersteund door drie mensen met verstand van zaken, is hij ondertussen ook al min of meer begonnen met de missie. “Ik weet natuurlijk niet wat er over 4 jaar voor technologie gaat zijn dus als ik over 4 jaar iets wil doen wat ik nu bedenk, zou dat dom zijn want dan haal ik mezelf helemaal onderuit. Want sommige dingen zullen over 4 jaar al helemaal geaccepteerd zijn. Dus het eerste half jaar staat vast, daar ben ik nu heel hard mee bezig, maar ik vind het wel mooi om een groter doel te hebben. Want als ik alleen maar steeds rondom één schilderij iets wil maken of doen, dan is dat voor mij onvoldoende motivatie. Ik vind het mooi als er een langere lijn in zit en dan kun je ook falen of slagen.” September 2015 is een belangrijk moment. Dan moet Zwaan twee ton bij elkaar hebben, een zogenaamde seed-ronde. Daarna volgen als het goed is grotere investeringsrondes.

Wie geld stopt in Mission31 heeft, net als bij geld investeren in een startup, de mogelijkheid meer geld terug te verdienen. Zwaan wil zich het begrip tech-art toe eigenen. “Als wij met z’n drieën besluiten een gebouw in te gaan pakken, dan zegt iedereen: ze doen dat wat die Christo ook gedaan heeft. Ik hoop dat ik in die 4 jaar mezelf zo op de kaart zet dat als iemand iets met tech en kunst wil doen mensen dan zeggen: ‘oh ze doen een Gaby’tje’. Vanaf dat moment ben ik niet meer in Mission31 bezig, maar ga ik door met tech-art maken. Dan heb ik mijn eigen bedrijf opgezet.” Een man met een missie al is het zakelijk succes niet zijn drijfveer. “Techniek heeft altijd wel een rol in mijn leven gespeeld en ik zie gewoon dat mensen het niet meer kunnen volgen. Ik hoop te kunnen bijdragen aan een betere wereld of hoe je dat ook moet noemen. Ik zou het cool vinden als iemand een techniek accepteert door iets wat ik met dit project ga doen.”

Leonieke Daalder is politicoloog en journalist. Ze werkte voor onder meer Radio Noord Holland en de VPRO. Bij de laatste omroep was ze verantwoordelijk voor crossmediaal project 3VOOR12 dat onder haar leiding onder meer de Prix Europa, Gouden Pixel, Pop Pers Prijs en UPC Digital Award won. Ze is een van de oprichters van Fast Moving Targets. Ze schrijft, interviewt, onderzoekt, filmt, presenteert. leonieke.daalder@gmail.com

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!