‘Kussen e-commerce’ en het belang van videocontent

19 januari 2016, 12:00

Video wordt topprioriteit, aldus GFK onderzoek naar trends in digitale media

Het ouderwets gezellig op vrijdag- of zaterdagavond met elkaar televisie kijken is er allang niet meer bij. Zeker als kinderen de leeftijd krijgen dat ze een eigen smartphone of tablet tot hun beschikking hebben. Dat het voor veel productiemaatschappijen een uitdaging wordt om deze nieuwe televisiekijker te bereiken, blijkt uit het onderzoek naar trends in digitale media dat GFK in december 2015 voor de tiende keer heeft uitgevoerd.

‘Kussen e-commerce’

Uit het GFK onderzoek 2014 kwam onder andere naar voren dat het televisie kijken met de smartphone in 2014 met 75 procent was gegroeid ten opzichte van 2013. In 2015 komt daar nog een keer een groei van 50 procent overheen. Met name het live televisie kijken groeit enorm onder smartphone-gebruikers. De smartphone wordt dan ook het meeste gebruikt op de bank in vergelijking tot andere locaties zoals onderweg. Veel kabelmaatschappijen spelen hier handig op in door een app te maken waarmee je ook televisie kunt kijken.

Uit ditzelfde onderzoek kwam naar voren dat Tablet en Smart Phone gebruik thuis op de bank het tv kijken verrijkt en leidt tot online merk zoekgedrag en online aankopen. Dit laatste wordt ook wel gekscherend kussen e-commerce genoemd.

Secondscreen-apps en interactieve video

Een zeer goed voorbeeld is de secondscreen-app van The Voice Of Holland die je de mogelijkheid geeft om tijdens de blinde audities ook mee te beslissen of iemand door mag gaan of niet. Consumenten willen tegenwoordig natuurlijk graag betrokken worden. Denk hierbij ook aan een interactieve video waarin je als kijken bepaalt wat het verloop van de video gaat worden.

Een zeer mooi voorbeeld hiervan is de ‘Designed to play‘-campagne van Phillips. Hierin bepaal jij als kijker welke avond de jongeman beleefd heeft. Door de kijker de macht te geven is de kijktijd van de video zeer hoog. Er werd namelijk gemiddeld 3 minuten en 55 seconden naar deze campagne gekeken. De kijker maakte gemiddeld drie tot vier keuzes en bij het kijken via smartphones was de gemiddelde kijktijd maar liefst vijf minuten. Deze campagne is dan ook niet voor niets bekroond met een zilveren Effie.

Omarm de nieuwe manier van adverteren

Voor bedrijven wordt het adverteren door middel van interactieve video’s steeds belangrijker. Zeker aangezien het onderzoek van GFK uitwijst dat ook in 2015 de tablet (83 procent) en smartphone (74 procent) thuis op de bank veel gebruikt worden. Eind 2015 wordt door 35 procent van de tabletgebruikers de tablet gebruikt om online aankopen te doen. In 2014 was dit nog 33 procent. De online aankopen via de smartphone zijn gestegen van 17 procent eind 2014 naar 22 procent eind 2015.

Beleef interactief en verkoop

Een mooie manier waarop de consument meegenomen kan worden in de merkbeleving zijn 360⁰ video’s. De Efteling heeft door middel van deze unieke manier van filmen de nieuwe achtbaan Baron 1898 geïntroduceerd. In twee maanden tijd is deze video al meer dan 400.000 keer bekeken en daar zullen veel mensen bij zijn die nog niet in de Efteling zijn geweest. Door deze video komt het park op een ludieke manier onder de aandacht en de achtbaanliefhebbers zullen wellicht overtuigd raken om toch een bezoekje te brengen aan het park.

De beste manier om de consumenten te bereiken

Dat videocontent steeds belangrijker wordt blijkt ook uit het artikel van Mark de Bruin van ANWB over trends voor de digitale marketeer in 2016. Een belangrijke trend die hij (en vele andere marketeers en bedrijven) hebben waargenomen is de toename van video advertising mogelijkheden binnen grote netwerken zoals Google, Twitter, Instagram of Facebook.

Uit het onderzoek Online Video Monitor 2015, van Quadia, blijkt dat smart en interactieve video’s een vlucht zullen nemen dit jaar. Het loont dus te onderzoeken welk doel deze nieuwe videovariant in jouw contentmix kan ondersteunen. Zonder effectieve distributie echter geen kijkers. Experimenteer dus met wat werkt: komt onze video het beste tot zijn recht in de native player van Facebook of op ons eigen platform en gebruiken we sociale kanalen als aanjagers voor verkeer. In mijn eerdere artikel schreef ik al over de vier voorwaarden van een goede virale video.

De customer journey van de populaire televisieprogramma’s is al verrijkt met secondscreen-apps en de mogelijkheid om mee te stemmen. De les: zet de kijker, en dus de klant, centraal.

Bianca van Felius
Freelance Online Marketing Specialist bij RUMR Marketing

Als freelance online marketing specialist ondersteun ik, vanuit mijn eigen bedrijf RUMR Marketing (https://rumrmarketing.nl), bedrijven met het behalen van hun bedrijfsdoelstellingen met de inzet van online marketing middelen. Hierbij hecht ik veel waarde aan kennisoverdracht, borging en samenwerking.

COMMUNITY
Categorie

1 Reactie

    JanRoel

    ‘De les: zet de kijker, en dus de klant, centraal.’

    Dat is vaak een grote uitdaging voordat er ook maar 1 video gemaakt is. Wel een cruciale stap: als je je kijker niet centraal hebt is de kans behoorlijk dat je video materiaal maakt waar je kijker niet op zit te wachten.

    En dat herkent YouTube waardoor je video’s niet worden voorgesteld aan de volgende kijker, dus blijvend weinig views.


    24 januari 2016 om 14:23

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!