ReclameReview: #GEENZIN (Qpido)
In Nederland zijn naar schatting 22.000 jongens slachtoffer van seksueel geweld. Zo’n 1400 van deze slachtoffers wordt herkend, de rest blijft onder de radar. Daarom vindt de Amsterdamse hulporganisatie Qpido het noodzakelijk om aandacht te vragen voor dit onderwerp via de campagne #GEENZIN.
Credits
Reclamebureau: Hammerfest
Creative Director: Guy Lokhoff
Account Director: Baba Touré
Strategy & Copy: Lisanne van Schie
Executive Producer: Deniz Alkac
Director: Joren Molter
Director of Photography: Roy van Egmond
Art Director: Esra Ghilane
Editor: Maarten Ernest
Grading & concept: Leon Visser
Sound Design: Fabian Ort
Music: Hans Nieuwenhuijsen
Producer: Melle Bloemer
Productiemaatschappij: Bruut Amsterdam
Digital design en development: LamaLama
De doelstelling
Seksueel geweld tegen jongens (13-18 jaar) bespreekbaar maken.
De uitwerking
#GEENZIN wordt volledig online ingezet en richt zich op Amsterdam. De website is www.geenzin.amsterdam. De boodschap van de campagne is: praat erover. Het hoofdproduct van de campagne is een korte commercial van 45 seconden. Gezien de actualiteit, is seksueel geweld in de sport gekozen als haakje voor deze video. De campagnewebsite richt zich daarnaast op seksueel geweld tegen jongens binnen de familie- en vriendenkring en op online seksueel geweld.
Het oordeel
Deze indringende campagne windt er geen doekjes om. Met concrete voorbeelden wordt heel duidelijk gecommuniceerd hoe jongens tussen 13 en 18 jaar te maken kunnen krijgen met seksueel geweld. De boodschap is duidelijk: je bent niet de enige, dus praat erover en zoek hulp.
Het campagnethema #GEENZIN komt op meerdere manieren terug. Uiteraard hebben de jongens geen zin om zich te laten misbruiken, maar het gaat verder dan dat. Bijvoorbeeld zoals de jongen in de commercial geen zin meer heeft in zijn voetbaltraining. Niet om het voetballen, maar om zijn trainer. Verder is het een krachtig statement waar je op social media misschien wel wat awareness mee kunt creëren.
Zo’n twee weken na de lancering is de commercial bijna 12.000 keer bekeken. Dat is niet slecht voor een lokale online-only campagne, vind ik. Of er nu veel of weinig jongens hulp zoeken naar aanleiding van deze campagne, er is tenminste aandacht voor deze kwetsbare groep. Daardoor is deze campagne sowieso al een succes, lijkt mij.