Mathijs de Meijer (Nerdalize): “Neem een stukje cloud in huis en bespaar energie”
Het Nederlandse bedrijf Nerdalize is een cloudprovider, maar dan zonder eigen datacentrum. De computers die klanten van de nodige rekenkracht moeten voorzien, staan verspreid over het land bij mensen thuis. Die mensen besparen gemiddeld zo’n 300 euro per jaar op hun gasrekening door de warmte van de geplaatste server aan de cv-installatie af te staan. Zo wordt ook een aanzienlijke CO2-reductie bewerkstelligd. Klanten van de cloudprovider betalen ondertussen 50 procent minder dan bij een traditionele clouddienst. Een win-win-win situatie.
In de traditionele datacentra gaat 40 procent van de energie naar overhead: het koelsysteem, de verlichting, het gebouw. “Als je het energieverbruik van alle cloud providers zou optellen, kom je samen op het energieverbruik van India of Japan uit. En die energie die wordt vervolgens door de servers omgezet in warmte die je weer moet afkoelen met een airco. Wat ook weer energie kost. Wij dachten: wat nu als we die warmte kunnen inzetten om huizen te verwarmen. Dus het hergebruiken van warmte”, aldus CTO en co-founder Mathijs de Meijer.
De servers bij mensen thuis vormen samen het cloudnetwerk. Mensen die mee willen doen hebben glasvezel nodig, maar verder hoeven ze niks te doen. Nerdalize hangt de server op en maakt de connectie met de bestaande cv-ketel.
“Mensen doen graag mee vanwege de kostenbesparing.”
“Door die servers bij iemand thuis te plaatsen hergebruiken we eigenlijk de infrastructuur die er al is: je hebt al een dak, een deur, een stopcontact en bij 33 procent van de huishoudens ligt al glasvezel. Dus dat hoeven wij niet te financieren. Dat veroorzaakt die 50 procent kostenreductie van onze clouddiensten die wij verkopen.”
Mensen doen graag mee vanwege de kostenbesparing. “Dat er zoveel CO2 wordt bespaard met ons systeem opent de deur. Dus het begint met sympathie. Dan komen mensen erachter dat het ook goedkoper is. Dat is wat ze drijft. Maar je moet wel zorgen wegnemen. Wat gebeurt er als de stroom uitvalt? Gaat dan de server ook offline? Daar hebben we een aantal slimme oplossingen voor. Dat geldt ook voor security.”
De berekeningen die door de servers worden uitgevoerd zijn makkelijk van de één naar de ander te verplaatsen. “En het zijn vaak rekenproblemen die goed opdeelbaar zijn, zodat we opdrachten kunnen verdelen over allemaal verschillende huizen. Dus dat levert enorme veiligheid op. Dus dat zit goed bij ons.”
De grote uitdaging voor Nerdalize is het gelijktijdig uitrollen van de twee markten die het bedrijf bedient: de burgers die in hun huis een server willen laten plaatsen en de klanten die op zoek zijn naar een goede cloud provider. “Wij verdienen uiteindelijk ons geld met de cloud klanten, dus daar is onze website op ingericht. Het is een uitdaging om de uitrol bij huizen gelijk te laten lopen met de aanloop van klanten aan de rekenkant. Dat zijn inderdaad twee verschillende markten die wij bedienen.”
“Wij hebben ook nog nooit een server bij iemand geïnstalleerd die ook clouddiensten van ons afnam. Dat zijn echt hele andere partijen. Wij doen bijvoorbeeld een project met een UMC. Die doen fundamenteel onderzoek naar het vouwen van proteïne. Daar heb je heel veel rekenkracht voor nodig, dat doen ze bij ons. Maar de apparaten staan bij mensen thuis.”
“Rekenkracht is een nieuwe grondstof van onze moderne maatschappij.”
In de huidige wereld is er steeds meer behoefte aan veel rekenkracht van computers, zoals cloud providers die kunnen bieden. “Rekenkracht is een soort nieuwe grondstof van onze moderne maatschappij geworden. Die markt wordt steeds meer een commoditymarkt. Mensen willen het als water uit de kraan kunnen kopen.”
Nerdalize wil zeker groeien. “De cloudmarkt is een wereldwijde markt die iets van 100 miljard dollar omvat. Amazon heeft 50 tot 60 procent van de markt in handen, dat is echt dé gigant. Wij hebben nu in de orde van grootte tientallen servers gedeployed en we zijn bezig dat op te schalen. We willen er tientallen huizen aan toevoegen dit jaar.” Het klinkt als een bescheiden ambitie, maar het zal ervoor zorgen dat Nerdalize nog dit jaar break-even draait.
Maar daar zal het niet bij blijven. Nerdalize wil bij iedereen met glasvezel, zo’n 850.000 huishoudens, een server plaatsen. De huidige financiering is een mix tussen geld van investeerders en een crowdfundingcampagne. Die campagne op nerdelaize.com.join loopt boven verwachting goed. “We zijn over het dubbele van ons target heen. En elke keer als er geld bij komt, stellen we onze ambities voor dit jaar weer naar boven bij.”
Gaat het nu nog om tientallen huizen, dat moeten er uiteindelijk honderduizenden worden. “We hebben nu aangetoond dat het werkt. We hebben het systeem draaien, we hebben klanten en omzet. Dat is een mijlpaal, dus we zijn niet ontevreden. De volgende fase is opschalen. Dat brengt eigen uitdagingen met zich mee. Wat ons betreft is the sky the limit. Dus ook internationaal.”
Hello. And Bye.