Michael Tesselaar (Coworkparadise): Keihard werken in een paradijs

25 september 2017, 13:00

Ze zijn 26 en 27 jaar oud. Michael Tesselaar en zijn compagnon Lars Blokdijk. En naast dat zij ieder een eigen bedrijf runnen, lukt het ze om eens in de zoveel tijd 12 ervaren ondernemers samen te brengen op Bali. “Onder de naam Coworkparadise gaan we een maand coworken. Wij faciliteren alles. We organiseren workshops en gaan regelmatig brainstormen met de hele groep. We hebben ondernemers uit 17 verschillende landen mee gehad en dan hebben we echt de meest inspirerende maand die je maar kunt verzinnen.”

Deelnemers betalen naast een eigen vliegticket 3800 euro voor een all-in verblijf in een luxe villa met zwembad en personeel. Je mag alleen mee na een grondige screening en wanneer je een eigen bedrijf hebt met een omzet van minimaal 250.000 euro per jaar. Een grens die is getrokken om mensen met eenzelfde achtergrond en ambitie samen te krijgen.

“Iedereen die mee gaat heeft een eigen bedrijf. Iedereen is dus ondernemer. Je staat in je eigen bedrijf meestal bovenaan en hebt daardoor andere problemen dan je personeelsleden, zoals zorgen om geld of het aannemen of ontslaan van personeel. Wanneer je met 12 mensen samen zit die allemaal in diezelfde rol zitten, weet je dat iedereen hetzelfde heeft meegemaakt. Dankzij die kennis kun je van elkaar leren. Je kunt alles aan iedereen vragen en ondertussen contacten leggen en je eigen business uitbreiden in andere landen.”

“Ongestoord werken is heel veel waard”

Tesselaar en Blokdijk hebben in het verleden al veel tijd op Bali doorgebracht. Hierdoor hebben zij een goed zakelijk netwerk op het eiland. Dat wordt ingezet.

“We hebben geen schoolprogramma. Ik ga iemand die 500 man in dienst heeft niet vertellen wat hij die dag moet doen. We geven wel handreikingen. Door een gezamenlijke dagstart waarbij je doelen formuleert, heb je helemaal helder wat je die dag gaat doen. We hebben drie keer per week een workshop. Op Bali zitten een hoop succesvolle expats die daar rentenieren en die vragen wij om hun verhaal te komen vertellen. We kennen veel mensen. En we vragen ook aan de groep: wat kunnen we leren van jou? Wanneer je een probleem hebt dan maken we daar een brainstormmoment van. We gaan elke avond met elkaar uit eten en dan kijken we terug op het ontbijt waarin je hebt verteld wat je doelen zijn en hoe je die kunt bereiken. Dat houdt je scherp. Je wilt ook niet afgaan tegenover elkaar.”

Wie denkt dat het stiekem toch om een verkapte maand vakantie gaat, die heeft het mis. “Het is werk. Ik werk ook gewoon door aan mijn eigen bedrijf. We hebben mensen mee gehad met 500 man in dienst, die kunnen niet een maand niks doen. Jongens met een miljoen omzet die willen niet niks doen.”

Het grote voordeel van werken op een heel andere locatie? Het tijdsverschil. “Als we daar om 7 uur ‘s ochtends opstaan, dan krijg je tot zeker 2 uur ‘s middags geen mail of telefoon, geen enkel bericht. Dus tot die tijd kun jij ongestoord aan welk project dan ook werken. Je wordt niet gestoord. Dat is heel prettig. En het blijkt thuis gewoon wel door te draaien. In die tijd kun je ondertussen keihard doorwerken aan het binnenhalen van een investering of uitbreiding naar een ander land. Het is zoveel waard om ongestoord te kunnen werken. Je hebt in je eigen vertrouwde omgeving ook allemaal verplichtingen: etentjes, verjaardagen noem maar op. Je bent op Bali helemaal vrij om te werken aan je business.”

“Wie wil er als ondernemer niet tussen allemaal succesvolle ondernemers zitten?”

Tesselaar en zijn compagnon krijgen vaak te horen dat zij het idee moeten uitbreiden naar andere locaties. Dat zit er wat Tesselaar betreft niet in. “Ik heb wel met grote partijen gepraat die zeiden jullie moeten het uitbreiden naar vijf landen en de drempel omlaag brengen. Dat is juist niet wat wij willen. Wij willen op een andere manier schalen en juist exclusiever maken. Dat we op een gegeven moment met 12 man zitten die allemaal minimaal een miljoen omzet draaien. Waardoor wij zelf staan te stuiteren: dit zijn zulke slimme en interessante mensen. Ik wil hier iets van meepakken. Wie wil er als niet ondernemer tussen allemaal succesvolle ondernemers zitten?”

Voorlopig blijft het dus bij twee a drie reizen per jaar. Tesselaar is verder fulltime bezig om zijn bedrijf MijnCadeau uit te bouwen. Het bedrijf is gespecialiseerd in het personaliseren van kadootjes. “MijnCadeau is echt mijn fulltime werk. Als de rest van de groep aan het werk is op Bali, werk ik aan MijnCadeau. Ik heb een eigen fabriekje met personeel in dienst die alle bestellingen maken. Dus als je voor 4 uur iets bestelt dan is alles in huis om het nog dezelfde dag te bedrukken. Dat doen we zelf. Ik stuur het personeel dat de bestellingen maakt aan vanaf mijn laptop. Ze zitten in Heerhugowaard. Ik ben er naast mijn studie mee begonnen. Ik deed eerst alles zelf en toe het goed genoeg ging en ik mensen kon aannemen. Eén van mijn doelen was altijd dat ik vrijheid wilde hebben om de wereld te kunnen zien, maar ik wil ook echt werken. In 2017 kan dat ook makkelijk. Je kunt op afstand werken. Dus waarom zou je het niet doen?”

Leonieke Daalder is politicoloog en journalist. Ze werkte voor onder meer Radio Noord Holland en de VPRO. Bij de laatste omroep was ze verantwoordelijk voor crossmediaal project 3VOOR12 dat onder haar leiding onder meer de Prix Europa, Gouden Pixel, Pop Pers Prijs en UPC Digital Award won. Ze is een van de oprichters van Fast Moving Targets. Ze schrijft, interviewt, onderzoekt, filmt, presenteert. leonieke.daalder@gmail.com

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!