Welke energieleverancier heeft de beste app? #adv
Klantenbinding is een steeds grotere uitdaging, zeker voor energieleveranciers. Sinds het openbreken van de energiemarkt, is de concurrentie moordend voor de grote namen op de markt. Nieuwe leveranciers met allerhande groene en innovatieve oplossingen schieten als paddenstoelen uit de grond. Daarnaast ontdekken steeds meer mensen de voordelen van energie vergelijken. Het gevolg: leveranciers raken hun klanten steeds sneller kwijt.
De opkomst van slimme meters en slimme thermostaten biedt hen een uitgelezen kans om daar verandering in te brengen. Met alle data die ze verzamelen kunnen ze klanten beter aan zich binden door ze inzicht te geven in hun verbruik. Dat inzicht en de handige snufjes die erbij komen kijken, vormen een extra drempel om over te stappen naar een andere leverancier. Ook al is dat de goedkoopste energieleverancier.
Een van die snufjes is de verbruik-app. Die geeft klanten inzicht in hun eigen verbruiksdata. De apps die er al zijn, zijn razend populair en als er één schaap over de dam is, volgen er meer, dus leveranciers vallen over elkaar heen om hun eigen app te lanceren. Tijd voor een test: welke leverancier heeft de beste?
1. De Oxxio app
Deze app maakt het mogelijk om precies te zien hoeveel energie je maandelijks of zelfs dagelijks verbruikt. Met een slimme meter kun je zelfs te weten komen hoe het met je uurverbruik is gesteld. Met een traditionele meter moet je handmatig de meterstanden invoeren.
Zelfs als je geen klant bent van Oxxio kun je deze app gebruiken. Als klant profiteer je van extra functies, zoals de Voorschotcheck, waarmee je kunt zien of je persoonlijke energieverbruik overeenstemt met het voorschot dat je moet betalen. Verbruik je meer? Dan kun je dit bedrag eenvoudig aanpassen.
2. De EnergieAssistent van E.ON
Deze app functioneert enkel in combinatie met een slimme thermostaat, namelijk de E.ON EnergieAssistent. De app biedt de mogelijkheid om de thermostaat op afstand te bedienen én geeft duidelijk weer hoeveel gas en stroom je verbruikt. Het basispakket omvat daarnaast twee stekkers, die je kunt gebruiken op twee apparaten om het verbruik te meten en ze waar nodig aan of uit te zetten.
Voor 2,50 euro per maand kun je de app uitbreiden met een opwekmodule. Als je zonnepanelen hebt, kun je zien wat die opleveren.
3. De Qurrent Energie-app
De Qurrent App kun je ook zonder slimme meter gebruiken. De Qurrent Qbox leest dan de meterstanden uit. Dat apparaat is gratis voor Qurrent-klanten. Voor anderen bedragen de kosten 90 euro. Met de Qbox kun je alleen het energieverbruik bekijken.
De uitbreidingsset Qbox Solar biedt de mogelijkheid om de opbrengst van zonnepanelen bij te houden. Dit pakket kost echter wel redelijk veel: met 16 zonnepanelen of minder betaal je 75 euro, maar dat bedrag kan oplopen tot wel 255 euro bij meer panelen.
4. De Toon-app van Eneco
Met de Toon-app van Eneco kun je enkel gebruiken in combinatie met Toon, de slimme thermostaat van het merk. Die thermostaat is natuurlijk ook op afstand te bedienen en de app biedt inzicht in je verbruik en eventueel opwekking door zonnepanelen. De Toon-app geeft je daarnaast tips om je energieverbruik te verminderen en meldt het als je je verbruik hoger ligt dan normaal.
5. De VerbruiksManager van Essent
De VerbruiksManager is de app van energieleverancier Essent en stelt je in staat om te bekijken wat je maandelijkse energieverbruik is. Ook krijg je te zien of dit verbruik overeenkomt met je voorschot, wat je altijd kunt wijzigen via de app. Daarnaast geeft de app je tips om minder te verbruiken.
De beste verbruiksapp
De app van Oxxio biedt veruit de meeste opties en is bovendien erg gebruiksvriendelijk. Daarnaast hoef je bij Oxxio niet per se klant te zijn en ben je niet gebonden aan een (dure) slimme thermostaat van de leverancier. Het is dan ook maar de vraag of Oxxio klanten met de app echt aan zich weet te binden. E.ON en Eneco pakken het wat dat betreft een stuk slimmer aan.