De checklist: zijn je Google-advertenties goed zichtbaar?
“Waarom zie ik mijn eigen advertentie niet in Google?” Dat is een vraag die ik zo nu en dan tegenkom in mijn werk. Een hele logische vraag; je huurt een bureau in om met Google Ads (voorheen Adwords) te adverteren op jouw product of dienst en merknaam, en zij geven aan dat de campagne live staat. Maar zelf zie je je advertentie niet in de Google zoekresultaten terugkomen. Hoe kan dat nou?
Ad Preview & Diagnosis Tool
Google raadt niet aan om je eigen advertenties via de zoekmachine op te zoeken. Je kunt beter de Ad Preview & Diagnosis tool gebruiken in Google Ads (voorheen Adwords). Dat is een fictieve omgeving waar je zoekopdracht wordt nagebootst. Je kunt instellen vanaf welke locatie je wilt zoeken en in welke taal. Vervolgens typ je het zoekwoord in en de tool geeft dan weer of je wel of niet vertoond wordt en waarom.
Er zijn een aantal redenen om niet regelmatig naar jezelf te zoeken:
- Je zoekopdrachten tellen wel mee als echte impressies (tenzij je IP is uitgesloten), maar je klikt en converteert niet. Dit vervuilt de data en verslechtert je CTR. Dit heeft weer invloed op de kwaliteitsscore van je zoekwoorden.
- Als je wel klikt om te kijken naar welke URL de advertentie gaat, gaat dit van je budget af.
- Het algoritme herkent je na een tijdje als een persoon die vaak zoekt, maar niet klikt en converteert. Op een gegeven moment sluit het algoritme je dan uit, omdat het denkt dat de advertentie niet relevant voor je is.
Incognito modus
Let op: ook als je incognito zoekt, herkent Google Ads je IP-adres. Door incognito te gaan voldoe je aan geen enkele demografische targeting en kan het systeem je ook niet aan een remarketinglijst koppelen. Daardoor kan het zijn dat het systeem je inschat als ‘onwaarschijnlijk om te converteren’ en wordt je advertentie niet vertoond.
Vier basis checks
Om te achterhalen of je campagne daadwerkelijk stilstaat, zijn er een aantal elementen om te controleren (of te laten controleren door je bureau):
1. Creditcard ingevuld?
Zijn er betalingsgegevens ingevuld? Als de betaling ingeregeld is op een creditcard en deze zijn max bereikt heeft (of überhaupt niet goedgekeurd is), dan worden de advertenties gepauzeerd totdat de creditcard weer ruimte heeft.
2. Advertenties ingeschakeld?
Zijn zowel je campagnes, als advertentiegroepen, als advertenties wel ingeschakeld? En je zoekwoorden ook?
3. Advertenties goedgekeurd?
Als er net nieuwe advertenties zijn ingezet en de oude reeds gepauzeerd zijn, worden er geen advertenties weergegeven totdat de nieuwe advertenties goedgekeurd zijn. De advertenties worden goedgekeurd als ze voldoen aan alle Google richtlijnen.
4. Statistieken in Google Ads?
Worden er wel klikken en vertoningen geregistreerd in Google Ads? En wordt je wel vertoond in de Ad Preview en Diagnosis tool? Dan is er doorgaans niets aan de hand.
Zes mogelijke oorzaken
De vertoningen en klikken in het Google Ads-account zijn leidend. Je advertenties worden dus wel vertoond en genereren ook verkeer, maar waarom zie je je eigen advertentie dan niet verschijnen? Dat kan een aantal redenen hebben, check daarom deze advertentie instellingen:
1. Locatie- of taaltargeting
De campagne is wellicht zo ingesteld dat deze alleen in specifieke regio’s vertoond wordt, of er is op goed-converterende regio’s opgeboden. Daardoor is er minder budget beschikbaar voor regio’s waar maar weinig bezoekers converteren. Mocht dit nou net de regio zijn waar jij woont, dan heb je dus kans dat je hierdoor je advertentie niet terugziet.
Het kan ook zijn dat je zoekt in een andere taal dan waar je campagne zich op richt. Dit is gebaseerd op de taalinstelling van je browser.
2. Dagbudget bereikt
Google Ads geeft advertenties zo vaak mogelijk weer, totdat het dagbudget is bereikt. Het kan zijn dat er al zo vaak geklikt is dat het dagbudget op is, met als gevolg dat je advertenties niet meer vertoond worden. En als je CPC-bod hoger is dan je totale dagbudget, wordt je advertentie ook niet vertoond. Je kunt een klik immers niet betalen.
3. Advertentieplanning instellingen
Het kan zijn dat de campagne zo ingesteld staat dat deze op bepaalde dagen en tijden (minder) wordt weergegeven. Misschien zoek je op een moment dat de campagne afgeboden is of uitstaat.
4. Apparaat bodaanpassingen
Als je zoekt op een apparaat waarop is afgeboden – zoals bijvoorbeeld tablet of mobiel als je mobiele site niet goed is – is de kans klein(er) dat je advertentie daarop vertoond wordt.
5. IP-adres uitgesloten
Net als in Analytics is het ook in Google Ads mogelijk om IP-adressen uit te sluiten. Als dit is ingesteld voor jouw IP, worden de advertenties vanzelfsprekend niet vertoond als je vanaf dit IP-adres zoekt.
6. Account review
Zo af en toe wordt je account uit veiligheidsoverwegingen opnieuw beoordeeld door Google. Zolang je account onder beoordeling is, worden er geen advertenties weergegeven.
Je bureau kan je vertellen hoe deze settings staan ingesteld en mogelijk verklaren waarom je je advertentie zelf niet ziet.
Nog één laatste mogelijkheid: staat je advertentie niet helemaal onderaan de pagina, in plaats van boven de organische resultaten?
Meer vertoningen en klikken genereren
Staan alle bovenstaande zaken goed ingeregeld en heb je voldoende budget, maar krijg je weinig vertoningen en klikken? Google Ads vertelt je waarom! Ga in de nieuwe interface naar je advertenties en rechts daarvan zie je de status van de advertentie. Als je er daarover heen gaat met je muis, verschijnt er een pop-up.
Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je zoekwoord heel weinig zoekvolume heeft. Kijk dan in de Keyword Planner voor suggesties van betere keywords. Een andere mogelijkheid is dat de bestemmingspagina niet meer werkt.
Dit kan je voorkomen door het Link checker-script dagelijks te runnen. Het kan ook zijn dat je een uitsluitingswoord hebt toegevoegd, dat in conflict is met je zoekwoorden. Loop je uitsluitingslijst even goed na of gebruik het Negative keyword conflict checker-script om dit automatisch te controleren. Lees meer over scripts in dit artikel.
Het is ook mogelijk dat de kwaliteitsscore van je zoekwoorden niet hoog genoeg is en je advertenties daarom niet (of weinig) vertoond worden.
De kwaliteitsscore bestaat uit drie factoren:
- Expected clickthrough rate
- Ad relevance
- Landing page experience
Het geeft aan hoe het systeem je advertentie en landingspagina beoordeelt. Als je kwaliteitsscore te laag is, vindt Google je advertenties niet relevant genoeg en vertoont daarom liever andere advertenties. Dan is het zaak om je score omhoog te krijgen,door elk van bovenstaande factoren te verbeteren.
Heb je de vraag ‘Waarom zie ik mijn eigen advertentie niet in Google?’ wel eens gesteld of gesteld gekregen? En kwam het door één van bovenstaande oorzaken? Laat het weten in de comments!
Hi Laurens, dank je wel voor je toevoeging!