Abdelhamid Idrissi (TechGrounds): “In de technologiewereld kun je veel bereiken”
Amsterdam Nieuw West is een stadsdeel met relatief veel grote gezinnen, hoge werkloosheid en ruimtegebrek. Amsterdammer van het jaar 2018 Abdelhamid Idrissi kent die wereld goed. Daarom startte hij Studiezalen, een initiatief in Amsterdam Nieuw West en Noord waar lagere – en middelbare scholieren rustig kunnen studeren. Daar maken wekelijks 650 kinderen in 26 verschillende studiezalen gebruik van. Idrissi zet zich nu ook in voor een nieuw inititief: TechGrounds. “Jongeren uit een kwetsbare omgeving leren we in zes maanden coderen.”
Het idee komt uit België. Daar leren jongeren in de Brusselse wijk Molenbeek onder de naam MolenGeek de beginselen van het programmeren. “Ik ben daar gaan kijken en er verliefd op geworden. De jongeren die in zes maanden leren coderen hebben geen startkwalificaties of voorkennis nodig. Iedereen is welkom. Daarom is het laagdrempelig en dat zorgt ervoor dat iedereen durft te komen en vragen durft te stellen, en jongeren zich massaal aanmelden. Ze worden in zes maanden opgeleid voor een stageplek of een functie in de techniek. Het is heel simpel, maar juist daardoor is het zo’n succes.” Hetzelfde moet in oktober dit jaar ook in Amsterdam van start gaan.
Zo makkelijk is motiveren
Idrissi studeerde zelf bouwkunde. “Ik kon zelf geen laptop betalen. Ik weet dat een aantal docenten mij daar het liefst zo snel mogelijk weer weg wilden hebben, omdat ik niet makkelijk mee kon. Medestudenten begrepen dat vaak ook niet. Ik kom ook uit een arm gezin, maar gelukkig wel een klein gezin. Ik heb heel veel motiverende gesprekken gevoerd met mijn vader: opgeven bestaat niet, dan werk je maar harder, dan haal je maar nachten en door en leen je maar een laptop. Die woorden waren voor mij genoeg om volop in mezelf te vertrouwen en door te zetten. Dus ik weet hoe makkelijk het kan zijn om mensen te motiveren.”
“Het wordt een bubbel in een bubbel”
En daar ontbreekt het vaak aan. Mensen kennen de weg niet door de Nederlandse samenleving of zijn door omstandigheden aan de zijlijn komen te staan. “Dat druppelt door naar de kinderen, naar een heel gezin. Het wordt een bubbel in een bubbel. Ik weet ook hoe makkelijk het kan zijn om dat te doorbreken en mensen zelfvertrouwen te geven door te vragen en door aandacht en schouderklopjes te geven.”
Dat is ook het principe van Studiezalen. “Kinderen vinden er rust en veiligheid, maar ook de gezelligheid en de aandacht. We investeren in een relatie met ze, waarbij we enerzijds op zoek gaan naar dromen, doelen en wensen en anderzijds kijken: wat gaat er niet helemaal lekker? Wat maakt dat je niet lekker slaapt? Dan krijg je heel veel eerlijke verhalen. Soms over pesten, soms over het probleem om een stageplek te vinden of het gebrek aan rust thuis. Iedereen komt met een andere drijfveer naar zo’n studiezaal. Ze worden gezien en gehoord. Ze krijgen complimenten. We houden ze ook vast, we gaan echt bouwen aan wat zij belangrijk vinden. Dat doen we ook met de ouders.”
Coderen als oplossing
Leren coderen lijkt de laatste tijd vaker als een oplossing te worden gezien, waarbij je je af kunt vragen of je mensen niet net zo goed kunt opleiden tot loodgieter of elektricien. Idrissi maakt zich geen zorgen. “Er zijn momenteel ruim tienduizend vacatures. Bedrijven zijn niet divers genoeg. Aan de ene kant is er enorme vraag en aan de andere kant zijn er mensen die werkloos zijn of een carrièreswitch willen maken. Dit heeft zich ook bewezen. In Molenbeek landt 93 procent en komt bij een bedrijf terecht of gaat doorstuderen of wordt omarmd door een bedrijf om daar intern door te leren. We bieden basiskennis.”
“Als je hard werkt en goed je best doet, is de technologiewereld een wereld waar je veel kunt bereiken”
Daarbij hebben veel potentiele deelnemers ook niet de mogelijkheid om een opleiding van meerdere jaren te volgen. Ze hebben al kinderen of vaste lasten. Zes maanden is behapbaar. Zeker wanneer die periode financieel wordt ondersteund: “We zijn bezig om de overheid en bedrijven te laten investeren. Een soort van Tech Edu fonds, Tech me Up is de roepnaam daarvan. De gemeente Amsterdam doet mee, maar ook De Rabobank en Booking.com, organisaties die hier heel veel voor voelen en erin hebben geïnvesteerd.”
Idrissi gelooft dat programmeren door iedereen te leren valt. “We zijn vorige week bij Ajax op bezoek geweest met een groepje jongeren en ik heb daar gevraagd of mensen die ons zesmaandentraject doorlopen ook bij Ajax welkom zijn. Dat bleek het geval. Er is ook bij Ajax heel veel vraag, bij de Arena. Zelfs voor startende afgestudeerde TechGrounders zijn er dus al mogelijkheden bij zo’n bedrijf. En als jongeren dat horen, doet dat wat met ze. Het spreekt heel erg tot de verbeelding. Als je hard werkt en goed je best doet, is de technologiewereld een wereld waar je veel kunt bereiken. Het kan echt een nieuwe start zijn, ook al begin je onderaan de ladder.”
Aan Idrissi zal het niet liggen. Hij gaat zich met hart en ziel op de nieuwe missie storten. “Ik ken die gezinnen goed. Hieraan deelnemen is een enorme stap richting kansen. Wij gaan ze helpen om bij bedrijven terecht te komen. Daar hebben we ook behoefte aan: bedrijven die opleidingsplekken en werkplekken bieden. Ik denk dat we daarmee heel veel gezinnen uit de armoede kunnen helpen.”
Benieuwd geworden naar het hele verhaal van Idrissi? Bekijk dan de hele video: