‘Liever beetje reclame en minder betalen voor Video on Demand’

28 april 2022, 09:00

Onderzoek lijkt uit te wijzen dat kijkers AVOD verkiezen boven SVOD

Het nieuws dat CNN+ gaat sluiten, volgde snel op de aankondiging van Netflix dat er een daling van het aantal abonnees is ingezet. Dat werpt de vraag op of de abonnement-video-on-demand (SVOD)-bubbel misschien gebarsten is. Cijfers van Morning Consult suggereren dat dit het geval zou kunnen zijn.

 

Netflix reageerde na een soort melt down van de aandeelwaarde vorige week met de mededeling dat het goedkopere abonnementen overweegt mét reclame. Vraag die boven de markt hangt is of consumenten bereid zijn te blijven betalen voor content zonder reclame. Uit gegevens van een vrij omvangrijk onderzoek in 15 grote economieën door Morning Consult blijkt dat, gezien de keuze, de meeste consumenten over de hele wereld liever advertenties hebben, zolang ze maar minder kunnen betalen. Met een levensonderhoud-crisis voor de boeg en wétend dat er maar een paar SVOD-platforms bestaan ​​met een werkelijk overtuigende USP en voldoende diepe zakken (Disney en Amazon), zal de toekomst van streaming noodzakelijkerwijs reclame inhouden, zo stellen de onderzoekers. Blijft het vooral SVOD, subscription video-on-demand of wordt het inderdaad AVOD, Advertising-Based Video on Demand. Dát is de vraag. En die werd gesteld aan kijkers.

Let wel: het gaat hier om de vraag of de consument liever Video on Demand kijkt met lagere kosten per maand, maar wel wát reclame (zoals momenteel in Nederland het geval is bij de publieke omroep).

Gegeven de keuze voor een goedkopere, advertentie-ondersteunde dienst en een duurder, advertentievrij platform, kozen consumenten vooral voor het eerste, al verschillen de landen onderling nogal. In zes landen gaf meer dan de helft van de respondenten de voorkeur voor AOVD: Zuid-Korea (64%), Rusland (61%), de VS (57%), India (56%). In Europa willen vooral kijkers in Frankrijk (53%) en Italië (51%) dat.

Duitsland en Spanje zijn bijna gelijk in hun voorkeuren: 38% van de Duitsers gaf de voorkeur aan volledig advertentievrije videostreamingdiensten, terwijl 41% van de Spaanse consumenten voorstander was van lagere kosten met advertenties en 39% juist geen advertenties wil. Bij Japanners valt vooral op dat het hen onverschillig laat.

 

luuk ros
Manager Merk & Media van NIMA bij NIMA

Binnen het Nederlands Instituut voor Marketing verantwoordelijk voor de het merkmanagement van NIMA, content (die we al dan niet in samenwerkingen met leden en derden publiceren) en verbindingsofficier richting pers en stakeholders. Ik was van 2018 tot 2024 Hoofdredacteur van Marketingfacts. Studeerde in 1995 af (hbo Communicatie) en werkte bij een aantal corporates (Albert Heijn, DaimlerChrysler/debitel en Praxis), bureaus (Van Oorschot, Coebergh), maar vooral bij B2B-vakmedia (Telecommerce, Tijdschrift voor Marketing, Marketingonline, MarketingTribune, Marketingfacts) en inmiddels dus bij de beroepsvereniging voor professionals in marketing. Marketing-nerd. Professional Consumer. Retailmarketing. Leest/luistert/kijkt alles wat los en vast zit over innovatie in marketing. Bedenker van de NIMA Marketing Day.

COMMUNITY
Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!