Spambeleid: de stand van zaken
Sinds de inwerkingtreding van het opt-in regime op 19 mei 2004 is door OPTA hard gewerkt aan de opsporing van verspreiders van ongevraagde email (spam). Inmiddels zijn er vele klachten binnen-gekomen bij de OPTA via spamklacht.nl. “De OPTA heeft een aantal ver gevorderde procedures lopen en ik reken erop dat voor het eind van dit jaar enkele boetebesluiten bekendgemaakt kunnen worden.” Dit schrijft Brinkhorst vandaag in een brief aan de Tweede Kamer (pdf).
Het ministerie van EZ heeft contact gezocht met diverse partijen om kennis, deskundigheid en initiatieven zo veel mogelijk te bundelen. Daarbij worden er in 2005 een aantal nieuwe projecten opgestart die onder andere gericht zijn op het MKB en senioren. Daarnaast gaat in januari 2005 een ‘pilot’ van start op 20 scholen in het kader van het project Diploma Veilig Internetten. Verder wordt gesproken met diverse andere partijen over de inzet van hun communicatiekanalen richting hun specifieke achterban.
Tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU had EZ spam hoog op de agenda gezet. Het voorstel van Brinkhorst voor de Europese aanpak van spam kent dan ook vier aandachtspunten; handhaving, internationale samenwerking, voorlichting en bewustwording en als laatste punt R&D (research and development). Nederland heeft benadrukt dat juist op het terrein van spam, technologische oplossingen belangrijk zijn en dat R&D op dit gebied gestimuleerd dient te worden. “Sinds de inwerkingtreding van het opt-in regime is veel gedaan aan de strijd tegen spam. In 2005 zal deze lijn worden voortgezet,” aldus Brinkhorst.
Bron:
Het begin is er gelukkig, nu doordrukken.