Proef met e-mailconsult voor 63.000 mensen
Niet naar het spreekuur, maar zelf e-mailen met de huisarts. Verzekeraar Menzis (o.a. Amicon) is deze week samen met dokterdokter.nl een proef gestart waarbij 63.000 verzekerden gedurende drie maanden hun eigen huisarts per e-mail kunnen consulteren. Aan het project doen veertig huisartsen mee. Zij geven binnen 24 uur antwoord, aldus een woordvoerder van Menzis gisteren.
Er bestaan al individuele e-mailhuisartsen, die alleen maar via internet werken. Meer zorgverzekeraars werken aan vergelijkbare plannen. Maar Menzis is de eerste die er nu al mee aan de slag gaat. Zij loopt hiermee vooruit op een wetswijziging die het vanaf 1 januari 2005 mogelijk maakt voor huisartsen om e-mailconsulten in rekening te brengen.
De proef moet uitwijzen of het klopt dat hierdoor het aantal mensen dat vooral voor geruststelling en informatie naar de huisarts gaat zal afnemen. Volgens een woordvoerder van Menzis is dat waar het grootste deel van de consulten tijdens het spreekuur over gaat. “Dat zijn bij uitstek vragen die via e-mailconsult kunnen worden opgelost.”
Er zal ook gekeken worden of e-mailconsult drempelverlagend werkt en mensen daardoor juist eerder dan voorheen een beroep op hun huisarts doen. Wat Menzis betreft zal de proef hoe dan ook overgaan in een permanent systeem, al dan niet met aanpassingen.
Bron:
Persbericht Dokterdokter.nl
Ik ben erg benieuwd wat de kosten zullen zijn voor deze ‘e-mailconsulten’. En hoe uitgebreid deze ‘invullijsten’ zijn die naar huisartsen gemaild worden, zodat zij zo duidelijk mogelijk een beeld krijgen van het probleem.
@ Edwin, thnx voor de informatie!
Hmmm, das nog een aardig bedrag per mail.
Ik denk echt dat dit om mensen gaat die veel aandacht vragen en normaal ook 4 keer per week naar de huisarts gaan om zich te beklagen over allerlei kwaaltjes.
Telefonisch consult / fysiek consult verdwijnt inderdaad niet, aangezien de huisarts in de dialoog met de patient snel en direct kan vragen naar bepaalde klachten, waardoor een beter ziektebeeld ontstaat.
@Bas,
Uit onderzoek blijkt dat de consument gemiddeld 6x per jaar naar de huisarts gaat.
Daar heb je gelijk in. Maar dan blijft mijn tweede punt staan: dat het verdomd lastig is om een goed ziektebeeld te krijgen, wanneer je niet gelijk kan inhaken op het gesprek.
@bas : Voor een aantal klachten zul je altijd contact op moeten nemen met je huisarts. Voor andere klachten zoals verkoudheid of griep hoeft er in het algemeen geen fysiek contact te zijn tussen huisarts en patient.
Zijn er eigenlijk al (evt. buitenlandse) cijfers bekend van het soort vragen dat via email wordt gesteld aan de huisarts?