Leven we in het post-agile-marketingtijdperk?

'Misschien wordt het gewoon impliciet hoe moderne marketingteams werken'

8 augustus 2022, 14:45 2903 x gelezen

Van agile marketing naar… marketing? Scott Brinker, hoofdredacteur en oprichter van Chief Martec, de man van dat angstaanjagende canvas met álle martechproducten die te koop zijn en mogelijk ’s werelds grootste expert op het terrein van digitalisering in marketing, vroeg zich hardop af wat er gebeurd kan zijn met de ‘agile marketing-werkmethode’. Inclusief de begrippen en termen die de werk- en denkwijze kenmerken: sprints, daily standups, kanban boards.

Brinker is interessant om te volgen. Niet dat we ‘m zelf altijd kunnen volgen, maar hij heeft z’n roots zo obvious in én digitalisering én marketing, dat hij soms kruisverbanden ziet die een gewone marketing-nerd ontgaan. In een mooi artikel dat hij in juni op zijn eigen blog plaatste leest hij door de ronkende taal in het laatste State of Agile Marketing report van AgileSherpas heen en stelt nuchter vast dat agile werken weliswaar is geland in zo ongeveer álle onderdelen van marketingactiviteit – zie ook het staatje – maar waar eerder 51% van de respondenten aangaf ‘agile marketing’ in te zetten, zakte dat aantal naar 43%. ‘Is agile marketing backsliding?’ vraagt hij zich af.

Op grond van zijn eigen ervaring líjkt agile marketing, of de agile werkmethode minder vaak te worden genoemd in marketingdiscussies, maar ook Google leert dat er minder vaak wordt gezocht op agile marketing, na overigens een enorme piek in 2017. Een jaar na het verschijnen van ‘hacking marketing’.

Datzelfde Google leert ook dat ‘agile development’ ipv ‘agile marketing’ een veel hogere piek had en ook al veel eerder te maken kreeg met afnemende belangstelling, althans afgaand op de zoekopdrachten. En dát zou volgens Brinker te maken hebben met de opkomst van DevOps: een soort agile-afgeleide werkwijze waarbij IT-development en IT-operations worden gecombineerd. Je zou het een soort ontwikkeling of specialisatie van agile development kunnen noemen. Iets vergelijkbaars zou nu ook gaande kunnen zijn rond agile marketing: de methode is niet verdwenen maar eerder doorontwikkeld naar iets dat strikt genomen niet meer tot het domein van agile wordt gerekend. Hij loopt daarbij een hele serie en leesbare theorietjes door, maar bottom line denkt Brinker dat vooral dat de opkomst van no-code Martech het mogelijk maakte voor minder diep gespecialiseerde marketeers om toch als specialist aan te kunnen schuiven in agile werkteams.

Brinker: ‘Wat is er gebeurd met digitale marketing? Dat werd marketing. Niet omdat marketing minder digitaal werd, eerder het tegenovergestelde. Maar digitaal werd zo ingebed in alles wat marketeers deden, dat het label van het beroep digital marketeer terugkeerde naar het doel ervan: marketing. Dat zou je een overwinning voor de digitale marketingbeweging noemen, geen nederlaag. Op dezelfde manier zou agile marketing ook gewoon… marketing kunnen worden. Misschien zal “agile marketing” z’n opmars herstarten als een expliciete beweging. Of misschien wordt het vervangen door een nieuw genoemde methodologie. Of misschien wordt het gewoon impliciet hoe moderne marketingteams werken’.

Redactie
Hoofdredactie bij Marketingfacts

De postings op de site worden door de redactie beoordeeld en ingepland en als we er tijd voor vinden, schrijven we zelf een artikel. Als redactie zijn we ook verantwoordelijk voor de samenstelling van het NIMA Marketingfacts Jaarboek en we treden ook geregeld op als moderator of presentator bij events met vakgenoten. In het colofon vind je onze contactgegevens.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!