BeReal of Somewhere Good; Wát wordt Next Big Social Thing?

Iedere 6 jaar zorgt een nieuw groot platform voor een revolutie in het social media-landschap. Wat wordt de opvolger van Snapchat en Tiktok?

20 juni 2022, 15:00 2745 x gelezen

Innovatie in Marketing: Koot schrijft deze week in zijn ‘Week van Koot’ over een combinatie van pushmeldingen en homescreen-widgets in social apps. Over een verhaal in Business Insider dat Generatie Z soms als de eenzaamste generatie wordt beschouwd. Over opvallende conclusies uit het Digital Media Trends-rapport door Deloitte en de Ad Forcast van GroupM. Er is aandacht voor PimEyes, een zoekmachine die neurale nettechnologie gebruikt om de kenmerken van een gezicht in kaart te brengen en deze vervolgens te matchen met gezichten met vergelijkbare metingen. En meer….

Gert Koot schrijft het wekelijks van zich af: álles wat hem en het vak bezighoudt in de wilde wereld van branding, media en entertainment. Koot werkte ruim twintig jaar bij verschillende reclameadviesbureaus en was ook een tijd marketingdirecteur. Sinds een aantal jaar heeft Koot zijn eigen adviesbureau onder de naam Branded Entertainment en adviseert over nieuwe en digitale media. Als docent is hij onder meer verbonden aan SRM en NIMA. In deze rubriek op Marketingfacts bespreekt Koot ‘wat moet worden besproken’.

#1 Social Media. De volgende fase..

Een van de auteurs die we regelmatig bespreken in deze updates is Marie Dollé. Ook deze post introduceert weer een paar mooie, mogelijke nieuwe spelers in het land van Social Media. Ten eerste de constatering dat er iedere 6 jaar weer een nieuw groot platform ontstaat dat zorgt voor een revolutie in het social media-landschap. Snapchat in 2011. TikTok in 2016 en misschien wel Be Real in 2022. Maar Be Real is niet het enige platform dat je in de gaten moet houden. In dit verhaal schetst Marie een aantal mogelijke nieuwkomers die weleens het volgende nieuwe grote platform kunnen worden. Zoals Somewhere Good, een audiogedreven social netwerk met een focus op Mental Health. Een tweede trendlijn die zich beweegt in de wereld van de meme en tenslotte, meer web 3-gerelateerd, de sociale netwerken die draaien om hologrammen.

#2 Startscherm van je smartphone als nieuwe social netwerk?

BeReal, LiveIn, Locket… wat hebben deze nieuwe sociale apps met elkaar gemeen, behalve dat ze hoog in de hitlijsten van de App Store staan? Ze betrekken hun gebruikers door een combinatie van pushmeldingen en homescreen-widgets. In plaats van gebruikers te dwingen lang door hun app te bladeren. Deze widgets op het homescreen zijn sinds de release van iOS 14 in 2020 mogelijk en de ontwikkelaars beginnen nu steeds meer alternatieve gebruiksvormen te bedenken. Een echt vernieuwende ontwikkeling is dat gebruikers van deze apps steeds vaker overgaan tot het delen van levensechte beelden. Je zou kunnen zeggen een trend richting het verlangen naar authenticiteit op sociale media.

#3 Gen Z en eenzaamheid

Het zijn van die verhalen die blijven terugkomen. Heeft generatie Z last van een eenzaamheidsprobleem? Business Insider kwam deze week met een verhaal dat generatie Z soms als de eenzaamste generatie wordt beschouwd. De algemene mening is dat dat een gevolg is van de hoeveelheid tijd die ze online doorbrengen. Daarom het rapport dat Razorfish en de Vice Media Group in april uitbrachten wel het bekijken waard. Een onderzoek de impact van de metaverse op sociale interacties, gebruikersidentiteiten en commercie. Bevindingen uit dit onderzoek zijn o.a. dat generatie Z niet alleen meer tijd online doorbrengt dan andere generaties, maar dat ze ook een grotere betekenis geven aan hun eigen online identiteit. 45% van de ondervraagden in het onderzoek vindt dat hun in-game identiteit een meer waarheidsgetrouwe uitdrukking van zichzelf is dan hun fysieke, persoonlijke identiteit en 57% verklaarde dat ze zich vrijer voelen om zich online uit te drukken dan in het echte leven. Of dat laatste nu echt goed nieuws is valt nog te betwijfelen.

#4 PimEyes

Een week geleden ging deze tool als een razend vuurtje over het internet. PimEyes is een zoekmachine die neurale nettechnologie gebruikt om de kenmerken van een gezicht in kaart te brengen en deze vervolgens te matchen met gezichten met vergelijkbare metingen. Een programma dat in de loop van de tijd kon leren hoe het ‘t beste een match kon bepalen. En inderdaad is het resultaat verbluffend. Je ontdekt foto’s van jezelf op plaatsen waarvan je geen idee hebt dat daar foto’s van jou zijn te vinden. Opvallend is dat het geen gebruik maakt van de social media. Dus alleen foto’s die op websites te vinden zijn. Wil je dat jouw foto’s niet meer gevonden kunnen worden dan kan je via een abonnement jezelf onzichtbaar maken binnen de tool zodat je niet meer “gevonden” kan worden. Give it a try zou ik zeggen. Of lees hoe de New York Times de achtergronden van deze tool heeft onderzocht.

 

#5 De impact van TikTok op de muziekindustrie

Het kan niet anders dan dat de muziek die mensen gebruiken op TikTok een effect heeft op de hitlijsten van bijvoorbeeld Spotify. The Pudding is een website en een collectief dat deep dives maakt in verschillende topics. Alleen daarom al een geweldige website. Zo ook het fenomeen van de TikTok muziek. In deze videonemen ze je mee in een zoektocht naar de relatie tussen TikTok muziek en de populaire muziek op Spotify. In zichzelf is dat al een knappe prestatie want die data zijn niet zomaar voor iedereen toegankelijk. Maar de uitkomst is wellicht nog onverwachter. Als blijkt dat het effect er daadwerkelijk is heeft dat ook consequenties voor de grote muziekuitgevers. Hun businessmodel is niet meer van deze tijd is en dat ook hier de macht voor de maker/creator zorgt voor het omdraaien van de historische rollen.

 

#6 Hoe werf je klanten via TikTok?

TikTok wordt met de dag belangrijker. En toch zijn er nog heel veel merken en organisaties die TikTok nog niet inzetten als communicatiemiddel. Wellicht is het onbekende met de regels en werkwijze van TikTok een van de oorzaken. Want waar moet je beginnen? De creatieve vereisten van TikTok zijn complexer dan die van andere socials. Met deze Demand Curve-gids leert je beproefde strategieën om klanten te werven met TikTok-advertenties.

#7 Go Journal

Het dagelijks opschrijven van je gedachten, nieuwe inzichten en leermomentjes is iets dat iedereen wel zou willen doen. Deze notities vertegenwoordigen een ongelofelijke waarde. Het zijn gedachten, ideeën en dingen die ooit weer ergens voor gebruikt kunnen worden. Maar in mijn geval staan ze overal en nergens en weet ik niet meer waar is ze had opgeschreven. Zou het niet fijn zijn als daar een mooie en handige tool voor is? GoJournal is zo’n app. Een dagboek met een duidelijke focus om dingen eenvoudig te houden, zodat je er gemakkelijk een dagelijkse gewoonte van maken. Met GoJournal kun je je agenda vullen met mijlpalen, activiteiten of je dagelijkse overpeinzingen. Daarnaast kun je ook terug in de tijd om een ​​overzicht te krijgen van alle media die je onderweg hebt bewaard.

 

#8 Depix

En omdat we toch bezig zijn met de handige tooltjes is er hier nog een voor de liefhebbers. Depix. Depix is ​​een AI-aangedreven online beeldbewerkingsplatform. Dus supersimpel je achtergrond verwijderen van een afbeelding. Afbeeldingen samenstellen uit twee beelden en/of bewerken is kinderspel. Geen moeilijk gedoe zoals in Photoshop maar knippen, plakken en klaar.

#9 GroupM Ad forecast

Een mooi overzicht opgesteld door GroupM. Een vogelvlucht in de wereld van economie, de impact van regelgeving door de overheid, media (concentratie) en uiteraard de advertising wereld. Als je er eens lekker doorheen bladert krijg je een mooie update van wat er allemaal speelt. GroupM (en overigens ook andere consultancies) verwachten in 2022 een groei van 8,5%. Dit na de groei van bijna 25% in 2021. Ondanks alles wat er momenteel in de wereld om ons heen gebeurt. Er schijnt iets te zijn met inflatie waardoor mogelijk 1,2 miljoen huishoudens in de problemen komen. Een stijging van de energieprijzen. De Boze Boeren Beweging voor het huis van de minister. Te weinig handig handjes voor inmiddels iedere baan in Nederland. Nederlandse klimaatwetenschappers hebben geen vertrouwen in het beperken van de opwarming van de aarde tot onder de 2 graden, zoals in het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken. Maar gelukkig kunnen we lekker doorgaan met het sturen van belangrijke commerciële boodschappen!

#10 Digital Media Trends by Deloitte

En als laatste deze week nog een rapport van Deloitte. Wat zijn de Digital Media Trends van 2022? Want laten we eerlijk zijn, Die 8.5% moet toch ergens heen! Na 15 jaar groei hebben streaming video-on-demand (SVOD)-services met succes video ontbundeld. In diezelfde 15 jaar is scherm gebaseerd entertainment verder geëvolueerd dan tv en films. Sociale media zijn enorm uitgebreid en geëvolueerd. Sociale-mediadiensten leveren nu nauwkeurig afgestemde en gepersonaliseerde feeds van afbeeldingen, video, muziek, nieuws, gaming en shopping media aan miljarden gebruikers. Het onderzoek van dit jaar omvat naast de US ook het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Brazilië en Japan. Te midden van een wereldwijde pandemie verschuiven mensen en bedrijven versneld naar het digitale leven. Het toneel voor de huidige opwinding over de metaverse – waar virtuele ruimtes gewone bestemmingen worden voor werk en ontspanning.

 

Podcast van de Week

Audio agency Airborne kiest iedere week “de podcast van de week”. Deze week: “Duolingo” van  Spanish Podcast.

Om vanuit een merk met een podcast in het vizier te komen van luisteraars vereist de expertise. Grootste uitdaging: iets vertellen dat zo interessant is dat mensen ernaar willen luisteren en dat tegelijkertijd ook nog eens bijdraagt aan merk- of bedrijfsdoelstellingen. Waar ‘t vaak fout gaat, is dat er alleen maar naar dat laatste wordt gekeken. Met als resultaat dat de directeur van het bedrijf bij de microfoon mag plaatsnemen om te vertellen hoe innovatief/duurzaam/inclusief/revolutionair het bedrijf bezig is. Het zijn de producties die zelden voorbij de eigen kantoortuin komen, laat staan dat we ze in de toplijstjes tegenkomen.

Top 200

Wat is dan een branded podcast die het wél goed doet? Wanneer je af gaat op de notering in de charts, dan kun je niet om Duolingo Spanish Podcast heen. De titel en de cover-art doen vermoeden dat dit niets anders is dan een cursus Spaans in podcastvorm – het spreekt niet bepaald tot de verbeelding. Des te opmerkelijker dat deze productie permanent in de top 200 van best beluisterde podcasts in Nederland staat, en steevast bovenaan staat in de subcategorie Onderwijs. Ook in wereldwijd scoort de podcast behoorlijk goed.

Echte verhalen van echte mensen

Duolingo is een methode waarbij je online makkelijk zo’n beetje elke denkbare taal kunt leren. De Engelstalige podcast is – uiteraard – bedoeld om je kennis van het Spaans te vergroten. Maar verwacht geen lijstjes met telwoorden of grammaticale uitleg over voltooid deelwoorden. Nee, deze in deze podcast worden echte verhalen verteld met echte mensen, die Spaans spreken. Een Engelstalige host leidt het verhaal in, zorgt voor context en geeft hier en daar uitleg over de taal, bijvoorbeeld over uitspraak van bepaalde woorden.

Climate heroes

In de reeks komen allerlei nationaliteiten voorbij, wat heel leuk is. Zo hoor je bijvoorbeeld het verschil tussen het Spaans van een Mexicaan en Uruguayaan. Afgelopen week is het 15e (!) seizoen van start gegaan. Net als bij alle andere seizoenen is ook hier weer gekozen voor een overkoepelend thema, in dit geval ‘Climate heroes’. De reeks start met het verhaal van een student in Montevideo, die een initiatief is gestart om voedselverspilling tegen te gaan. En zo leer je bijvoorbeeld wat repellosel medioambiente of alimentos desperdiciados betekent. In de podcast wordt in een rustig tempo gesproken, op een niet al te ingewikkelde manier. En dan is er ook nog een uitgebreide transcriptie om mee te lezen – heel handig. De meeste taalcursussen staan nauwelijks stil bij wat er eigenlijk verteld wordt en richten zich alleen op de taal zelf. Daarom alleen is al dit een waardevolle podcast voor wie Spaans probeert te leren. ¡Bien hecho!

Luisteren naar “DuoLingo” kan met deze handige afspeellijst op Spotify. Waar je ook alle andere Podcasts van week kunt vinden.

Het Nieuws van de Week op Clubhouse

Vers uit de oven en nog warm. De geschreven versie nu ook in audio. Kom erbij voor jouw mental breakfast en start de dialoog. Iedere zondag om 09.00 uur op Clubhouse.  Onder leiding van Sylvie Verbiest. En deze week natuurlijk ook weer met de gesproken column van Tino Stuij.

Co-auteur van het handboek 'Marketingcommunicatie in 14 stappen'. PIM studieboek van het jaar in 2018. Columnist voor Adformatie. Docent bij SRM en NIMA. Publiek spreker over Marketingcommunicatie alsmede trends en ontwikkelingen in het Marketingcommunicatie en communicatielandschap. Consultant voor diverse organisaties.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!