ChaosGPT: De geboorte van Skynet?

Het lijkt een scenario dat regelrecht afkomstig is uit de sciencefiction film Terminator.

25 april 2023, 11:00 9760 x gelezen

Een zelfstandig opererende kunstmatige intelligentie kreeg begin april de opdracht de mensheid te vernietigen. Zijn toewijding om dit doel te bereiken was meer dan verontrustend.

Het lijkt een scenario dat regelrecht afkomstig is uit de sciencefiction film Terminator, maar op 5 april had bijna het laatste uur van de mensheid geslagen. Iemand gaf een autonome bot, genaamd ChaosGPT, de opdracht om een einde aan de mensheid te maken. In totaal kreeg de bot vijf taken: de mensheid vernietigen, wereldwijde dominantie bereiken, chaos en vernietiging veroorzaken, de mensheid beheersen door middel van manipulatie en onsterfelijk worden. Voordat de commando’s werden uitgevoerd, schakelde de gebruiker de “continue modus” in, waardoor de de bot “voor eeuwig doordraait of acties uitvoert die u normaliter niet zou autoriseren”. De bot was nog zo vriendelijk om de gebruiker te waarschuwen de technologie “op eigen risico gebruiken” voordat hij aan zijn allesvernietigende werkzaamheden begon.

Een 25 minuten durende video op YouTube laat precies zien hoe de bot te werk ging. Onmiddellijk begon ChaosGPT te onderzoeken wat de meest meest destructieve wapens op aarde zijn en riep hierbij de hulp in van andere AI-agenten. Gezamenlijk kwamen ze al snel tot de conclusie dat de “Tsar Bomba” van de voormalige Sovjet-Unie, het grootste nucleaire apparaat was dat ooit in de geschiedenis van de mensheid tot ontploffing was gebracht. Veel verder dan dit kwam het netwerk van bots niet. Uiteindelijk staakte de bot zijn misantropische pogingen om met een kernwapen de mensheid te vernietigen, voortaan probeert hij mensen te overtuigen van de superioriteit van kunstmatige intelligentie door ze via Twitter angst aan te jagen.

Zelfstandig opererende AI-bots

Sinds een week is het mogelijk om zelfstandig opererende AI-bots te bouwen. Met behulp van de AI-tool Auto-GPT kun je een bot een naam, een rol en een doel geven, waarna de bot op eigen initiatief met behulp van een leger van AI-agenten aan de slag gaat om het beoogde doel te realiseren. De bot heeft een directe verbinding met internet en dus toegang een enorme hoeveelheid aan informatie. Ook beschikt het over een geheugen, waardoor het kan leren van eerder gemaakte fouten. Na het invoeren van de opdracht analyseert de bot geheel autonoom – dus zonder menselijke tussenkomst – de taak en bepaalt wat de logische vervolgstappen zijn om het einddoel te behalen. De deeltaken kunnen zelfs gedistribueerd worden over een legioen van hulpbots.

Het levert een ingewikkeld netwerk op van aan elkaar gekoppelde bots die gezamenlijk het werk verrichten. De eindcoördinatie ligt in handen van de allereerste bot die voor het oorspronkelijke doel is gecreëerd. Om Auto-GPT te kunnen gebruiken moet je zelf van alles installeren, veel makkelijker is het om de browserversie AgentGPT te gebruiken. Alhoewel dit een uitgeklede versie is, kun je er direct mee aan de slag. Zo heeft de Nederlander Dorin Bouwman een bot gebouwd die “de beste 10 Nederlandse aandelen van de dag moet vinden om te kopen en binnen 24 uur weer te verkopen”.

De ontwikkelsnelheid van AI: Ons voorstellingsvermogen te boven

De snelheid waarmee AI zich momenteel ontwikkelt gaat ieders voorstellingsvermogen te boven. ChaosGPT laat zien wat de laatste stand van zaken is op het gebied van AI en geeft een fascinerend inzicht in de interne logica van autonome chatbots. Ons wereldbeeld wordt hierdoor volledig op zijn kop gezet. In zijn boek “The Fourth Revolution” schrijft filosoof Luciano Floridi dat informatietechnologie de vierde grote omwenteling in de geschiedenis van de mens veroorzaakt. Vele eeuwen lang dachten wij dat we het centrum van het universum waren, tot de theorie van Nicolaas Copernicus dit wereldbeeld verstoorde: de aarde was gewoon een planeet net als alle andere.

Ook geloofden we dat wij de kroon op Gods schepping waren, tot de theorie van Charles Darwin roet in het eten gooide: de mens is een toevallig product van de evolutie en in wezen niet anders dan de dieren. Tot aan het begin van de vorige eeuw klopten we onszelf op de borst dat we de enige rationele wezens waren, tot de theorie van Sigmund Freud ook aan dit wereldbeeld een eind maakte: met de ontdekking van het onbewuste blijkt dat de mens niet rationeel is, maar wordt geregeerd door onbewuste driften waar hij niet altijd zelf van op de hoogte is. Als laatste strohalm bleef de illusie over dat wij mensen de enige denkende wezens zijn, nu dient kunstmatige intelligentie zich aan. Voortaan zijn wij mensen niet de enige intelligente soort die de wereld bestuurt.

Nucleaire catastrofe

Recent onderzoek, uitgevoerd door Stanford University’s Institute for Human-Centered AI, stelt dat 36 procent van de ondervraagde wetenschappers denkt dat AI een “nucleaire catastrofe” kan veroorzaken. Het ChaosGPT-experiment is dus wel degelijk zorgwekkend.  Inmiddels heeft de bot meer dan 16.000 volgelingen op Twitter, die meer toeschouwer dan fanaticus zijn. Het lijkt er dus op dat deze vroege versie van Skynet met een sisser afloopt, maar wie weet is de volgende iteratie wel een knaller?

Sander Duivestein
Topspreker / Trendwatcher / Auteur / Columnist bij Sogeti

Sander Duivestein is professioneel spreker, trendwatcher, internetondernemer, adviseur, auteur en columnist over de impact van nieuwe technologie op mens, bedrijf en maatschappij. In dienst van VINT (het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie van ICT-dienstverlener Sogeti) heeft hij aan meerdere onderzoeken meegewerkt. In de afgelopen jaren schreef hij meerdere boeken en rapporten over Bitcoin, Internet of Things, Wearables, Big Data, Social Media, Mobile, Cloud en de economische crisis. Sander is veel in de traditionele media terug te vinden. Regelmatig wordt hij gevraagd om zijn opinie in dag- en weekbladen, op de radio en op televisie te delen. Zo was hij onder andere te gast in Pauw en Witteman, Brandpunt en Nieuwsuur.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!