Hét Marketingfacts Jaarboek van class 2023 loopt nú van de pers
De elf bouwblokken waaruit het huis van marketing is samengesteld, wisselen af met duurzaamheid, diversiteit, waarde, purpose, employee branding, true pricing, marketing-ethiek, AI, contentmarketing; het zit er allemaal in.
Op 5 mei verschijnt het 16e NIMA Marketingfacts Jaarboek, editie 2023-2024 ditmaal. Het is een boek over de creatie, communicatie, levering en uitwisseling van waarde. Een handboek en een naslagwerk over marketing voor professionals, docenten en studenten. Vragen en antwoorden. TLDR (ik heb NU zin om een hardcopy boek te kopen): koop het Jaarboek 2023-2024 hier voor 35 euro (pre-order, 06 mei op je deurmat, gratis verzending).
De kracht van marketing
‘Op welke manier zet jij je marketing skills in? Help jij je organisatie verder? Draag je bij aan de kwaliteit van het leven van mensen en zorg je dat je trots kunt zijn op wat je doet? Laten we verleiden naar het goede, voor de lange termijn en dat kan prima samengaan met financieel succes. Hier en daar zal omdenken nodig zijn. Van groei en steeds meer, naar genoeg en circulair. Nieuwe systemen, op economisch, ecologisch en maatschappelijk gebied. Laten we in dat speelveld voorop lopen en tonen wat de kracht van marketing is’ – Yvonne Nassar, CMO van het Van Gogh Museum in Amsterdam, in haar voorwoord tot marketingprofessionals in deze editie.
De 23-24 editie: e.t.a. 5 mei 2023
Het NIMA Marketingfacts Jaarboek, dat ieder jaar wordt samengesteld door de redactie van Marketingfacts, is onderweg. Het handboek is intussen uitgegroeid tot een fenomeen in de Nederlandse marketingindustrie. Het is overigens ook het enige ‘printje’ dat vakblog Marketingfacts produceert, maar dan wel direct één van 430 pagina’s.
Het biedt de mogelijkheid om in een welbesteed uur (of twee,) helemaal te worden bijgepraat/bijgeschoold/ingevoerd op één specifiek ‘geïsoleerd’ deel van marketing. Nieuw in deze editie is de lange lijst essays – Hot Topics – die tussen de hoofdstukken door schetsen waar het marketingvak nú staat.
En – nou ja – er is ook een nieuw design, met dank aan Joke Falkenberg van Studio BBP.
The Meat of Marketing – in het Nederlands
De elf vaste hoofdstukken bespreken onderdelen van het marketingvak en de marketingfunctie volgens de laatste inzichten, en in de Nederlandse taal. ‘The Meat of Marketing’, zoals dat wordt genoemd, beginnend met het begin én het eind van ieder marketingtraject – De Marketinganalyse (hoofdstuk 0). De auteurs van de hoofdstukken maken gebruik van de meest recente onderzoeken. Aan het boek werkten ruim dertig ‘hyperspecialisten’ mee (zie onder). Zij beantwoorden in heldere bewoordingen de vraag wát je over hun deelterrein van het marketingvak en – functie moet weten, als je met het onderwerp te maken krijgt. Of je nu een update of verdieping zoekt. Velen zijn als docent verbonden aan het Nederlands Instituut voor Marketing (NIMA), zijn blogger op Marketingfacts, marketingwetenschapper of schreven een standaardwerk in de Nederlandstalige marketingliteratuur.
Van Marketinganalyse tot Customer Experience, van Brand Design tot Data Analytics. Je kunt het boek gebruiken als actueel naslagwerk, als update, als korte cursus, als uitleg over een specialisme in marketing of als studiemateriaal. Iedere editie van het Jaarboek is een aanscherping en verbetering van de vorige. Dat maakt dit boek het meest actuele en bruikbare boek over marketing.
Hot Topics
Voor ieder hoofdstuk is in deze editie een korte leeswijzer toegevoegd, waarin wordt uitgelegd wat er in het hoofdstuk wordt besproken. De elf vaste hoofdstukken, bouwblokken waarmee het huis van marketing is samengesteld, wisselen af met kortere Hot Topics. Dit zijn essays met topics waarover nú in het marketingvak wordt gesproken en de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen: duurzaamheid, diversiteit, waarde, purpose, employee branding, true pricing, marketing-ethiek, het zit allemaal in dit Jaarboek.
Bestel 'm nu en ontvang 'm nog warm van de drukkerDe inhoudsopgave van het M! Jaarboek 2023-2024:
Voorwoord – Yvonne Nassar – CMO van het Van Gogh Museum.
Hoofdstukken
0 Marketingdiagnose – Rob van Vroenhoven
1 Marketingstrategie – Emilie Huber
2 Brand Management – Rob Revet
3 Brand Design – Roel Stavorinus
4 Data Analytics – Danny Oosterveer, Folkert van Oorschot
5 Marketing Technology – Gerben Busch, Coen Wiers
6 Mediaplanning – Rutger Mackenbach, Patrick Veldhuis
7 Search & Conversie – Martijn Hoving, Rob Blom
8 Pricing Management – Tijs Rotmans
9 B2B Marketing – Wing Cheung
10 Customer Experience – Beate van Dongen, Sacha van El
Hot Topics 2023-2024
- AI en Web3 – Sander Duivestein
- Gedrag Ontwerpen – Astrid Groenewegen
- Digitaal Merk – Ingmar de Lange
- Kleurrijk Marketingteam – Marrigt van der Valk, Luuk Ros
- Employee Branding – Leon Janssen
- True Pricing – Sebastian Glosemeyer, Marc Westeneng, Robin Keus
- Marketing Ethics – Rozemarijn Koopmans
- Marketing Hypes – Rick Bakker
- Contentmarketing 2.0 – Freek Janssen
- Purposemarketing – Matthijs Roumen