Onderzoek naar ‘wonderbrowser’ Ierse tiener
Twee weken na alle commotie over de snelle webbrowser van een Ierse tiener, blijken experts steeds meer onder de indruk te zijn van het programma.
De 16-jarige scholier Adnan Osmani won half januari de Esat BT Young Scientist of the Year wedstrijd met zijn snelle webbrowser Xwebs. Met het programma zou tot 600 procent sneller op internet gesurft kunnen worden.
Overal leidde dit bericht tot veel argwaan omdat Osmani de browser in achttien maanden heeft ontwikkeld. Dat is wel erg snel voor een tiener, menen veel it’ers. Inmiddels hebben enkele experts hun oog op het programma laten vallen en neemt de bewondering voor de prestaties van de tiener toe.
Osmani heeft de broncode van zijn programma nog niet vrijgegeven omdat hij wacht totdat de patentaanvraag is geaccepteerd. Leonard Hobbs, hoofd van de afdeling ontwikkeling van Intel in Ierland, ziet wel redenen om patent op dit ontwerp aan te vragen. “Wat ons het meest heeft verbaasd, was dat Osmani precies weet wat hij heeft gedaan. Het is een compleet en afgerond programma”, aldus Hobbs tegenover Wired News.
Ook medewerker Gary McDarby van MIT Media Lab Europe is verbaasd. “Deze jongen loopt qua programmeertechnieken jaren voor, zelfs als de belofte van het 600 procent sneller surfen niet waar zou zijn.”
Laden
Osmani heeft een browser gemaakt die voorzien is van 120 zoekmachines, alle mediaspelers, een dvd-speler en een html- en wap-editor. Het programma werkt met een algoritme waardoor informatie sneller wordt verwerkt.
De browser verwerkt informatieaanvragen (het laden van webpagina’s) via verschillende kanalen tegelijk, terwijl veel browsers daar slechts ??n kanaal voor gebruiken. Het laden van pagina’s wordt verdeeld in een aantal kleine taken waardoor de pagina als geheel sneller op het beeldscherm verschijnt.
Xwebs is gebaseerd op Microsoft Internet Explorer waaraan ontwikkelaars van derden mogen knutselen. In plaats van Visual Basic, gebruikte Osmani Borland C++, zodat hij bepaalde Microsoft-functies ook naar andere programmeertalen kon vertalen.
De grote voorbeelden van de Ierse tiener zijn Apple-oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak en de Amerikaanse hacker Kevin Mitnick.
Bron: