De beste inzichten die ik kreeg op SXSW

David Vogel (code d'azur) is een trouwe bezoeker van SXSW. Een korte impressie van wat hij deze editie heeft gezien. En gemist.

21 maart 2024, 12:00 1851 x gelezen

South By Southwest is een conferentie vol verwondering. Topics lopen uiteen van quantum computing tot AI ethics tot space architecture. En dat is nog afgezien van het complete programma over film, muziek, comedy en educatie dat tegelijk loopt. ’s Avonds is overal live muziek te horen, en hangen strengen met lampjes over stoffige courtyards  waaronder taco trucks en legale weed boutiques hun waren slijten terwijl mensen van over de hele wereld elkaar ontmoeten, dansen en drinken. Een goede vriend van me die hier voor het eerst was, zei wat iedereen denkt: ‘vanaf nu zorg ik dat ik hier ieder jaar kan zijn!’. Dat wil niet zeggen dat elke band even hard rockt, of elke presentatie evenveel impact heeft. Dus voor de thuisblijvers, hier is de TL;DR.

AI is, net als vorig jaar en waarschijnlijk ook volgend jaar, het centrale thema bij SXSW. De technologie is, afhankelijk van wie je spreekt, het aanstaande einde van de mensheid of de technologie die mensen superpowers gaat geven. Amy Webb, op haar jaarlijkse Strategic Foresight talk, maakte zich zorgen over de ongebreidelde groei en bijbehorende opportunisme van het veld. Sommige training models worden al via Bittorrent gereleased, zonder zelfs maar de obligate waarschuwing voor verkeerd gebruik die je er bij Meta’s (open source) Llama in ieder geval nog bij krijgt. Dit brengt macht in de handen van mensen die misschien wel op zoek zijn naar recepten voor biologische wapens, fake celebrity porn of politieke desinformatie.

Van zelfrijdende auto’s naar konijnen

De volgende stap na Large Language Models (LLM’s) is Large Action Models: modellen die op basis van enorm grote hoeveelheden door mensen uitgevoerde acties kunnen voorspellen wat in een bepaalde context de beste actie is. Een voorbeeld hiervan dat nu al bestaat is self driving cars (die hier trouwens ook rondrijden in Austin), maar de recent gereleasde Rabbit R1 is een persoonlijke AI wearable die simpele acties voor je kan uitvoeren, en daar steeds meer van leert. Zo gaan we toe naar een toekomst met AI assistenten voor iedereen – die het kan betalen tenminste. Dit soort superpowers vergroten wel de sociale kloof door de rijken steeds machtiger te maken.

Spannende XR toepassing op SXSW

Ook de wereld van XR staat niet stil. Of de Apple Vision Pro de belofte waarmaakt is de vraag, maar dat het de weg wijst naar een nieuwe en waardevolle vorm van computing lijkt wel een brede consensus hier in Austin. De grote asterisk hierbij is wel dat iedereen dat pas echt ziet gebeuren als de vorm enorm verandert: kleiner, lichter, betere batterij, bredere field of vision, minder creepy voor anderen etcetera. Of die hooggespannen verwachtingen allemaal binnen afzienbare tijd worden waargemaakt, is nog maar de vraag. De smartphone is in de afgelopen 15 jaar in ieder geval niet zoveel veranderd als wordt gehoopt voor de XR headset. De meest spannende XR toepassing op SXSW was in ieder geval een apparaat dat een immersive haptische ervaring kan genereren. Door je handen in een soort sci-fi doos te stoppen kon je virtuele zwemmende kwallen manipuleren en virtuele regen op je handen voelen, die allemaal door luchtverplaatsing van geluidsgolven werd gegenereerd.

En dan zit je plotseling op een talk over Space Architecture, een nieuw vakgebied dat onderzoek doet naar de behoeftes voor bewoning op de maan en andere planeten zoals Mars. Er zijn verschillende soorten habitats, van zgn ‘hard shell habitats’ zoals het ISS, opblaasbare habitats, ondergrondse in grotten op de maan om radiatie te voorkomen maar het bedrijf Icon specialiseert in ‘additive manufacturing’, oftewel 3D printed huizen. Ook hier op aarde maken ze huizen met 3d printing technologie, die storm- en vuurbestendig zijn, handig voor een wereld die dankzij klimaatverandering steeds meer met natuurgeweld te maken krijgt.

Voor alles wat ik heb gezien, heb ik 100 dingen gemist. En dus heeft iedereen zijn eigen TL;DR lijstje. En als je nog nooit bent geweest, probeer het een keer mee te maken. Wie weet zorg je daarna wel dat je er ieder jaar kan zijn.

Hoofdfoto: Amazon over AI. ©SXSW.

David Vogel is Executive Experience Director bij code d’azur. Vogel houdt zich bezig met toekomstige interfaces, merkbeleving en het punt waar strategie, design en business samenkomen. Voorheen werkt hij bij AKQA. Vogel spreeekt regelmatig over de toekomst van experience design op congressen in Europa en daarbuiten.

Redactie
Hoofdredactie bij Marketingfacts

De postings op de site worden door de redactie beoordeeld en ingepland en als we er tijd voor vinden, schrijven we zelf een artikel. Als redactie zijn we ook verantwoordelijk voor de samenstelling van het NIMA Marketingfacts Jaarboek en we treden ook geregeld op als moderator of presentator bij events met vakgenoten. In het colofon vind je onze contactgegevens.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!