Onderzoek: Hoe Google reviews modereert en wat jij kunt doen

Google’s intensieve moderatiebeleid is gericht op het behouden van de betrouwbaarheid van het reviewplatform. Dit heeft directe gevolgen voor ondernemers, zeker nu reviews steeds meer invloed hebben op AI-gestuurde SEO-functionaliteiten.

9 januari 2025, 08:05 409 x gelezen

Google reviews zijn cruciaal voor het opbouwen van vertrouwen, het aantrekken van klanten en het verbeteren van lokale SEO prestaties. Recent onderzoek naar ruim 5 miljoen reviews, verzameld uit 79 landen en meer dan 20.000 locaties, laat echter zien dat Google steeds actiever moderatie toepast, met name gericht op het verwijderen van 5-sterrenbeoordelingen. Voor ondernemers is het dan ook essentieel om deze trends te begrijpen en strategieën te ontwikkelen om je online reputatie te beschermen.

Belangrijkste trends en cijfers

Uit de analyse blijkt dat:

  • 73,1% van de verwijderde reviews bestaat uit 5-sterrenbeoordelingen, gevolgd door 1-sterrenbeoordelingen (12,8%).
  • Middelmatige beoordelingen (2-4 sterren) worden minder vaak verwijderd vanwege hun evenwichtige aard.
  • “Service en personeel” als onderwerp in reviews blijkt risicovol; deze feedback wordt vaker verwijderd vanwege algemene of niet-authentieke inhoud.

Percentage of Deleted Reviews by Rating

De hoogste piek in verwijderde reviews werd waargenomen in oktober 2024, samenvallend met de uitrol van Google’s Spam Update. Deze update richtte zich op het opschonen van spam, waaronder frauduleuze reviews. Ook de Core Update van november, gericht op zoekresultatenkwaliteit, leidde mogelijk tot een toename in verwijderingen.

Daarnaast tonen gegevens aan dat negatieve reviews (1-2 sterren) vaak langer zijn omdat ontevreden klanten gedetailleerd hun ervaringen delen, terwijl korte en extreem positieve reviews zoals “Geweldig!” vaker worden gemarkeerd door Google.

Factoren die verwijdering beïnvloeden

Het onderzoek identificeerde de volgende factoren die bijdragen aan het risico dat reviews worden verwijderd:

  1. Gebrek aan betrokkenheid
  • 66,1% van de verwijderde reviews kreeg geen reactie van het bedrijf.
  • Als je actief reageert op reviews, laat je zien dat je betrokken bent. Dit verkleint het risico op verwijdering.

Percentage of Deleted Reviews With or Without Reply

  1. Inhoudelijke kenmerken
  • Het sentiment, de lengte en de beoordeling van een review spelen een rol in de moderatie.
  • Reviews met een zeer kort format of overdreven taalgebruik worden vaker als verdacht beschouwd.
  1. Gedrag van recensenten
  • Recensenten die binnen korte tijd veel reviews achterlaten of repetitief gedrag vertonen, worden eerder als onbetrouwbaar aangemerkt.

Daarnaast bleek uit de analyse dat bepaalde sectoren meer risico lopen. Zo worden reviews in klantgerichte sectoren zoals Hospitality & Travel, Educatie en Food & Beverage vaker verwijderd. Dit komt door de hogere mate van klantinteractie en de emotionele aard van de feedback in deze industrieën.

Deleted Reviews per Location by Inndustry

Machine learning insights

Google maakt steeds meer gebruik van machine learning (ML) om verdachte reviews te identificeren en te verwijderen. Uit een analyse met een Random Forest-model bleek dat de volgende vier factoren significant bijdragen aan het risico van verwijdering:

  1. Lengte van de review: Kortere reviews lopen meer risico.
  2. Aantal woorden: Reviews met zeer weinig of juist veel woorden kunnen verdacht lijken.
  3. Sentiment: Overdreven positieve of negatieve tonen worden strenger beoordeeld.
  4. Beoordeling: 5-sterren- en 1-sterrenreviews worden vaker verwijderd dan middelmatige reviews.

Andere onderzoeken tonen aan dat reviewer-gedrag, zoals de frequentie en timing van reviews, sterke indicatoren zijn van authenticiteit. Dit onderstreept het belang van zorgvuldig beheer van zowel inhoud als gedrag rondom reviews.

Wat jij kunt doen

Gebaseerd op de bevindingen van het onderzoek zijn er verschillende aanbevelingen om het risico op verwijdering van reviews te minimaliseren:

1. Reageer actief op reviews

Laat zien dat je betrokken bent bij de feedback van jouw klanten.

2. Vermijd gestimuleerde beoordelingen

Focus op organische reviews door oprechte feedback van klanten aan te moedigen.

3. Monitor algoritme-updates

Blijf op de hoogte van wijzigingen in het moderatiebeleid van Google.

4. Gebruik tools om reviews te analyseren

Tools zoals GMBapi.com helpen bij het identificeren van trends en het beheren van jouw online reputatie.

5. Rapporteer verdachte reviews

Meld nepreviews om de integriteit van het platform te ondersteunen.

Conclusie

Google’s intensieve moderatiebeleid is gericht op het behouden van de betrouwbaarheid van het reviewplatform. Dit heeft directe gevolgen voor jou als ondernemer, zeker nu reviews steeds meer invloed hebben op AI-gestuurde SEO-functionaliteiten. Het is belangrijk om een proactieve aanpak te hanteren: moedig gedetailleerde en authentieke feedback aan, toon betrokkenheid en blijf alert op veranderingen in Google’s algoritmes.

Met een strategische focus op reviewbeheer kun jij niet alleen jouw online reputatie beschermen, maar ook profiteren van een positieve impact op lokale SEO en klantvertrouwen.

Lees hier het hele onderzoek.

Michel van Luijtelaar
SAAS Founder & Marketing Measurement Enthusiast bij GMBapi.com

Michel is een online allrounder met een passie voor het toepassen van het nieuwste, het doorbreken van silo's in organisaties, het meten van alles wat er te meten valt, en "last but not least", het opzetten van de processen en technologie om organisaties in staat te stellen beter en sneller te handelen op basis van de beschikbare inzichten. Met als doel om deze week een beetje beter te worden dan vorige week. Met zijn digital marketing agency Up Analytics helpt hij bedrijven hier dagelijks mee. Met de GMBapi.com Local SEO SAAS tool kunnen bedrijven beter lokaal ranken, lokaal content publiceren, hun reputatie beheren en meer klanten winnen. Met GMBapi.com kunt u klant acties met betrekking tot uw locaties volgen, beoordelingen en vragenlijsten onderhouden, en tijd en middelen besparen terwijl de lokale vindbaarheid bij zoekopdrachten toeneemt.

Categorie
Tags

Plaats reactie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!