De geschiedenis en toekomst van Google AdWords
Bas wees me op een interessant artikel in de New York Times over het ontstaan, het enorme succes en de toekomst van Google AdWords.
Toen Larry en Sergey nog studeerden schreven ze over het adverteren in zoekmachines nog het volgende: ‘advertising-funded search engines will inherently be biased toward the advertisers and away from the needs of consumers’. In de eerste jaren dat Google bestond verdienden ze dan ook bijna niets. Inmiddels zijn ze bezig aan een een ware revolutie binnen het adverteren.
Salar Kamangar wist Larry en Sergey er begin 2002 van te overtuigen een advertentiesysteem te maken dat gebaseerd is op het veiling principe in combinatie met relevantie. Advertenties met een hoge CTR (dus relevante advertenties) kwamen daardoor hoger te staan dan minder relevante advertenties. Dit systeem bleek zo succesvol dat op advertenties van Google naar schatting 50 tot 100 procent vaker geklikt wordt dat op ads van Yahoo.
Nu lijkt dit principe ook toepasbaar op televisie: ‘If we can figure out a way to improve the quality of ads on television with ads that have real value for end-users, we should do it’ aldus Eric Schmidt. ‘When watching TV, why do I see women’s clothing ads? Why don’t I see just men’s clothing ads?’
@ Wolter,
Het principe van AdWords zit voornamelijk in de relevantie. Dus de persoon die het meest betaald staat niet automatisch bovenaan, maar de relevantie van de advertentie wordt daarin meegenomen.
Ik zie niet zo hoe ze dat principe in de gedrukte advertenties terug laten komen. Het lijkt me vrij lastig daar een CTR o.i.d. te meten en te gebruiken, maar misschien zie ik iets over het hoofd?
@Remi
Daar doelde ik ook niet op. Ik ging meer in op de quote van Paul Molenaar die werd aangehaald door Karel Kolb waarin aangegeven wordt dat in de toekomst advertenties van 10 eurocent mogelijk kunnen blijken o.b.v. massa.
Ah, ik zit niet op te letten 😉