Filters
  • Categorie

  • Tags

  • Auteur

De marketeer van de toekomst: bruggenbouwer in de circulaire transitie

De rol van de marketeer verandert fundamenteel. Hij wordt een breed opgeleide professional die analyseert, innoveert, inspireert en volhoudt. Hij schakelt moeiteloos tussen strategische langetermijnvisies en praktische uitvoering, tussen datagedreven inzicht en emotioneel draagvlak, tussen externe trends en interne cultuur.

“Verbeter de wereld, begin bij jezelf!”

Wie nu nog een duurzaam nieuw product introduceert en ‘vergeet’ de verpakking 100% duurzaam te maken, is echt af! We verloochenen de duurzame ambities van onze bedrijven, en waarschijnlijk ook onszelf, ten faveure van ÉÉN cent meer winst.

Wie zegt dat creatieven geen managers kunnen zijn, snapt marketing niet

"Dat is toch een rare stap," zei iemand laatst tegen me, toen ik vertelde dat ik van Creatief Designer ben doorgegroeid naar Manager Marketing & Communicatie. En eerlijk? Ik snap die reactie nooit zo goed. Want wat zoeken organisaties tegenwoordig massaal? Juist: die ene collega die strategisch is en creatief, die met gevoel voor merk en resultaat werkt. De beroemde schaap-met-vijf-poten. Nou, hier ben ik dan.

Datadriven marketing: soms meer driven dan data

Wij mensen zijn niet zo dol op verandering. Zelfs als we zwart-op-wit een keihard inzicht krijgen dat het anders moet, schiet ons brein meteen in de verdedigingsstand: “Tuurlijk werken simpele graphics over het algemeen beter, maar bij onze doelgroep zit dat anders.” Daar zit precies de paradox van datadriven marketing: terwijl we met steeds slimmere tools, algoritmes en AI-agents proberen rationele beslissingen te nemen, blijven we zelf menselijk irrationeel.

Hoe AI je merk kan redden

AI wordt vaak neergezet als killer van creativiteit. Daardoor gaan merken nog meer op elkaar lijken. Maar er is een andere kant. AI kan jouw merk net zo goed redden. Bijvoorbeeld door gaten in je vergiet te dichten.

Onderzoek: Merk onder vuur

Meer dan helft van de Nederlanders wijst naar economisch beleid als oorzaak van prijsstijgingen en 83% past levensstijl aan, inclusief het boycotten van Amerikaanse merken. Maar ook Nederlandse merken ontkomen niet aan de toorn van de consument…

Iene Miene Media 2025: jonge kinderen en digitale media – hoe vinden ouders de balans?

Elk jaar onderzoekt Netwerk Mediawijsheid hoe jonge kinderen media gebruiken en hoe ouders daar mee omgaan. Het Iene Miene Media-onderzoek van 2025 laat zien dat beeldschermen een vaste plek hebben in het leven van kinderen van 0 tot 6 jaar, maar ook dat ouders zich bewuster zijn van de risico’s én steeds meer op zoek zijn naar een gezonde balans. Ik neem je mee langs de belangrijkste resultaten van dit onderzoek.

Hoe behoud je consumentenvertrouwen bij een rebranding?

Rebranding kan een krachtig middel zijn om een merk fris en relevant te houden. Maar het kan ook averechts werken als consumenten zich niet in de verandering herkennen. Een slecht uitgevoerde rebranding kan leiden tot verwarring, scepticisme en zelfs het verlies van loyale klanten. Hoe zorg je ervoor dat stakeholders je merk blijven vertrouwen tijdens een rebranding?

Scott Galloway vs Rory Sutherland: is het merk dood?

Wat gebeurt er als 'digital guru' Galloway en 'mind-hacker' Sutherland botsen over de toekomst van het merk: is het tijdperk van het merk voorbij? Ik dook in hun argumenten en kom met een conclusie...

Van klaslokaal naar de praktijk: waarom merken en onderwijs elkaar nodig hebben

De kloof tussen onderwijs en praktijk is een probleem dat al jaren bestaat, maar urgenter wordt nu het onderwijs onder een vergrootglas ligt. Als oud-merkstrateeg en inmiddels docent en teamleider aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA), zie ik dagelijks hoe waardevol de integratie van het vakgebied binnen ons beroepsonderwijs is – en hoe essentieel de samenwerking met het bedrijfsleven daarbij is.

Creativiteit: Waarom AI ons onderbuikgevoel niet kan evenaren

Darmbacteriën houden niet alleen ons spijsverteringsstelsel in balans, maar spelen ook een cruciale rol bij creativiteit.

Boekrecensie NIMA Register Marketeers: De impactmissie

Hét handboek voor sustainability in oranisaties, zo luidt de ondertitel van dit met 384 pagina’s behoorlijk lijvige boek. Met de vraag in mijn achterhoofd of er voor het invoeren van sustainability überhaupt een handboek mogelijk is, nam ik het boek ter hand.