Filters
  • Categorie

  • Tags

  • Auteur

Wat kunnen merkbouwers met AI?

Ik gebruik AI voor van alles. Voor onderzoek, tekstanalyses, beeldontwikkeling, om video’s te maken, strategie te optimaliseren, te programmeren, et cetera. Maar de vraag: “Wat kunnen merkbouwers met AI?” vond ik lastig te beantwoorden.

Shortlist NIMA Marketingprijzen bekendgemaakt

Negen bedrijven genomineerd voor titel ‘Marketing Company of the Year’. De winnaars worden op 12 juni bekendgemaakt tijdens NIMA Marketing Day.

BrandZ Top 30 Most Valuable Dutch Brands: ‘Retailmedia van cruciaal belang voor categorieën Retail en Leisure’

Samen zijn de Top 30 Nederlandse merken nu 95 miljard dollar waard. De hoogste waarde die de Nederlandse ranking ooit heeft gezien.

Geheimen uit het Romeinse Rijk: marketingstrategieën die nu nog steeds werken

Rome, het bruisende hart van een rijk dat zich uitstrekte van Engeland tot Egypte. Een plek waar gladiatoren vochten voor roem, aquaducten zorgden voor stromend water, en marketeers… tja, geen TikTok of CRM-tools hadden. Toch waren ze verrassend creatief in hun marketingaanpak.

Wendbaarheid is geen luxe, maar een gamechanger

AI versnelt processen, maar technologie is zelden de bottleneck. Het echte verschil? Hoe snel en slim je organisatie kan meebewegen als alles verandert: klantgedrag, concurrentie, regelgeving of tools. Wendbare bedrijven benutten kansen, pareren risico’s en houden tempo – zónder hun koers te verliezen. Wie morgen wil winnen, moet vandaag al leren bijsturen. Ben jij wendbaar genoeg als de markt morgen iets anders van je vraagt?

Vrijheid is geen vrijblijvendheid. Sturen zonder te verstikken

Vrijheid op de werkvloer is goud waard. Het nodigt uit tot creativiteit, eigenaarschap en innovatie. Maar zonder richting wordt vrijheid al snel vrijblijvendheid. En een team zonder koers? Dat drijft af. Als je als nieuwe manager (Marketing) binnenkomt in een team dat lang stuurloos is geweest, voelt elke vorm van sturing als een inperking. Structuur lijkt bemoeienis. Focus voelt als beperking. Maar juist dan is het jouw taak om de ruimte te behouden en richting te geven. Een evenwicht dat vraagt om liefde en lef.

Segmenteren kun je leren

Het generaliseren van doelgroepen op basis van sociodemografische factoren leidt tot fouten.

Opkomst virtuele invloed: Ethiek, representatie en de kracht van parasociale relaties

De wereld van influencermarketing verandert razendsnel met de komst van virtuele influencers. Deze digitale creaties bieden merken nieuwe mogelijkheden om diverse doelgroepen aan te spreken. Met deze innovaties rijzen ook belangrijke ethische vragen over representatie en de impact op gemarginaliseerde groepen.

Kantars Creative Effectiveness Awards 2025: 4 creatieve trends

Coca-Cola, Desperados, broodmerk Freya's en Deliveroo doen het goed in het overzicht van marktonderzoekbureau Kantars van meest creatieve en effectieve advertenties van het jaar.

Merken en UGC: Herken jij marketing als het van een vriend komt?

Overal op sociale media zie je Brand-related User Generated Content (Br-UGC) – oftewel merkgerelateerde content die niet door merken zelf, maar door consumenten wordt gedeeld. Maar wat betekent dat voor jou als marketeer? Is een Instagramfoto van een vriend met z’n nieuwe Nikes puur toeval, of stiekem een sterke marketinguiting? En herkennen consumenten die overtuigingspoging eigenlijk wel?

Content voor een verzadigd internet en een ‘handpicked’ selectie van AI-tools voor de contentstrateeg

Hoe springt jouw content er nog uit als het internet verzadigd is met crappy (AI-)content? En welke nieuwe AI-tools moet je als contentstrateeg zeker even uitproberen? Het antwoord op deze vragen krijg je tijdens de volgende aflevering van de Contentshow van CS, het Genootschap van Contentstrategen op 15 april.

Laat controle los, versterk het collectief: leiderschap in het AI-tijdperk

AI dringt steeds dieper door tot de kern van organisaties. Niet als losse tool, maar als aanjager van verandering in hoe we werken, beslissen en samenwerken. En juist dat schuurt. Waar veel bedrijven al experimenteren met AI, houden leiders vast aan oude reflexen: controle, hiërarchie, zekerheid. Maar het tijdperk vraagt juist iets anders: vertrouwen geven, richting bieden, ruimte laten. Leiderschap draait niet meer om weten en bepalen, maar om mogelijk maken.