Webby Award voor Nederlandse muzieksite

Webby Award voor Nederlandse muzieksite

De Nederlandse muzieksite Fabchannel.com heeft gisteravond in New York een Webby Award gekregen. De Webby’s zijn de belangrijkste internetprijzen ter wereld. Fabchannel.com zendt concerten in Paradiso en de Melkweg uit op het internet.

Er zijn Webby’s uitgereikt voor websites op zakelijk, consumenten- en cultureel gebied in 69 categorieën. Er waren 5500 inzendingen uit veertig landen. The New York Times noemt de Webby’s de online-Oscars. Naast Fabchannel waren ook ING Direct en CoolCapitals als Nederlandse sites genomineerd.

Fabchannel.com was vorig jaar nog winnaar van de Europrix.


DelenEr zijn 15 reacties op dit artikel

 • Zo zie je maar weer, ook gesubsidieerde projecten kunnen gewoon heel erg goed zijn. Het is niet enkel weggegooid geld, innovatie subsidies (Fabchannel komt voort uit Multimedia, dat weer een BSIK consortium is en geld heeft gekregen uit de MSIK innovatie regeling (aardgasbaten))

  geplaatst op
 • Bij de SpinAwards 2003 wonnen ze bij ons ook een gouden SpinAward, in de categorie beste website. Goed om te zien dat onze jury er vroeg bij was ;-).

  geplaatst op
 • Ben ik dan echt de enige die het een technisch slecht uitgevoerde site vindt?
  Probeer maar eens een deeplink te plaatsen naar een concert ;)

  De content is inderdaat erg goed... maar dat is die van het AD ook...
  Waarom is dit nou beter dan dat dezelfde content op YouTube of Google Video zou staan? (ja ze waren er eerder mee, maar we zijn nu verder dan 2003)

  geplaatst op
 • Toch jammer, geen Webby voor Cool Capitals. Het zou ook te mooi geweest zijn, zeker met Tripadvisor, Expedia, Lonely Planet en Google maps als concurrent.

  Je bent er trouwens al vroeg bij Marco, de officiële en uitreikingen zijn pas op 12 Juni tijdens de gala avond.

  geplaatst op
 • Het kan aan mij liggen, maar ik mis ff het business model van fabchannel.

  Ten eerst kan ik opnamen niet downloaden. Ook niet betaald. Ook niet de MP3's. Ook niet de DRM's. Ik wil best betalen, maar er valt nix te halen.

  Ik wil graag nog merchandising bestellen van deze band! Maar waar? Ik wil geld uitgeven. Maar het kan niet.

  Ik wil me nu graag aanmelden voor upcoming events. Ik wilde kaartjes kopen! Daar wil ik voor betalen! Maar waar?

  Ik wil me graag aanmelden voor de fanclub. Maar waar?

  Daarnaast mis ik nog meer:
  -Ik was hier en wil nog graag foto's uploaden. Als geregistreerd bezoeker mag ik dit toch doen?
  -Ik vind deze videoregistratie fantatisch! Mag ik m raten, m n cijfer geven??

  Of ben ik gewoon weer eens veel te vroeg? Hier zijn we toch nu wel aan toe?

  geplaatst op
 • Geweldig die ongezouten Hollandse kritiek, zelfs nu Fabchannel een Webby heeft gewonnen doen ze het nog niet goed genoeg. Tuurlijk (dooddoener nummer 1) het kan altijd beter. Maar ondanks dat wil ik bij deze Fabchannel toch nog even feliciteren met deze geweldige prestatie.

  @ Kjeld Op sites als Google video en YouTube vind je hooguit illegale content van mindere kwaliteit en deze zijn daarom niet te vergelijken met Fabchannel. De website leent zich misschien niet voor deeplinks maar heeft wel een erg makkelijke navigatie. Als ik een compleet concert wil zien dan ben ik best bereid om twee seconden te zoeken.

  @ Erwin Is downloaden nog wel van deze tijd? Is gratis, legale verspreiding en altijd beschikbaar op breedband niet beter? Geld uitgeven kan je altijd bij Paradiso en de Melkweg en inde muziekwinkel. Fabchannel is een geweldig uithangbord voor deze twee uitbaters en de artiesten die er optreden. Dat er mogelijkheden zijn om bezoekers meer te betrekken bij de content van de site betekent nog niet dat dat per definitie beter is. De site is nu overzichtelijk en functioneel waar voor het bedoeld is. Ik denk dat het heel goed is dat Fabchannel zich twee keer bedenkt voor dat zij zich laten meesleuren in allerlei populaire hippe tools en extraatjes.

  Wellicht is de unieke content en de manier waarop het nu gebracht wordt op zich al genoeg. De Spin Awards, de Europrix.nl, de Prix Europa en de Webby awards denken daar in ieder geval wel zo over, nu Kjeld en Erwin nog ;-)

  geplaatst op
 • Haha, ja die is inderdaad sterk Bas. Misschien wordt het tijd voor het Marketingfacts kwaliteitskeurmerk ;-)

  geplaatst op
 • @Bas: ha! Eens hoor. Maar ik zit gewoon te wachten op de volgende stap. Waar content leidend is en met de rest geld wordt verdiend. Niet alleen in de muziekbranche, maar in alle sectoren.

  geplaatst op
 • @Bas: " Is downloaden nog wel van deze tijd?" Ja, ik wil wel zo'n concert op m'n i-pod! :-)

  geplaatst op
 • Ik denk dat het heel goed is dat Fabchannel zich twee keer bedenkt voor dat zij zich laten meesleuren in allerlei populaire hippe tools en extraatjes.


  Fabchannel.com kost de Nederlandse belastingbetaler 200.000 euro per jaar terwijl het dagelijks slechts 5000 bezoekers trekt (cijfers okt 2005, zie Trouw). Na zes jaar en honderdduizenden euro's subsidie lijkt het nog steeds geen businessmodel te hebben. Een beetje kritische benadering is dan wel op zijn plaats.

  Het is goed dat de overheid innovatie stimuleert, maar het moet geen weggegooid geld zijn. Ik zou van Fabchannel graag eens uiteengezet zien waar ze het belastinggeld allemaal aan besteden. Ik hoop toch niet alleen aan bandbreedte en inschrijfgeld voor "beste website"-competities.

  geplaatst op
 • @ Sjors Goed punt. Even rekenen 5.000 x 365 = 1.825.000 clicks per jaar (minimaal). Kosten 200.000 Euro. Kosten per click 200.000 / 1.825.000 = 11 cent per click (naar boven afgerond). Met deze Webby zullen de kosten per click nog wel iets lager uitkomen. En dat budget is inclusief productie, verspreiding, promotie en onderhoud? Geweldig! Waar kan ik tekenen? Wat mij betreft verdient dit een Marketingfacts! Kwaliteitskeurmerk!

  Het business model lijkt me een politieke discussie want het product valt in die culturele verantwoordelijkheids categorie. Uit hetzelfde artikel:

  Het bedrijf kan vier jaar achtereen rekenen op 200.000 euro per jaar. Alleen in Nederland heeft de publieke omroep al een budget van zo’n 700 miljoen per jaar.

  Toch verdient Fabchannel een zakcentje:

  De kwaliteit van camera’s is zo snel verbeterd dat we nu professionele beelden kunnen opnemen. Dat maakt het voor popgroepen interessant om er dvd’s van te laten maken en daar kunnen we nu wat mee verdienen.

  Bovendien wordt er gewerkt aan verbetering:

  Dankzij sponsoring kunnen binnenkort tien Amsterdamse zalen, onder meer van het Concertgebouw, De Balie en uiteraard Paradiso, een glasvezelverbinding krijgen en zo de allerbeste kwaliteit beelden op het internet beschikbaar maken.

  geplaatst op
 • Vanavond in Radio Online:
  (...) Op de Nederlandse site Fabchannel.com zijn honderden concerten uit de Amsterdamse Paradiso en Melkweg terug te bekijken. De site is dinsdag in één keer de meest bekende Nederlandse site in het buitenland geworden. Fabchannel.com kreeg namelijk een Webby Award voor beste muzieksite ter wereld. De Webby Awards worden elk jaar uitgereikt en worden gezien als de Oscars voor internet. We spraken met Fabchannel-directeur Justin Kniest. (...)

  Interview is hier (real audio) te beluisten.

  geplaatst op
 • Terwijl wij ons druk maken over het geld dat is uitgegeven door Fabchannel, lees ik net op Emerce dat Fabchannel geld zoekt voor Europese uitbreiding:

  (...) De Nederlandse webconcertzender FabChannel.com zoekt financiering om uit te breiden naar 4 Europese landen. Geen enkel poppodium in Europa heeft de kennis over concerten opnemen en uit te zenden via het web, een gat waar het binnenkort commerciële FabChannel inspringt. (...)

  geplaatst op
 • @Marco: heel goed! Nederland is leidend in tal van innovatieve technologien: breedband, chatbots e.d. Laten we vooral die voorsprong behouden zodat de hoofdkantoren van dit soort bedrijven straks in Nederland zitten. Suc6, fabchannel

  geplaatst op
 • Beetje laat, maar beter laat dan nooit. Eén van de zaken rondom FABchannel is het onderzoek dat men doet. Men gebruikt FABchannel voor allerlei audio en video bewerkingsonderzoek, o.a. vanuit Telematica Instituut als ik me niet vergis. Die subsidie is ook een onderzoekssubsidie (in het kader van de BSIK regeling). Vandaar dat het business model minder relevant is. Maar naar ik begreep willen ze er komend jaar wel een BV van maken, dat zou natuurlijk een heel goed voorbeeld zijn van onderzoek dat commercieel gaat en zichzelf gaat bedruipen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.