Reed Business lanceert zakelijke zoekmachine Zibbsearch

Reed Business lanceert zakelijke zoekmachine Zibbsearch

Reed Elsevier heeft vandaag Zibbsearch.nl gelanceerd, een internetzoekmachine voor de zakelijke markt in Nederland (incl. blogsearch). Zibbsearch moet in twee jaar tijd 20 procent van de zakelijke zoekmarkt in Nederland hebben veroverd. Dat komt neer op een omzet van ruim 10 miljoen euro.

Reed Elsevier steekt veel geld in internetdiensten. Dat geldt zeker voor de Nederlandse tak van het uitgeef- en informatieconcern. Volgens Marianne van Leeuwen, algemeen directeur van Reed Business Information Nederland, is het leveren van digitale informatie de speerpunt. In 2005 kwam 10 procent van de omzet van de Nederlandse divisie uit internetdiensten. Dat moet dit jaar minimaal 15 procent worden en op termijn 30 procent aldus van Leeuwen (bron: ANP).


Geplaatst in

DelenEr zijn 14 reacties op dit artikel

 • Emerce heeft inmiddels al iets meer informatie over de lancering van Zibbsearch.

  geplaatst op
 • Marco, de zakelijke zoekmarkt in Nederland over twee jaar bedraagt dus 50 miljoen begrijp ik. Enig idee wie de andere spelers zijn, hoe je die markt definieert en hoe de marktaandelen liggen?

  Ik ben trouwens ook nieuwsgierig hoe Zibbsearch in de praktijk het predikaat 'zakelijk' wil waarmaken. Dit veronderstelt namelijk dat je goed weet welke info een zakelijke zoeker, en welke info een particuliere zoeker in één en dezelfde bronnenverzameling wil vinden. Tenzij onder bijv. de tab web & blogs alleen zakelijke blogs vallen natuurlijk.

  Tot slot: Zibbsearch, veel succes!

  geplaatst op
 • In Nederland hebben we o.a. Gouden Gids, iLocal, Kelly Search. Ik ken niet de marktaandelen maar wellicht dat één van de zoekmachinemarketingspecialisten hier meer over kan zeggen!?

  geplaatst op
 • Leuk om te zien dat Emerce de proef op de som nam om te kijken of het inderdaad ook alleen zakelijke resultaten oplevert:
  (...) De eerste treffer bij Jennifer Lopez is bijvoorbeeld een artikeltje op de site Marketingfacts over het feit dat een van haar singles eerder online verkrijgbaar was dan in de winkel. (...)

  geplaatst op
 • Lol, bij het testen kom ik vaak terecht op Marketingfacts ;)

  Interessante ontwikkeling. Op dit moment is de index er beperkt.

  I vraag mij af hoe de indexeren in het praktijk zal gaan. Of zijn hebben een zeer slimme bot die filtert wat wel of niet zakelijk is. Iets wat ik echter betwijfel. Of alles gaat handmatig gebeuren.

  Op dit moment lijkt het erop dat men het handmatig heeft geïndexeerd.

  Daarnaast bevat het op dit momenten te veel spam en Engelstalige links.

  Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. Het is tenslotte nog een beta.

  geplaatst op
 • Valt nog wel wat te ontwikkelen. Heb een aantal zoektermen ingevuld en krijg nogal rare resultaten. Zo'n Kellysearch is op dit moment wel relevanter. Die blogsearch is wel heel aardig en schijnt in ieder geval relevant :-)

  geplaatst op
 • Kellysearch is ook van Reed btw..

  geplaatst op
 • Ik snap ["Als iemand bij Google zoekt op "bedrijfsoverdracht" zorgen wij ervoor dat Zibbsearch ergens boven in de organische zoekresultaten staat met een link naar een speciale Zibbsearch landingspagina met alles over bedrijfsoverdrachten."
  ]deze bewering[/url] ook niet helemaal: "Als iemand bij Google zoekt op "bedrijfsoverdracht" zorgen wij ervoor dat Zibbsearch ergens boven in de organische zoekresultaten staat met een link naar een speciale Zibbsearch landingspagina met alles over bedrijfsoverdrachten."

  geplaatst op
 • Dat ging verkeerd, nog een keer:

  Ik snap deze bewering ook niet helemaal: "Als iemand bij Google zoekt op "bedrijfsoverdracht" zorgen wij ervoor dat Zibbsearch ergens boven in de organische zoekresultaten staat met een link naar een speciale Zibbsearch landingspagina met alles over bedrijfsoverdrachten."

  geplaatst op
 • Je kunt je afvragen hoe ze met content van concurrenten omgaan. Of er een eerlijke weging zal plaatsvinden.
  Op dit moment lijkt de ranking nogal willekeurig. Wellicht zijn dat kinderziektes.

  geplaatst op
 • Jeroen, blijkbaar hebben ze (of willen ze) zich nadrukkelijk richten op SEO van Zibbsearch in Google. Of ze daarin slagen is nog maar de vraag tenzij ze eigenlijk bedoelen dat ze flink gaan inzetten op SEA en op die manier ook traffic vanuit Google naar Zibbsearch willen halen.

  geplaatst op
 • "...zorgen wij ervoor dat Zibbsearch ergens boven in de organische zoekresultaten staat met een link naar een speciale Zibbsearch landingspagina..."

  Interessante taktiek is dat. Voor zover ik kan inschatten is Google's doel om serp's (zoekmachine resultaten) te weren uit hun serp's, omdat mensen dan van zoekmachine naar zoekmachine worden geslingerd, in plaats van relevante resultaten te zien.

  Een site als vinden.nl doet dit ook, en heeft om die reden al eens een penalty gekregen. In mijn ogen is het laten spideren van zoekresultaten gewoon spam. Ik vind het ook enorm "not done" eigenlijk, deze tactiek. Maar het levert ongetwijfeld veel pageviews op, en dat is wat ze daar verkopen. Aardig is dat de banners helemaal onder de zoekresultaten staan, en zo erg weinig echte eyeballs krijgen, maar wel pageviews...

  geplaatst op
 • Voorlopig zijn hun zoekresultaten om te janken, vooral die sites die je niet bovenaan in de resultaten wilt zien, zoals al die linkpagina's uit de jaren 90, staan bovenaan, inclusief alle Zibb forums, Kellysearch zoekresultaten etc. Valt me tegen van Reed Elsevier moet ik zeggen.

  geplaatst op
 • de uitkomsten vallen mij ook vies tegen.. zo kom ik mijn eigen site nergens tegen maar wel de artikelen die ik op andere sites heb geschreven ;) De snelheid waarmee de uitkmsten op het scherm getoverd worden, is inmiddels ook bedroevend te noemen.. Maar des-al-iet-te-min: goed initiatief..

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.