Wat is de conversie op bezoek vanuit zoekmachines?

24 mei 2006, 21:52

Wat is de conversie op bezoek vanuit zoekmachines?

Paul Aelen verwijst naar een interessant onderzoek van 360i (pdf) naar de conversie op bezoek vanuit zoekmachines. Belangrijkste conclusie is dat de conversie van bezoekers op branded zoektermen (merknamen, productnamen en namen van sites behorend tot de adverteerder) hoger is dan die op generieke termen. Bezoekers gebruiken in de eerste fase van hun zoektocht meer generieke termen dan branded termen. Het onderzoek is gebaseerd op 3,9 miljoen bezoekers en 5,1 miljoen kliks.

De resultaten uit dit onderzoek sluiten aan op een eerdere posting waarin we keken naar de waarde van een zoekwoord. Hoe specifieker het zoekwoord, des te lager het aantal mensen dat er op zoekt. De prijs van deze zoekwoorden ligt in het algemeen een stuk lager (minder concurrentie) maar de conversie is vaak beduidend hoger.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

6 Reacties

    Roy Huiskes – chapter42

    ik neem toch aan dat iedereen die ook maar iets de SEM branche doet je dit wel kon vertellen?

    de prijs voor ‘online hypotheek offerte zwolle’ is een stuk lager en zal per keyword een veel hogere conversie hebben.

    bij 9/10 campagnes zie je ook heel duidelijk dat de hoogste conversie (in % over de resultaten) wordt gehaald op de merknaam, niet zo verwonderlijk aangezien de consument precies dat zoekt wat hij voorgeschoteld krijgt als je het goed doet.


    25 mei 2006 om 05:16
    media

    Roy, inderdaad logisch maar in hoeveel SEA-campagnes houdt men daadwerkelijk rekening met de long tail van search? Nog steeds zie je dat de meeste aandacht bij SEA uitgaat naar de generieke trefwoorden die en duur zijn en een lage conversie laten zien.


    25 mei 2006 om 05:33
    rjmvandiepen

    En de keuze van generieke trefwoorden komt natuurlijk omdat men specifieke kennis ontbeert op welke wijze een dergelijke campagne op te zetten. Dit is weer een mooie kans voor de zoekmachinespecialisten onder ons!


    25 mei 2006 om 05:58
    Bouwhuis

    En wat nu als je binnen alle fases van het AIDA model zoals hierboven weergegeven SEM inzet? Is het dan niet zo dat je maximale conversies behaalt?

    Dus als mensen aan het orienteren zijn komen ze je tegen. Als mensen keuzes willen maken komen ze je tegen en als men wil kopen komen ze je tegen.

    Wie kan er dan nog om je heen?

    Of blijkt dit dan weer niet uit het onderzoek?


    25 mei 2006 om 09:50
    Ralph Ruyters

    ’t AIDA-model is idd perfect van toepassing, en moet ook volledig worden meegenomen in een search campagne. Wanneer je alle generieke termen zomaar zou willen overslaan, ga je er in feite vanuit dat de bezoeker bij jouw brand wel even de diensten en producten weet in te vullen die je verkoopt. Dat geldt alleen voor hele sterke brands, en daarvoor is ’t direct invoeren van een URL ook een optie.

    Interessant aan ’t onderzoek van 360 is vooral de noodzaak om ‘generieke zoekers’ op ’t juiste moment ‘aware’ te maken met je brand. Die generieke termen (dat kunnen er ook 2 of 3 zijn) hebben dus een ‘voedend effect’, en kun je niet zomaar overslaan.


    25 mei 2006 om 13:04
    Roy Huiskes – chapter42

    SEA wordt heel erg vaak gebruikt om een campagne in het begin of op specifieke keywords te boosten. Het Long Tail effect word inderdaad vaak vergeten of weggelaten al was het maar omdat de mogelijkheden en beheersbaarheid van en campagne dan erg begint tegen te vallen als je het handmatig doet.

    Een zoekmachine specialist kan hier inderdaad iets met software en kennis mee doen, echter als ik kijk naar wat de meeste mensen aan budget hebben dan is het zo dat dit helemaal niet interressant is voor veel bedrijven omdat men het budget er niet voor over heeft. (of om het uit te zoeken, want men geeft het liever uit aan clicks, of je zou een CPL deal met een klant moeten afspreken omdat een marge niet meer interressant is.)

    hehehe ik vraag me zelfs af of het niet mogelijk is om voor alle 4 fases in het AIDA model te optimaliseren, bijv. op type keywords , title en descriptions. als het goed doet moet het mogelijk zijn, trek de knip maar open 🙂


    25 mei 2006 om 14:06

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!