‘Nieuwnieuws.nl steelt mijn foto’

‘Nieuwnieuws.nl steelt mijn foto’
Nieuwnieuws.nl steelt mijn fotoJan Edward (via: VillaMedia):
(...) Werk ik tegenwoordig voor de Nieuwnieuws.nl? Niet dat ik weet. Toch zie ik vandaag tot mijn verbazing een foto van mijn hand op twee webpagina's van die veelbezochte website opduiken. De eigenaar van Nieuwnieuws.nl (het Telegraaf-concern) mag nu zijn goedgevulde portemonnee opentrekken. (...)
Ben benieuwd hoe serieus Edward is met deze uitspraak en of hij inderdaad een zaak begint tegen Nieuwnieuws.nl, naast Geenstijl sinds maart van dit jaar voor een deel in handen van De Telegraaf. Om copyright-problemen te voorkomen werd eerder dit jaar al wel een contract gesloten met het ANP.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ook Marketingfacts (en waarschijnlijk vele andere blogs) regelmatig via Google Image zoekt naar plaatjes die we als illustratie gebruiken bij de berichten. Vooralsnog geen problemen mee gehad maar formeel gezien is het natuurlijk niet toegestaan. Misschien toch maar eens wat meer gebruik maken van beeldmateriaal dat valt onder Creative Commons.


Geplaatst in

DelenEr zijn 19 reacties op dit artikel

 • Succes gefrustreerde fotograaf!!!

  geplaatst op
 • @Hans: wat is er gefrustreerd aan als iemand niet echt blij is dat zijn product zonder toestemming en betaling overgenomen wordt?

  geplaatst op
 • Inderdaad, gewoon aanpakken die hap. Of het nu onderdeel van de Telegraaf is of niet.

  geplaatst op
 • bedrag wat hij voor dit soort foto's kan vangen is max 450 euro . toch altijd lekker geld :) voor 1 foto

  geplaatst op
 • Ik heb geen verstand van juridische zaken, maar wat ik van soortgelijke klachten (was wel buiten NL) heb vernomen was dat de fotograaf eerst contact met de website eigenaar moet zoeken om te melden dat zijn/haar foto ten onrechte gebruikt wordt.
  Deze moet dan ofwel verwijderd worden of er moet de gevraagde vergoeding voor betaald worden.

  Sowieso lijkt het me moeilijk om hier als fotograaf daadwerkelijk inkomsten uit te halen.
  De kosten zullen waarschijnlijk niet opwegen tegen de baten.

  geplaatst op
 • Gewoon een deeplink maken, ben je van het probleem af. Oude kwestie.

  geplaatst op
 • @Peter: een deeplink maken?

  geplaatst op
 • maar wat ik van soortgelijke klachten (was wel buiten NL) heb vernomen was dat de fotograaf eerst contact met de website eigenaar moet zoeken om te melden dat zijn/haar foto ten onrechte gebruikt wordt.


  Zoiets als de winkelier die achter de shopper met volle kar aan moet rennen om het vriendelijk te verzoeken te betalen? Het moet ook niet gekker worden zeg...

  geplaatst op
 • Kasper, zoiets heeft te maken met te goeder trouw zijn. Iemand die met een vol karretje wegrent zonder te betalen is dat allerminst. Als je een image vindt via images.google is dat imho een heel ander verhaal. Ik zou er ook vanuit gaan dat in principe alles wat op images.google staat voor vrij gebruik is.

  geplaatst op
 • Kasper: Ik zeg niet dat ik het er mee eens ben, maar ik heb een tijdje terug een aantal threads gevolgd op een fotografie forum en daar was dat vaak de uiteindelijke uitkomst.
  Tenzij je graag een boel geld uitgeeft voor een rechtzaak.

  Rick: Volgens mij indexeerd Google gewoon alle afbeeldingen die ie tegen komt en let daarbij helemaal niet op copyright rechten. Tenminste; ik kan me de mail van Google niet herinneren waarbij ze vroegen of ze mijn foto's mochten gebruiken.. ;)

  Google zelf deeplinkt er ook naar, dus wellicht is dat toch de oplossing om een foto van iemand anders te gebruiken op je eigen site.

  Elja

  geplaatst op
 • Deeplinken is inderdaad een betere optie, alhoewel je iemand anders bandbreedte jat. De eigenaar van de foto kan echter wel deeplinken voorkomen en zo het deeplinken wenselijk / onwenselijk maken.

  geplaatst op
 • Dit soort ordinair jatwerk valt te verwachten van obscure weblogjes als Geenstijl.nl en Nieuwnieuws.nl.

  geplaatst op
 • Wat ook een mogelijkheid is, is om op Flickr te zoeken naar foto's die onder creative commons of een andere 'open' licentie beschikbaar zijn. Flickr geeft zelfs de mogelijkheid te zoeken naar foto's die commerciëel te gebruiken zijn, onder bijvoorbeeld de voorwaarde van vermelding van de maker.

  geplaatst op
 • Er zijn ook tal van sites waar je gratis 'stock' foto's kunt krijgen. http://www.sxc.hu is hier een voorbeeld van. Hierop kun je mooi materiaal vinden voor bijvoorbeeld een website of folder. Maar een foto van Jan Mulder zul je er niet op vinden.

  geplaatst op
 • Hopelijk zet hij de zaak door.
  Kijk, dat een site waar geen geld mee wordt verdiend een copyright schendt, is nog tot daar aan toe. Maar een site waar middels advertentie mee wordt verdiend, hoort gewoon de fotograaf te betalen.

  Het mooie is wel, de Telegraaf/Geenstijl geven nu wel impliciet toestemming om (indien gewenst) hun site te rippen, zowel beeld als tekst :-)

  geplaatst op
 • Het sterft op Internet van de sites die gratis rechten vrije foto's aanbieden en vaak van een hele aardige kwaliteit. Er is zelfs een speciale zoekmachine voor: Yotophoto. Gebruik ik zelf ook zeer regelmatig en ben er heel tevreden over. Hoef je je nooit zorgen te maken over claims e.d.

  geplaatst op
 • Waarschijnlijk is dit hele verhaal (zoals honderden andere verhalen van dit kaliber) een storm in een glas water. De fotograaf mailt GeenStijl, GeenStijl verwijdert de foto en/of wijdt er een artikeltje aan op hun site en morgen is er weer een dag.

  geplaatst op
 • @Elja, met een robots.txt kan je ervoor zorgen dat Google de afbeeldingen niet meeneemt met indexeren.
  En als andere websites gebruikmaken van afbeeldingen op je website (deeplinken) kan je dit eenvoudig tegengaan met een .htaccess-bestand

  P.S. bij mij werkt de link naar de website van jan Edward niet...

  geplaatst op
 • Copyright is toch dood? Las er laatst een leuk artikel over maar kan het nu zo snel niet meer vinden, deze twee zijn ook wel interessant:
  http://www.alwayson-network.com/comments.php?id=14288_0_11_0_C
  http://www.sargasso.nl/archief/2006/03/13/de-grommende-waakhond-auteursrecht/

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.