Startpagina lanceert overzicht gezondheidsites

Startpagina lanceert overzicht gezondheidsites

Startpagina lanceert overzicht gezondheidsitesVanaf vandaag kunnen internetgebruikers die op zoek zijn naar de beste en meest overzichtelijke informatie over gezondheid en aanverwante zaken terecht op gezondheid.overzicht.nl. Deze site bundelt informatieve webpagina’s en Startpaginadochters. Zo vormt de pagina het ideale startpunt om dieper op specifieke onderwerpen in te gaan. Op de site variëren de onderwerpen van gezond wonen tot kuuroorden en van vacatures in de gezondheidszorg tot patiëntenverenigingen aldus het persbericht.

Prima initiatief om een goede startpagina voor gezondheidsites te lanceren. Het aanbod is enorm en het is bekend dat de meeste consumenten door de bomen het bos niet meer zien. Waar moet je zijn voor gezondheidsvragen en hoe betrouwbaar is de informatie op de gezondheidsites?

Het is jammer dat Startpagina niet meteen is overgegaan tot het gebruik van een soort van kwaliteitskeurmerk (zoals bijvoorbeeld QMIC) of naar een mogelijkheid waarbij gebruikers de sites kunnen beoordelen. Verder denk ik dat het met name bij gezondheidsportal van groot belang is dat de gebruiker weet of het gaat om een betaalde link (advertentie) of om een door de redactie gekozen link. Planet plaatst dan ook terecht kritische kanttekeningen over dit laatste.


Geplaatst in

DelenEr zijn 28 reacties op dit artikel

 • Dit overzicht biedt helaas geen solaas Marco. Het is een ratjetoe van sites zonder enige ordening of rangorde. Je kritiek op de als dan niet betaalde links is zeer terecht. Bij startpagina.nl zie je het nog onder het kopje sponsors. Bij de overzicht.nl sites weet je echt niet wie wel en niet betaalt. Al jaren geleden heb ik startpagina.nl proberen te overtuigen om een goede medische.startpagina.nl (naast gezondheids.pagina.nl) te starten met betrouwbare links door medisch geschoolden (ben zelf arts). Wilden ze niet aan. Ik ben toen http://www.medischestartpagina.nl begonnen met dit principe van betrouwbare sites als uitgangspunt. Het kwaliteitskeurmerk QMIC wordt nog zeer weinig gebruikt en zou betekenen dat er maar enkele links op zouden staan. In ieder geval moet je voor betrouwbare medische informatie niet bij dit overzicht zijn. Het systeem van de gebruikers beoordelen de sites heb ik in het begin wel geprobeerd, maar werd erg weinig gedaan. Of ze gaven een 0 of een 10. Kreeg ook het idee dat site-eigenaren de score van hun eigen site omhoog schroefden. We leven natuurlijk nu in weer een andere tijd, waarbij interactie en beoordeling op internet hot is, dus wellicht is het een goed idee om weer met beoordelingen te beginnen.

  geplaatst op
 • Daniel, zoals ik al aangaf moet er nog veel gebeuren aan gezondheid.overzicht.nl wil het echt van toegevoegde waarde zijn.

  Heb zelf samen met een aantal andere partijen enkele jaren geleden een prototype neergezet voor gelderszorgportaal.nl. Is helaas door politieke en bureaucratische bemoeienissen blijven liggen. Maar het idee - aanbod van kwalitatieve links vanuit verschillende invalshoeken voor de zoekende consument aanbieden - is nog steeds goed.

  Vanuit die tijd ken ik overigens ook medischestartpagina.nl; prima overzicht!

  geplaatst op
 • Bij het lezen van dit bericht ben ik me maar al te zeer bewust dat Marketingfacts niet echt onafhankelijk is op dit gebied. Natuurlijk zal het sites van Ilse mediasites zal toejuichen.

  Het is een overzicht en niet meer dan dat. Niet speciaal of bijzonder eigenlijk.

  Er bestaat overigens ook een prachtig overzicht aan diverse gezondheidlinks op http://www.zoekenvind.nu/gezondheid :)

  geplaatst op
 • Walter als je het artikel helemaal leest zie je dat ik het initiatief toejuich maar evenals Planet, kritiek heb over de uitvoering.

  geplaatst op
 • @daniel

  overzicht.nl links zijn bij mij weten alle betaalde links.

  Ik begrijp niet geheel waarom dit nieuws is. Overzicht.nl in deze vorm met betaalde professionele links bestaat toch al zo'n jaar of 3? Daarnaast zijn er toch al verscheidene goede linksites voor de gezondheidswereld?
  Daarnaast wie garandeert mij dat overzicht.nl wel geschikte en betrouwbare links aanbiedt?

  geplaatst op
 • Heb het nut van overzicht.nl nooit begrepen. Zeker omdat je bij alles rond startpagina weet dat het niet objectief is en het onderscheid tussen betaalde links en niet betaalde links niet zichtbaar is.

  Je kunt ook zie aan de trend dat het niet echt wordt gebruikt en geen groei kent:
  http://www.alexaholic.com/overzicht.nl

  geplaatst op
 • Ik zie persoonlijk niets mis met het overzicht...

  Ook aan deze trends zie je dat het gebruik van deze sites erg afneemt...ik vertrouw Alexa niet zo...
  http://www.alexaholic.com/marketingfacts.nl
  http://www.alexaholic.com/google.nl

  geplaatst op
 • ik kan uit ervaring zeggen dat de overzichten van ilse voor bijna 99% uit commercielle links bestaan. De homepage van startpagina.nl netzo. Bij een oud werkgever van me konden we 200k pj neerleggen voor een link onder de rubriek vacatures. Op mijn eigen startpagina staan welgeteld 2 commercielle links die ik beide in een rood blok heb geplaatst. Anyway, ik zal overzicht niet snel als orientatiebron gebruiken, al helemaal niet als het om mijn gezondheid gaat..

  geplaatst op
 • @ Bob

  Alexa is zeker niet nauwkeurig maar trends signaleren doet het wel goed. Je ziet hier dat alleen nu.nl groeit momenteel :

  http://www.alexaholic.com/overzicht.nl+nu.nl+startpagina.nl+ilse.nl+cu2.nl

  geplaatst op
 • Eens met Henkjan dat Alexa (zeker voor sites die een hoge Alexa Ranking hebben), een goede indicatie geeft van de trend (zie ook mijn eerdere reactie vandaag).

  Opmerkelijk dat het bereik op startpagina.nl zo daalt; daar moet een technische verklaring voor zijn want van wat ik heb begrepen is deze de afgelopen jaren juist alleen maar gestegen!?

  geplaatst op
 • Ook op de populaire dochterpagina's van Startpagina moet je betalen. Sommige beheerders hebben meerdere pagina's en proberen zo de kost te verdienen. Boeken.pagina is zo'n voorbeeld. Van zijn hand komt ook 'schrijversenboeken'. Uiteraard de (tip) op zijn boeken.pagina. 'Schrijversenboeken' is onbruikbaar voor een liefhebber van boeken. De redactie van SenB adviseert bol.com, waardering 5 sterren. Ja ja. Om de schijn op te houden krijgen een aantal buitenlandse sites, waar je niet zo makkelijk besteld, ook goede waarderingen.

  Ik heb de indruk dat je de goede dochters van de slechte kunt onderscheiden door de pagerank. Digitalefotografie is één commerciele bende en heeft pagerank 1. printer.pagina krijgt pagerank 4 en heeft nauwelijks links van affiliateprogramma's. Als ik me niet vergis houdt Google ook rekening mee. Door het afrekenmodel van startpagina en overzicht.nl houden ze toch een mooie pagerank.

  geplaatst op
 • Klopt deels. Google houdt inderdaad rekening met affiliate programmas voor PR.

  geplaatst op
 • @ Willem

  Dat er op de voorkant niets wordt gemeld van het feit dat alle links worden betaald en het absoluut niet objectief is vind ik echt bedrog. Ik erger me er al jaren aan maar schijnbaar niemand anders. Zulke dingen op televisie zouden door een reclamecodecommissie worden aangepakt...

  @ Marco

  Hoor net dat alexa vrij makkelijk te manipuleren is... Ik ga dat uitzoeken.

  geplaatst op
 • Met de overzichten beogen we een overzicht te geven van kwalitatief goede partijen op bepaalde interessegebieden en specifiekere onderwerpen binnen dat interessegebied (de afzonderlijke blokken op een overzicht). Het is daarbij niet de bedoeling dat we uitputtend zijn en dat we linken naar alle mogelijke partijen. We geven een overzicht en als bezoekers in hun speurtocht naar informatie veel specifiekere informatie willen over een bepaald onderwerp en als men dus dieper wil graven, dan geven we de mogelijkheid die informatie te vinden via de relevante Startpagina-dochterpagina's die genoemd zijn.

  In het bieden van dat overzicht kijken we natuurlijk naar de kwaliteit van de partijen waarnaar we linken en de sites die ze hebben. We linken niet naar alles en maken dus selecties. Alle links worden dus door de redactie gekeurd! En sommigen daarvan kunnen inderdaad betaald zijn. Zeker niet alle links op de overzichten zijn betaald. Zo zijn er natuurlijk de vele links naar startpaginadochters die we plaatsen en nog vele redactionele links.

  Vanwege die keuring van links komt ook mijn uitspraak, zoals op Planet.nl gequote, dat het niet uit moet maken of iets betaald is of niet-betaald is. Als het de bezoeker maar helpt in de zoektocht naar informatie. Dat is ons bestaansrecht en dat moeten we dus ook in de gaten blijven houden.

  Elk overzicht, zo ook http://gezondheid.overzicht.nl, is 'work-in-progress' omdat behoeftes en zoekgedrag veranderen in de loop van de tijd. We houden hierom ook de statistieken op de overzichten goed bij en proberen zoveel mogelijk te voldoen aan de zoekbehoefte van de bezoekers.
  Dat geldt eveneens op het gebied van doorontwikkeling van overzicht.nl. Er zijn vele mooie mogelijke add-ons te bedenken voor de overzichten, waaronder eventueel ratingmogelijkheden.

  Wat betreft de trend die Overzicht.nl doormaakt kan ik kort zijn: Alexa geeft in dit geval niet een goed beeld. De overzichten gezamelijk genereren over de eerste 7 maanden van dit jaar 35% meer pageviews dan de eerste 7 maanden van vorig jaar.

  namens Overzicht.nl, Frederik Brouwers

  geplaatst op
 • @ Frederik

  Heb je ook een mening over startpagina en de geveinsde objectiviteit?

  geplaatst op
 • @ Henkjan

  Ook op Startpagina.nl wordt een streng redactioneel beleid gevoerd. Ook daar wordt heel duidelijk gekeken naar de behoeften en interesses van de bezoeker in selectie van categorieën en links.

  En aangezien het gebruik van Startpagina.nl blijft groeien, kan gesteld worden dat de zoekvraag van bezoekers dus zeker goed objectief wordt gediend.

  geplaatst op
 • Dus een het plaatsen van een link wordt NIET bepaald door wie het meeste gaat betalen?

  geplaatst op
 • @Frederik
  Je geeft aan dat alle links worden beoordeeld.
  1. Wie beoordeelt de kwaliteit van de link/websites. Is dit een medisch specialist of gewoon een handige internetter/marketeer
  2. Weigeren jullie ook betaald links?

  En een paar websites om je overzicht completer te maken :-)
  planet.nl/gezond
  zibb.nl/gezondheidszorg
  gezonderworden.nl
  medicalfacts.nl
  dieet.blog.nl
  gezondheid.blog.nl
  etc. etc.

  geplaatst op
 • @henkjan,

  ik hoor de laatste tijd fors ongenoegen bij verschillende adverteerders,
  startpagina schijnt de links bij opbod te verkopen aan de meest betalende. Ga eens
  tellen hoeveel er betaald of via affiliate loopt op startpagina, is meer
  dan 90%..

  geplaatst op
 • @ Anneke

  Opzich is dat natuurlijk gezond ondernemerschap. Google werkt natuurlijk ook zo. Maar daar zie je heel duidelijk het verschil tussen een betalende klant en een objectieve link.

  Wat ik nu wel eens wil weten: Hoeveel links op startpagina zijn er wel \ niet van betalende partijen.

  Ik ga deze thread even naar startpagina sturen en een reactie vragen.

  geplaatst op
 • Beste Startpagina,

  Hieronder voeren we een discussie over de objectiviteit van startpagina.nl

  http://www.marketingfacts.nl/berichten/20060801_startpagina_lanceert_overzicht_gezondheidsites/

  Kunnen jullie ook een reactie formuleren en deze plaatsen zodat er wat meer duidelijkheid ontstaat?

  Alvast bedankt!

  Vriendelijke groet,
  Henkjan de Krijger

  geplaatst op
 • He Henkjan, hetze aan het voeren?! Vanwaar die ontzettende drang dit te weten?

  geplaatst op
 • @ Bob

  Niks hetze. Ik stel een vraag waarop het antwoord helemaal niet moeilijk is. Het is natuurlijk wel de vraag of het antwoord ooit gegeven gaat worden maar dat is weer een antwoord op zich :)

  Heb jij er geen behoefte aan dan om te weten dat wat je ziet objectief samengestelde informatie is of een volledige subjectieve verzameling?

  geplaatst op
 • Nee niet per se. Wat ik al eerder zei, ik zie niets mis met dat overzicht... of ook startpagina. Het helpt me nog vaak in het vinden van informatie. Wat maakt mij dat dan verder uit.
  Bovendien staat je antwoord toch hierboven al?

  geplaatst op
 • @ Bob

  Waar dan?

  geplaatst op
 • Misschien moet je wat beter lezen...
  Er wordt aangegeven dat er een redactie op zit en goed gelet wordt op de behoeften van de bezoekers... daar wordt toch objectiviteit mee ingebouwd

  geplaatst op
 • Kleine hetze tegen startpagina.nl lees ik al.
  Maar is het niet zo dat er bij de combinatie veel traffic + linking bijna altijd enige subjectiviteit verloren gaat?
  De meeste mensen weten ook niet dat een gemiddelde prijsvergelijk site werkt op basis van betaalde content, en dus helemaal niet zo'n eerlijk overzicht geven over de markt als ze vaak denken ...

  geplaatst op
 • @ Tristan

  Daarom zal er meer en meer ruimte ontstaan voor open source initiatieven op dat vlak die wel zoveel mogelijk democratisch zijn. Het is wachten op de eerste open source google opponent.

  Probleem daarbij is dat veel mensen graag schelden op bedrijven waardoor er veel scheldcontent vrij komt maar je niet zo snel een heel positieve recensie schrijft over een produkt. En dat daar weer de autoriteit en het waarheidsgehalte per individu ter discussie staat.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.