Voor Franse blogger is weblog een café

Voor Franse blogger is weblog een café

Voor Franse blogger is weblog een caféIn de NRC next van gisteren stond een aardig artikel van René Moerland over de Franse blogosfeer. Volgens Moerland besteden Fransen per maand vijf keer zoveel tijd aan weblogs als Amerikanen. In het artikel worden verschillende voorbeelden genoemd van populaire Franse blogs zoals die van Jean-Marie Albouy-Guidicelli, Christophe Grébert en uiteraard Loic Le Meur.

Uit een recent onderzoek van Ipsos blijkt dat 18 procent van de inmiddels bijna 27 miljoen Franse internetgebruikers wel eens een weblog heeft aangemaakt. Veruit het grootste blogplatform in Frankrijk is Skyblog dat inmiddels 5,6 miljoen afzonderlijke blogs telt. Volgens de onderzoekers is de Franse blogosfeer in te delen in twee werelden: cultuur en politiek. Volgens Le Meur voelt de blog voor Fransen aan als het café waar ze elkaar vroeger troffen om te filosoferen over cultuur en politiek.

Opmerkelijk is dat in de meeste landen weblogs vooral ook worden gebruikt om de politiek te becommentariseren. In Nederland lijken de politieke blogs het onderspit te moeten delven tegen bijvoorbeeld de shocklogs en marcom-blogs. Of zou dat liggen aan mijn eigen interesse en mis ik een hele stroming? Zelf volg ik af en toe Gladio, het geweten van de Arnhemse Politiek. Wat mij betreft ook één van de betere politieke blogs die Nederland rijk is. Iemand nog andere suggesties?


DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • Vergeet Sargasso niet en via weblog-politiek.pagina.nl vind je er ongetwijfeld nog een paar meer die de moeite waard zijn.

  geplaatst op
 • Er zijn zeker meer goede politieke blogs maar voor mijn gevoel blijven deze in aantal en populariteit achter bij de shock-blogs en marcom-blogs of zie ik dat verkeerd?

  geplaatst op
 • Zou het liggen aan de nederlandse handelsgeest? Oude culturele waarden in een nieuw jasje. Fransen staan bekend om het openbare debat.
  Je hebt een verschil in politieke en maatschappij kritische blogs. Die laatste zijn er wel degelijk. Maar die zijn over het algemeen bezig in een niche markt.
  En over marcomblogs. In de VS zijn er een aantal aardige social marketing blogs. Dat mis ik hier wel.

  geplaatst op
 • Er zijn volgens mij best wel een aantal politieke weblogs in NL. Maar ze zijn nog wel klein (in lezersaantallen). Mogelijk heeft het ook te maken met de fragmentatie in het politieke landschap.
  Een eenvoudige links/rechts-verhouding of 2 a 3 grote partijen maken het makkelijker om kampen te krijgen aan gene zijde. In NL is dat gewoon niet zo duidelijk.
  Een aantal andere NL weblogs die behoorlijk wat aandacht besteden aan politiek (naast die van ons) zijn:
  HetKanWel
  GeenCommentaar
  en BrechtjesBlogje (komt niet door spamfilter met link)

  geplaatst op
 • Goede aanvullingen Steeph (heb ook de links toegevoegd; blog spot komt inderdaad niet door de spamfilters heen hier).

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.