Youtube en Myspace schenden auteursrecht
Het zat er natuurlijk een keer aan te komen. Youtube en Myspace zijn de platenmaatschappijen tientallen miljoenen dollars schuldig wegens het schenden van auteursrecht aldus directeur Doug Morris van platenmaatschappij Universal Music Group in een AP-bericht (via: Webwereld).
Gesprekken hierover tussen de platenmaatschappij en Youtube zijn op niets uitgelopen. Indien er voor het eind van de maand geen overeenkomst is tussen de twee partijen, zal Universal naar de rechter stappen. De gesprekken met Myspace, onderdeel van News Corp, verlopen beter. Zowel Youtube als Myspace willen geen commentaar geven op de zaak.
De houding van Universal is een wijziging in de strategie van platenmaatschappijen ten opzichte van sociale sites zoals Myspace. In de afgelopen drie jaar werd Myspace veelvuldig ingezet om nieuwe artiesten onder de aandacht te brengen bij, een hoofdzakelijk, jong publiek. Platenmaatschappijen maakten een speciale pagina aan voor een band, waar bezoekers gratis naar muziek van die band kan luisteren.
Tsja, even leek het erop of de labels door hadden dat het internet (en dan heb ik het nog niet eens over 2.0) een fundamentele verandering van de bedrijfstak vroeg. Maar gelukkig schieten ze weer terug in de oude vertrouwde houding.
Toch gek dat je als platenmaatschappij er eerst schaamteloos van profiteerd, en het vervolgens kapot probeerd te maken.
Iets wat de rechters ook wel gek zullen vinden.
Wat ik niet helemaal volg is dat Universal zo moeilijk doet, terwijl een dienst als Myspace en/of YouTube voor alles wat bekeken wordt toch gewoon heffingen betalen.
Als je een broadcasting/webcasting site hebt in Nederland wordt je gewoon netjes door de Buma/Stemra (kan ook Sena zijn, heb even niet mijn gegevens paraat) benaderd voor een exploitatie overeenkomst.
Ik neem aan dat dit voor Amerikaanse sites net zo geregeld is, maar dan via de RIAA?