Co-creation rules!

Co-creation rules!
Co-creation rules!

 

Bijna een jaar geleden vroegen we ons af wat co-creation was. Ik verwees daarbij naar swarmsketch.com, een site waar de sitebezoeker wordt uitgenodigd om mee te werken aan een tekening. Iedere sitebezoeker mag een lijn toevoegen van max. 100 pixels. En ik moet zeggen, het resultaat na een jaar is indrukwekkend. Ik verwees ook naar Co-creation with Johnie Moore, een korte video uit de kroeg waar Johnie Moore uitlegt wat co-creation nu eigenlijk is.

Diezelfde Johnie Moore heeft samen met James Cherkoff, beide auteurs van het manifest Open Source Marketing, een nieuw manifest geschreven met als titel Co-Creation Rules.

Nu we het toch over co-creation hebben, ik heb inmiddels het boek Open voor Business van Menno van Doorn gelezen en ben bezig met het doorlezen van een afstudeeronderzoek van Wouter Swenneker over de verschillende vormen van co-creatie. Beide absoluut de moeite waard.

Wie heeft nog meer leestips over co-creatie?


Geplaatst in

DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • Democratizing innovation van Eric von Hippel gaat over DIY innovatie & co-creatie.

  geplaatst op
 • Von Hippel is inderdaad een must om te lezen! Ik heb even snel een plaatje uit afstudeerverslag van Wouter gepakt om de verschillende publicaties in de tijd te laten zien:

  geplaatst op
 • Naar aanleiding van de tip van Sander Dullaart van Favela Fabric die je kent van community driven innovation op Marketing3 heb ik The wisdom of crowds van James Surowiecki gekocht. Het moet nog gelezen worden, iets voor tussen kerst en nieuwjaar.

  geplaatst op
 • Een prachtig voorbeed van co-creatie is www.humanclock.com ...

  geplaatst op
 • Het mooiste voorbeeld van co-creation / brandgagement is volgens mij nog steeds de LEGO factory ;-)

  geplaatst op
 • ... en ook het Madurodam van 't internet is best een leuk voorbeeld.

  geplaatst op
 • Off-topic:
  Ouch: De favicon.ico van Swarmsketch heeft weinig met co-creation te maken en pleit niet voor het historisch bewustzijn van de makers

  geplaatst op
 • Ook een mooi voorbeeld is designtimeline.org, een site waarin de geschiedenis van webdesign in tekst en beeld door mensen wereldwijd in aanloop naar een congres in vastgelegd.

  geplaatst op
 • De meest bekende trend/ hype van dit moment: Second Life past toch ook perfect in dit plaatje? Daarin bouwen al de residents immers samen aan 1 en dezelfde wereld. Natuurlijk zijn er ook afgescheide eilanden, maar uiteindelijk valt het allemaal toch wel binnen dezelfde wereld.

  geplaatst op
 • Autoblog columnist en designer Michiel van den Brink is al een tijdje bezig om via het ferrarichat forum een nieuwe supercar te ontwerpen... Iedereen mag alles toevoegen op het gebied van vormgeving, 2D, 3D, filosofie, techniek, marketing, enz. Het project loopt al een tijdje, maar is zeker interessant.

  geplaatst op
 • Beste allemaal,

  ik ben momenteel bezig met mijn afstudeerscriptie over co-creatie communicatie (Universiteit Utrecht), en ik vroeg mij af of jullie ook mislukte cases kunnen noemen van co-creatie. Zelf weet ik er één te herrineren van een automerk in Amerika maar deze kan ik niet meer vinden. Hopelijk kunnen jullie mij verder op weg helpen!

  Met vriendelijke groet,
  Dominique

  p.s. bij mijn scriptie hoort ook een consumentenonderzoek onder 300 mensen. Bij intresse kan ik de link naar mijn scriptie wel plaatsen hier.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.