IENS geeft proevers ook IRL de macht

IENS geeft proevers ook IRL de macht
,

Gisterenavond kon de ervaren party crasher terecht in Restaurant Hotel de Goudfazant voor de Amsterdamse Huiswijn Competitie van IENS INDEPENDENT INDEX. Een drukke cross-over van de site naar het echte leven. En een voorbeeld van de macht van de gebruiker of consument ook offline een plek geven. Saillant detail is dat het eerste organiserende comité uit elkaar is gevallen. De Wine & Food Association, die nu niet meer mee organiseerde met IENS en Wijnsuggestie, geeft 2 redenen aan voor het scheiden der wegen: de andere partijen wilden een hogere bijdrage van partijen vragen en zo ‘commercialiseren’ en “ Daarnaast werd een grotere inbreng van consumenten op het beoordelen van de wijnen door de Wine & Food Association niet gewaardeerd: “Uit de ervaringen van The Wine & Food Association met het Consumentenpanel is gebleken dat alleen een jury van professionele proevers in staat is wijnen serieus aan deze criteria te toetsen.”  Toch mooi, tegen de stroom in zwemmen.

 

Harold Hamersma, de inleider van de wedstrijd, memoreerde een blindproeverij van 10 wijnen waarvan 5 objectief slecht en 5 objectief goed, waar een team van professionals en een team van amateurs tot dezelfde uitslag kwamen. (Was het amateur-team vast niet groot genoeg om de Wisdom of Crowds op te laten gaan, dan hadden zij ongetwijfeld beter gescoord;-)

Voor wie wil weten waar in Amsterdam straffeloos wijn kan worden gedronken, hier een overzicht van de winnaars.


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

 • Bij het lezen van dit bericht moest ik denken aan een reactie van DE Wouter van Klootwijk op foodlog waarin we het hebben over de vraag of smaak ons nog gelukkig kan maken:

  (...) Ik kan u er een ruig verhaal over vertellen. Een klein aantal jaren geleden schreef ik maandelijks verslag in de Consumentengids over een proeverij. Gesneden jong belegen Gouda, rookworst, zure haring. De proevers waren altijd min of meer kenners en hadden in elk geval iets met het te proeven product van doen. Altijd spannend en de uitslag was eigenlijk altijd senstationeel. Er kwam nooit uit wat je had verwacht.

  Ik ben er mee gestopt toen de redactie van de Consumentgids mijn verslag vervalste. Dat ging over wijn. Rose. Een klein aantal proevers onder leiding van Klosse proefden in anderhalf uur tijd bijna 70 supermarktrose's. Cramwinckel, de smaakgoeroe van Wageningen, was een van de proevers en een andere was de opdrachtgever voor het onderzoek, de man van de Consumentenbond zelf. Ik was er bij en lette op. Het was een puinhoop. Er was geen zinnig woord te zeggen over wat het kleine gezelschap ervoer. Zo u wilt geeft ik u de uitslagen van de test, ik heb ze bewaard. Dat schreef ik: geen touw aan vast te knopen. Cramwinckel legde me uit dat als je de uitslagen maar door zijn computer haalt, dat het wel goed zit. Dat bleek ook, wijnen die een 3 kregen haalden nu een 5 en alle wijnen bleken opeens tussen de 5 en 7 te schommelen. Het had niets van doen met wat ik waarnam.

  De Consumentgids vervalste mijn verslag. Gedachte: wat moeten leden van de Consumentenbond nu met een verhaal waarin staat dat over de kwaliteit van rosewijnen nog heel wat te stechelen valt?. Nep ze maar met een uitslag van 5jes en 7tjes. Het zit me nog steeds dwars. Dat juist de Consumentbond dat flikte: liegen. (...)


  Ik kijk nu toch iets anders aan tegen dit soort wijntesten.

  geplaatst op
 • Ze hebben ook héle mooie stickers daar bij Iens ;)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.