Koffie dik in de ogen strooien

Koffie dik in de ogen strooien

Op koffiedik kijken komt altijd de complete (gevestigde) bureauwereld af. Hier is het vooral zaak om weer eens te laten zien dat het goed met het bedrijf en de branche (de reclamebureau’s) gaat. Daar heb ik na gisteren ernstige twijfels over. Tenzij de sprekers niet een juiste afspiegeling van deze branche vormen, ontstaat er een crossmediaal vacuüm dat Media Republic echt niet alleen kan opvullen.

Vijf sprekers kwamen met hun trends voor 2007. Dwars door deze bespiegelingen was een vaste lijn te trekken: meer clubs, meer zekerheid en meer betrokken. Maar de belangrijkste conclusie voor mensen die vaak op Marketingfacts komen moet toch wel zijn dat de gevestigde orde vastgeroest zit in zijn eigen stramien. Zelfs een nuchtere Feyenoorder, een bevlogen crossmediaal bureaudirecteur en een grollende beroepstrendwatcher konden dat gevoel niet wegnemen.

De overall trends
Er kwamen een paar zaken bij meerdere sprekers terug.  In eerste instantie was dat het club-denken (tribalisering). We zoeken on- en offline onze eigen mensen op en vormen met die mensen onze eigen (enigszins maakbare) wereld. We kopen goedkoper in, we houden van dezelfde dingen en we bevinden ons op dezelfde (virtuele) plaatsen.

Daarbij kwam de betrokkenheid, voor de wereld, voor elkaar, voor de maatschappij en voor de stad. Hier horen termen bij als people, planet, profit, green paradox en milieubewustzijn.

Als laatste was er de zoektocht naar zekerheid, de afkeer van het onbekende. Die hangt nauw samen met de eerdere twee en leidt tot de familie als hoogste entiteit, controledenken, heimwee naar andere tijden en plaatsen en een erg smalle wereldvisie. Zaken die minder vaak werden genoemd waren: vergrijzing, samen met de klant creëren, beleving en innovatie.

Online, crossmediaal en 2.0
Dat zijn de woorden die gisteren nauwelijks zijn gevallen, op de speech van Bas Verhart na. Ook wist Leon Bouwman (als moeilijke vragen steller na afloop) social networks nog aan Bakas voor te leggen. Maar de complete verandering van het medialandschap gaat aan de reclamebureau’s voorbij. Of de conclusie is nog veel triester: de verandering vindt niet plaats en wij hebben de rol van Cassandra.

Van een directeur van de VEA mag je verwachten dat hij feilloos (al dan niet door de onderbuik gesteund) aanvoelt wat de branche en vooral de klanten van de branche beweegt. Als dat niet verder komt dan een mooi verpakt obligaat rijtje van de klant meer betrekken en meer op het mileu letten, dan lijken onze buzzwords van 2007 nog ver weg. De discussie met medebloggers na afloop kwam dan ook al snel uit op het feit dat we eerder een evolutie mee zullen maken dan een revolutie. De techniek is de langzamere denkers onder ons voorlopig nog gunstig gezind. Maar o wee, als mass video on demand door onze kabels heen te persen is en de settopbox (of welk apparaat dan ook) wel gebruikersvriendelijk wordt…


DelenEr zijn 20 reacties op dit artikel

 • Ha Gijsbregt, Nogal een epistel over niks. Twee zelfs. Mooi verhaal van jou maar die ingnorantie van reclame en mediabureuas zal niet echt een verassing voor de dit weblog frequenterende jongens en meisjes zijn. De muziek speelt nog steeds wat harder op andere domeinen.

  geplaatst op
 • Gijsbregt meldt: "Maar de complete verandering van het medialandschap gaat aan de reclamebureau’s voorbij."
  Wellicht komt dat omdat het overgrote deel van het publiek bestond uit oude, grijzende mannen met jonge, adorerende vrouwen aan hun zijde?

  geplaatst op
 • @ Albert,
  Klopt. Maar het is wel (juist in 2007) een stevige gewaarwording.

  @ Natalie,
  Ja dat viel mij ook al op.

  geplaatst op
 • nauwelijks....

  geplaatst op
 • Niks nieuws onder de zon dus.. de meeste reclame- en mediabureaus denken al jarenlang veel te traditioneel en durven niet toe te geven aan het veranderen van het medialandschap en dus de manier waarop consumenten het best te bereiken zijn. Ik mag hopen dat 2007 het jaar wordt waarop adverteerders/opdrachtgevers dit soort bedrijven eindelijk eens laten inzien dat het beter kan en moet.

  geplaatst op
 • Een revolutie start meestal van buiten en tegen de gevestigde orde...

  Chris Woerts had daar vast wel een mooie clubkreet voor geweten welke rijmt op 'raden'. ;-)

  geplaatst op
 • Zoals jullie in mijn verslag kunnen lezen ben ik het tot op zekere hoogte met jullie eens. Toch wordt de discussie hier nu wel heel erg zwart/wit. Samsom had geen flitsende presentatie, maar stond wel degelijk stil bij Long Tail, YouTube en user-generated content. Ook Bakas noemde YouTube, Hyves en Second Life. En met de aanwezigheid van Bas verhart als spreker werden nieuwe interactieve trends wel degelijk behandeld. Dus om nou te beweren dat er "niks" (Albert) werd gezegd....

  geplaatst op
 • Jeroen ik zeg niet dat er niks gezegd is maar om niks....het is wel erg hip om het erover te hebben maar vervolgens gaan we gewoon weer voor de GRPS en de traditionals....

  geplaatst op
 • Dat is waar. Toch ken ik genoeg mensen in bureauland die het wel snappen en weten te integreren. Helaas is dat echter nog altijd een minderheid.

  geplaatst op
 • @jeroen: en juist met die mensen zullen we de 'conservatieve' adverteerder moeten proberen te overtuigen. Het vacuum is groot genoeg, maar wat als de meeste adverteerders dit niet (wilen) zien? Zelf merk ik steeds meer partners bij ons aankloppen en dat de 'markt' langzaam in beweging komt. Een kleine stap voorwaarts is in mijn ogen al heel wat...We hebben nog een hoop te ontginnen en overtuigen ;-)

  geplaatst op
 • "Als laatste was er de zoektocht naar zekerheid, de afkeer van het onbekende"

  Gevoelsmatig twijfel ik hierover. Ik denk ook dat zekerheid en het onbekende geen tegenstellingen zijn. Fascinerend in ieder geval. Ga mij hier even in verdiepen..

  geplaatst op
 • Zekerheid wordt niet gezoch omdat dat er al is in de vorm van het bekende en daar aan vasthouden.

  En zo is ook vreemd genoeg de vreemd overkomend grote stap van bijv. CPM naar viral in plaats van de kleinere stap van CPM naar CPC of CPL te verklaren: makkelijk wegzetten van een bepaald budget op basis van bereik.

  Wel vraag ik me aan de andere kant weer af waar het omslagpunt zit wanneer je ziet dat bij een hype als weblogs en een SL ineens wel vooruitstrevend kan worden gedacht zonder verantwoording op basis van bereik of conversie.

  Laten we iig hopen dat er vanuit alle partijen meer verkenningstochten komen en de durf af te wijken van de reeds bewandelde paden.

  geplaatst op
 • @ Jeroen,
  Je hebt gelijk: er werd over nieuwe zaken gesproken. Maar ik miste de voorspellende waarde, vooral bij Samsom. Wat hij zei is al een paar jaar een feit. Maar zijn verhaal was coherent. En Verhart die durfde stelling te nemen: vooral zijn oproep om 10-20% van het marketingbudget voor innovatie in te zetten vond ik goed.

  @ Raimo
  Het zijn mijn woorden die je daar citeert, ofwel dat is niet letterlijk gezegd. Maar een aantal sprekers kwamen terug op het overzichtelijke, eigen, bekende, zekere. Juist de social networks (mond tot mond reclame in nieuwe vorm) reduceren zekerheid, bijvoorbeeld bij aankopen. Dus zekerheid kan zich ook vernieuwen.

  @ Kasper
  Zekerheid wordt ook gevonden bij social networks of bij bekende merken. De reductie ervan is van groot belang. De hele discussie van klantwaarde (en daarmee van klantcontact) moet nog goed gevoerd worden. Want niet alleen het bereik is van belang maar ook engagement.

  geplaatst op
 • @Gijsbregt

  Over tribalisering en nieuwe zekerheid.. Gaat over Sub Culture Dining in California:

  http://www.youtube.com/watch?v=gcxZurgbjMg

  geplaatst op
 • Nog een mooi voorbeeld van tribalisering: een onbewoond eiland koloniseren.

  geplaatst op
 • @Kasper:

  Wel vraag ik me aan de andere kant weer af waar het omslagpunt zit wanneer je ziet dat bij een hype als weblogs en een SL ineens wel vooruitstrevend kan worden gedacht zonder verantwoording op basis van bereik of conversie.

  Het moet voor de adverteerders natuurlijk ook wel een beetje sexy zijn ;-)

  Dank voor het verslag Gijsbregt!

  geplaatst op
 • @ Carl,
  Ben je warrior? Krijg de vakantie dan gratis? Wel een mooie combinatie van off- en online. Maar zit na een half jaar blijkbaar nog niet vol (5.000 man).

  geplaatst op
 • Over zekerheid en onzekerheid..

  Kijk even naar dit filmpje van AnthonyRobbins..
  http://www.ted.com/tedtalks/tedtalksplayer.cfm?key=tony_robbins


  De mens heeft het allebei nodig. Wat biedt jij de klant?

  geplaatst op
 • @ Raimo,
  veel over hem gehoord, maar nog nooit gezien. Inspirerend, maar vooral erg duidelijk en richtinggevend, zeker op het gebied van zekerheid en onzekerheid. Mooie bijdrage aan de post.

  geplaatst op
 • @Gijsbrecht

  Tja simpel model..maar het werkt wel.. ;-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.