Steeds vaker lees ik artikelen over websites die overbelast zijn door de vele bezoekers. Stuk voor stuk artikelen die goed gelezen worden.
Zo ook hier op Marketingfacts.nl. Advertenties waaien weg bij NU.nl staat bij de meest gelezen artikelen deze week. Persberichten met bereikscijfers worden vaak ook overgenomen door media. Zo lees ik op NU.nl dat knmi donderdag 18 januari, de dag van de storm, 3 miljoen bezoekers had en normaal 1 miljoen bezoekers heeft per dag. Dat is best veel. Ik zie knmi.nl alleen nooit terug in de ranglijstjes die op het internet te vinden zijn. Ook zag ik op teletekst dat crisis.nl op 18 januari 3,5 miljoen bezoekers had, maar hoe kan dat nou als die site er grotendeels uitlag?
Iedereen wil de grootse cijfers noemen (pageviews doen het altijd goed). We zijn met z’n allen cijfertjesgeil. Maar hoe moeten we de cijfers interpreteren, wie gebruikt welke cijfers? En welke cijfers worden gebruikt? Hoe worden die gemeten? En moet er geen richtlijn komen voor het noemen van cijfers? Ik gooi bij deze de knuppel in de internethok.
De bronnen
Je hebt in Nederland een aantal bronnen voor internetbereikcijfers: STIR, Multiscope, Alexa.com en de eigen websites (als de exploitant dat publiceert).
Multiscope
Multiscope Visiscan is een online benchmark onderzoek voor Nederlandse websites. Het onderzoek brengt de naamsbekendheid, bereik en waardering van de top 1000 websites van Nederland in kaart. Multiscope publiceert persberichten die vaak worden overgenomen. Zo is Funda.nl heer en meester op de huizenmarkt aldus het AD van maandag 15 januari met 2,73 miljoen unieke bezoekers. Op de funda site zelf doen ze het overigens nog met 3,2 miljoen unieke bezoekers per maand uit hetzelfde Multiscope onderzoek. En naar aanleiding van de top 10 woonsites van Multiscope kom ik op de site van dimo.nl die volgens het onderzoek van Multiscope 320.000 unieke bezoekers per maand heeft (bron: persbericht Multiscope). DIMO zelf noemt 1,5 miljoen bezoekers per maand op haar site.
STIR
In het bereiksonderzoek van STIR is een groot aantal sites vertegenwoordigd. Naast de ruim 200 sites die de initiatiefnemers inbrengen zijn er steeds meer marktpartijen die zich aanmelden voor deelname. Deze week zijn de cijfers van december 2006 gepubliceerd. MSN Messenger heeft van de deelnemers het grootste bereik. De nummer 2 en 3 zijn Startpagina.nl (allemaal bij elkaar denk ik?) en Marktplaats.nl. Het is en blijft natuurlijk (net als Multiscope) een panelonderzoek. En toont alleen de cijfers van de betalende deelnemers.
Alexa.com
Verder zie ik vaak op Marketingfacts.nl grafiekjes van alexa.com. Maar hoe die site aan zijn cijfers komt is volgens mij helemaal dubieus. Het word door de gebruikers van de Alexa toolbar gemeten en is gebaseerd op een tijdspad van 3 maanden. Maar wie in Nederland heeft die geïnstalleerd? Ik ken niemand ;-) Wie het precies wil weten kijkt op Alexa.com. Er is ook een Alexa-lijst voor Nederlandse sites.
Adverteerders
Iedereen wil de mooiste cijfers noemen. Waarschijnlijk met het oog om adverteerders te werven.
De vragen aan jullie
-Zijn er nog andere bronnen voor dit soort cijfers?
-Wat vinden jullie van het huidige aanbod?
-Waar ik wel benieuwd naar ben is hoe mediabureaus de cijfers gebruiken?
Behoefte aan eenduidigheid en gedragcode?
Ik zou zo graag een echte ranglijst willen zien, die niet gebaseerd is op een panel. En een gedragcode voor het noemen van internetcijfers. Net als het NIVRA wil bij de uitgifte van persberichten door beursgenoteerde bedrijven. Jij?
Laat van je horen!