Webdesigners opgelet! In de wereld van de webstandaarden gebeurt momenteel erg veel. De W3C heeft aangekondigd dat er verder ontwikkeld gaat worden aan de HTML standaard. Delen van de CSS3 specificatie worden of zijn ingebouwd in de laatste versies van alle grote browsers. Een andere nieuwe open webstandaard is ook hard aan het opkomen, de zogenaamde microformats.
Een “microformat” is niets meer en niets minder dan een manier om informatie op een standaard wijze op te slaan in HTML. Het gekozen formaat om deze data op te slaan wordt gebaseerd op een standaard die algemeen gebruikt wordt. Het bekendste voorbeeld van een microformat is de hCard. Deze standaard is gebaseerd op de vCard. Door het gebruik van classes om onderdelen van dit “HTML visitekaartje” te onderscheiden, krijgen webdevelopers een erg simpele en standaard manier om contactinformatie op te maken.
Natuurlijk kun je, als contactgegevens op websites op een standaard manier worden opgeslagen, daar op allerlei manieren je voordeel mee doen. Zo zijn er al enkele Firefox extensies in omloop, zoals Operator, waarmee je zo’n hCard met 1 klik op de knop kunt importeren in bijvoorbeeld je Outlook. Op eenzelfde wijze kun je afspraken opmaken in HTML met hCalendar, en ook deze kun je met behulp van Operator importeren in je Outlook.
En het wordt nog beter! Technorati is bezig met de ontwikkeling van een zoekmachine voor microformats. In de Technorati Kitchen wordt hard gewerkt aan een zoekmachine voor dit soort microformats, die ondertussen al werkt voor contactgegevens (hCard), evenementen (hCalendar) en reviews (hReview). Als je bijvoorbeeld zoekt naar mijn contactgevens, vind je mijn contact pagina. Of je zoekt naar naar “web conference” en je vindt een aantal aankomende web conferenties, in chronologische volgorde. Omdat deze evenementen in een standaard formaat zijn opgemaakt, kan Technorati evenementen die al geweest zijn uit de resultaten laten.
Voor webdesigners is deze nieuwe standaard redelijk simpel te leren, en de goede webdesigners zullen dit al opgepakt hebben. Als online marketeer is dit een mooie manier om te testen of je webdesigner “bij” is: vraag hem maar eens of hij al wel eens van microformats gehoord heeft, en of hij ze integreert in z’n sites.