Wat is de ROI van bloggen?

Wat is de ROI van bloggen?

Wat is de ROI van bloggen?

Forrester-analiste Charlene Li kondigde in oktober 2006 al aan dat ze een onderzoek zou starten naar de ROI van webloggen. Deze week laat ze via haar weblog weten dat het rapport ‘The ROI Of Blogging: The ‘Why’ And ‘How’ Of External Blog Accountability’ beschikbaar is voor klanten van Forrester.

In de samenvatting van het rapport schrijft ze dat Forrester uitgaande van de 3 factoren ‘opbrengsten’, ‘kosten’ en ‘risico’s’ als voorbeeld de ROI heeft berekend van General Motors’ FastLane blog:

(...) FastLane has about 100 people commenting on the blog each month, which is equivalent to gaining customer insight on products and brands from a traditional focus group. We estimated that the value of this was equivalent to running a focus group every month at the cost of $15,000 a month, or $180,000 a year. Voila – there’s the value of the blogging benefit laid out in black and white. The case study contains a full-blown Excel model (Update: this is available only to clients) showing how we calculated the FastLane blog ROI in excruciating detail. (...)
Heeft iemand al het volledige rapport gelezen?


DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • Een mooi voorbeeld: naamsbekendheid. Vandaag in de Metro zag ik het volgende stukje, en meteen dacht ik, dat is toch een MF! Blogger? ;-)

  geplaatst op
 • Ik zie nergens Marketingfacts geplugged; dat valt me dan weer tegen van Bas ;-)

  geplaatst op
 • Ons blog begint inmiddels onder onze klanten aan populariteit te winnen. Ik ben het ooit begonnen om meer informatie kwijt te kunnen met betrekking tot achtergronden, productiemethoden en aanleverinformatie en ik merk dat de klanten die ik voor meer informatie doorverwijs (bijvoorbeeld naar http://www.brandmerchandise.nl/2006/12/12/hoe-lever-je-nou-het-best-een-ontwerp-aan-voor-zeefdruk-op-shirts/) ook érg blij zijn met de artikelen op het blog.

  Daarnaast 'vervuil' ik onze hoofdsite niet met hele lappen achtergrondinformatie die de belangrijke(re) informatie slechts vertroebelen. Ik ben er al lang van overtuigd dat de investering die ik in ons blog doe de tijd (en dus het geld) meer dan waard is.

  geplaatst op
 • Ook de blogviews eerder op Marketingfacts geven een aardig beeld van wat blogs voor bedrijven kan opleveren.

  geplaatst op
 • Die lees ik dan ook op regelmatige basis met veel plezier Marco ;)

  geplaatst op
 • Wat ik wel interessant vind, is dat in het schema bij de metrics gekeken wordt naar het aantal gebruikers gecombineerd met de activiteit van deze groep op het blog. Lezers 'sec' zegt niet zo veel. Vorige week stond er op Community Online report een artikel over welke cijfers gebruikt kunnen worden bij het meten van het succes van een community (m.i. grotendeels ook toepasbaar voor een business blog), waar ik hier een samenvatting van heb gemaakt.

  geplaatst op
 • Dat rapport wil ik wel graag bemachtigen idd. Lijkt me erg interessant

  geplaatst op
 • Inderdaad, dat ben ik, en ja, dat is een stukje ROI van bloggen, want mede vanwege marketingfacts en HRlog sta ik daar. Helaas met foto... Beide heb ik ook uitgebreid genoemd in het interview, maar heeft het helaas niet gehaald. Op zich wel grappig, ik werd dus gebeld voor vorige week en gewoon een kort interview voor de rubriek: één minuutje met (voor hen die mij kennen weten dat die titel nooit op mij van toepassing kan zijn), maar het verhaal was zo goed dat men er deze week een special aan gewijd had: netwerken om een baan te vinden.

  geplaatst op
 • Is een leuk stuk geworden Bas; nog gefeliciteerd!

  Je hebt inderdaad weinig invloed op publicaties in dagbladen. Zo moest mijn laatste werggever in het FD (of NRC) lezen dat ik voor mezelf was begonnen. Soort van aankondiging tijdens de eerste Blognomics waar ik als spreker was uitgenodigd en waar toen de helft van de zaal was gevuld met journalisten. Heeft ook wel weer z'n charmes zullen we maar zeggen ;-)

  geplaatst op
 • Ik vond het stuk in de P&O Actueel en Emerce beter, die P&O Actueel waarin het tweede artikel in de rij ineens een interview met een zekere Marco Derksen en Frank Jansen was over bloggen en HR...

  Maar je merkt dat zoiets veel teweeg brengt. Helaas is mijn eigen site natuurlijk nog niet live, dus hoop ik dat ze me toch nog weten te vinden.

  geplaatst op
 • Kan iemand mij wellicht helpen aan het betreffende Forrester-rapport? Alvast dank!

  geplaatst op
 • Heb inmiddels de Forrester-rapporten in mijn bezit en zal ze dit weekend eens flink doorspitten!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.