Steeds meer hoogopgeleide jongeren zetten tv bij grofvuil

Steeds meer hoogopgeleide jongeren zetten tv bij grofvuil

Koen van Tongeren (26) kijkt met beamer (Foto: Roger Cremers)

Uit het recent gepubliceerde SPOT Televisierapport 2006 (pdf) blijkt dat steeds meer jongeren tv-programma’s bekijken via websites als YouTube, Google Video en Uitzendinggemist. Veertig procent van de bezoekers van Uitzendinggemist valt in de leeftijdscategorie 13-24 jaar. Deze leeftijdscategorie vertegenwoordigt slechts 15 procent van de kijkers naar de publieke omroep op de reguliere televisie. Vandaag doet NRC next daar nog een schepje bovenop met een artikel waaruit blijkt dat steeds meer hoogopgeleide jongeren hun tv-toestel bij het grofvuil zetten. Mijn aandacht werd daarbij vooral getrokken door bovenstaande foto van Koen van Tongeren (26) die geen tv-toestel meer heeft en digitale tv bekijkt via internet (en dit met een beamer projecteert op de muur).

Hoe lang denk jij nog een tv-toestel in de woonkamer te hebben staan?


DelenEr zijn 42 reacties op dit artikel

 • Marco,
  Dit is een heerlijke discussie. Die we hier al vaak gevoerd hebben, maar nog vaak mogen voeren wat mij betreft. Toverwoorden: convergentie, integratie, kijkmotief, engagement en bereik.
  Mijn visie hierop: er komen steeds meer schermen in het huis, maar die op kantoor (nu genaamd PC) en in de huiskamer (nu genaamd TV) blijven. Op alle schermen kun je een best of both worlds (TV en PC) krijgen en nog veel meer.
  Dichterbij huis: hoe vaak kijk jij nog TV? Ik niet veel meer. De koppeling van mijn PC aan mijn huiskamerscherm zal ook niet lang meer op zich laten wachten. Overigens is TV (analoge kabel) daarmee nog niet mijn huis uit. De TV wordt gewoon beter.

  geplaatst op
 • Ik denk dat internet de tv opzich nog niet gelijkwaardig is. Als ik een leuk tv programma wil zien kijk ik die op tv. Veel programma's zijn alleen op tv te kijken met uitzondering van de publieke omroepen en een paar series van Tien. Ik kan wel na youtube kijken maar daar is de kwaliteit zo slecht, en daar hebben ze bijna geen filmpjes waarvoor ik lekker uitgebreid op de bank ga zitten. Pas als je hier alles on-demand kunt kijken wordt het interessant om de tv(aansluiting) weg te doen.

  geplaatst op
 • Zolang mijn vriendin nog CSI wil kijken blijft die TV hier nog vermoed ik... Overigens zou ik wel per direct mijn kabelabonnement kunnen opzeggen...

  geplaatst op
 • Trouwens, ik wijt het gebrek en aan 'betrokkenheid' 100% aan alle pulp die dagelijks onze huiskamer wordt binnengedrukt in de vorm van gouden kooien, slechte soaps, ijselfjes, 10.000 jamba reclames, en programma's die zo'n beetje alleen maar bestaan van sponsoringen en voor uhm, hoe zeg dit subtiel, 'andere doelgroepen' worden gemaakt met behulp van subsidies en de 15 kijkers.

  geplaatst op
 • Leuk om naar je eigen silhouet te kijken tijdens een serie of film...NOT.

  Verder sluit ik me aan bij Gijsbregt: het gebruik van de TV zal veranderen en dus blijft het toestel.

  geplaatst op
 • Te koop: Zilvergrijze Sharp kleurentelevisie 52 cm met vlakke beeldbuis incl. afstandsbediening, gebruiksaanwijzing, teletekst en scart aansluiting; 4 jaar oud; in goede staat; prijs notk ;-)

  Note: Aangeboden wegens artikel op Marketingfacts

  geplaatst op
 • Die blijft er zeker even staan. Om Uitzending gemist te kijken via Tele2, als scherm voor de PC, en om teletubby DVD's af te spelen. Oh.. en om dewerelddraaitdoor te bekijken op een tijdstip dat het mij uitkomt.

  Nu nog een streaming abonnement op HBO (iemand weet of dit al kan?), en dan Discovery Broadband service. En een oplossing om al die afstandsbedieningen te vervangen door 1 device, en TV as we know it is over. Alles wordt internet.

  Maar er zijn vreemd genoeg nog steeds volksstammen die echt graag naar nederlandse C-artiesten kijken in een schaatspak..

  geplaatst op
 • Idd in de toekomst gewoonweg meer scherm voor geld ;-), met geintegreerde content van diverse mediakanalen. Zal niet lang duren voordat de electronica concerns met toestellen komen, die dit proces zullen versnellen...

  geplaatst op
 • Al sinds enkele jaren heb ik eerlijk gezegd weinig tot geen idee meer wanneer wat op TV te zien is. De enige vorm van 'appointment TV' die ik nog volg zijn het journaal en tijdens EK/WK live voetbal (oranje). Ik zit met smart te wachten op een interactief aanbod van Casema (dat alleen digitale televisie biedt). Verder is het vooral de omgebouwde X-Box die precies laat zien wat we willen op elk tijdstip dat het ons uitkomt.

  geplaatst op
 • Ik kijk al dagelijks als ik aan het werk ben TV op mijn laptop met Pinnacle media center. http://www.pinnaclesys.com/PublicSite/du/Products/Consumer+Products/PCTV/PCTV/ . Het beeld maak ik dan een beetje kleiner maar altijd "on-top" zodat ik rustig kan werken. Op het moment dat ik iets interessant voorbij zie komen neem ik het op via mijn aparte 250 GB schijf. Gewoon je kabel van de TV splitten en in je laptop stoppen. Zit zelfs een afstandbediening en losse antenne bij voor als je in het buitenland bent. Nog een paar jaar wachten en dan kunnen we met speciale verf schermen op de muur verven (onlangs nog op Discovery gezien). Dus aan de techniek zal het niet liggen. Content, aanbod, interactiviteit, leuke en slimme applicaties, daar ontbreekt het nog aan voordat ik mijn gewone TV op marktplaats zet. Het wachten is op Joost want van het aanbod van PSZapper word ik ook niet blij van.

  geplaatst op
 • En wat nou als ik live voetbal wil kijken (bv Champions League) of een ander live (sport)evenement?

  geplaatst op
 • Overigens was mijn advertentie comment ludiek bedoeld. Had net al de eerste beller aan de lijn ;-)

  geplaatst op
 • Afgelopen weekend gebruik gemaakt van TVU Player om Super Bowl 2007 te bekijken op CBS. Streaming, goede kwaliteit.

  Series, zelfs die nog niet uit zijn in Nederland, kun je gemakkelijk via torrent-sites vinden, natuurlijk ook via iTunes store. Inderdaad is uitzendinggemist een mooie website waar ik ook gebruik van maak.

  Toch heb ik een tv en alhoewel ik er niet heel veel gebruik van maak, vind ik het wel af en toe fijn lekker te hangen op de bank en "kauwgom voor de ogen" voorgeschoteld te krijgen.

  Blijft de tv bestaan? Ik ga er wel vanuit, maar zal er anders gebruik van gemaakt worden.

  geplaatst op
 • Ik heb al 2 jaar geen TV meer...zonde, overbodig. Mis het ook niet.

  geplaatst op
 • Mij ontgaat de boodschap enigszins, stoppen hoger afgeleide jongeren met televisie kijken? Neen. Veranderd de consumptie? Ja maar das al een jaartje of wat geen nieuws…Zij die TV op een groots cherm willen kijken zullen een TV houden, diegene die een 20” ok vinden kunnen de TV bij het oudvuil zetten. Neem van mij aan dat een live wedstrijdje voetbal echt heel leuk is op een 42” plasma :)

  geplaatst op
 • Mijn TV zal voorlopig niet verdwijnen uit m'n huiskamer, zeker niet nu ik net een full HD LCD scherm heb aangeschaft :) Wat wel verandert: de content die ik consumeer op het scherm: minder televisie, meer games en internet (via Xbox 360 en Wii).

  Met de komst van 3D schermen ben ik benieuwd hoe deze markt zich zal verschuiven en ook wat voor content voor 3D schermen er zal komen. Ik deel de visie van Gijsbregt dat er meer schermen bij zullen komen, zonder dat die in de huiskamer en op kantoor/werkkamer zullen verdwijnen.

  geplaatst op
 • Wat Marc Metekohy dinsdag 6 februari 2007, 14:14 zegt.

  Ik voorspel daarom ook een grote toekomst voor Joost-(achtige)TV. Echter, succesvoorwaarden zijn de 4 A's: Alles moet Altijd Actueel te krijgen zijn, tegelijk met Amerika. Anders blijf ik lekker complete series en films - zonder reclame - downloaden.

  geplaatst op
 • Sinds twee en een half jaar kijk ik geen TV meer maar laptop. Alleen voor het WK vorig jaar heb ik een TV gekocht voor 100 Dollar omdat mijn laptop het even opgaf. Vlak na het WK trok ik de TV alweer kapot; ik was inmiddels al niet meer zo gewend aan al die bedrading. Met name omdat Talpa het voetbal niet meer beschikbaar heeft ben ik ook steeds meer P2P Prgramma's gaan gebruiken:
  TVU, TVAnts, SopCast, PPStream en PPMate. Daarnaast kijk ik nog wel eens op Winamp maar die gebruik ik meestal alleen voor radio. YouTube, Daily Motion, Google en MySpace gebruik ik met name voor de old Skool muziek clips en comedy (Chapel, Stewart, Colbert, Southpark). Last but not least kijk ik vooral veel Uitzending Gemist. Bovendien heb ik altijd nog 3 DVD's van Blockbuster beschikbaar. Een TV komt er bij mij voorlopig dan ook niet meer in. Een beamer is zo'n gek idee nog niet.

  geplaatst op
 • Zelf heb ik sinds een jaar of 2 geen tv meer in huis. Vooral omdat het ding me in een staat van apathie gevangen wist te houden. Tegenwoordig kom ik regelmatig mensen tegen die ook geen tv meer in huis blijken te hebben staan, hoewel ze in aantal op 1 hand zijn te tellen.
  Wanneer ik trouwens in bedrijfskantines of op verjaardagsfeestjes laat blijken dat ik geen tv heb (nee, echt?!), word ik in eerste instantie vaak wantrouwig aangekeken. "Maar wat doe je dan met je vrije tijd?!"

  Juist.

  Naast een indicator voor the digital divide is het vooral een verschil in instelling. Bezigheidstherapie vs. zelfontplooiing.

  geplaatst op
 • Als je Uitzending Gemist (of via P2P) gaat zitten kijken kijk je uiteindelijk toch naar content die voor TV gemaakt is. Zonder het massamedium zou de ervoor gemaakte content niet on demand beschikbaar komen. Zonder kwantitatief voldoende bereik is het moeilijk om mensen zover te krijgen om investeringen te doen. En dus om over langer termijn kwalitatief hoogwaardige content te produceren.

  Vooralsnog vinden Youtube producenten het toch volgens mij toch mooi als ze in de traditionele media terechtkomen. En van underground mainstream worden. Niet omdat geld zaligmakend is, maar omdat het een erkenning is van hun kwaliteiten door een grotere groep.

  Wat ik zelf overigens komisch en goed gemaakt vind, is Pure Pwnage. Maar je moet er van houden. Zal wel naar MTV gaan (of zit het al bij een network?).

  Er zullen best wel wat mensen zijn die hun tv wegdoen. Net zoals er mensen zijn die via hun televisie internetten. En mensen die tijdens het werken een venstertje met televisie always on top hebben. Met een extra harde schijf van 250 GB voor video. Als ik ook een steekproef N=1 mag aanvoeren als argument, de passiviteit van televisiekijken kan ik erg ontspannend vinden.

  Soms kijk ik niet eens televisie. Dan lees ik een boek. Niet streaming van the Gutenberg Project op mijn laptop maar gewoon echt. En een beamer vind ik een lelijk apparaat gaat dus echt niet gebeuren. Vind ik meer voor mensen graag powerpointen en die geen geld voor een fatsoenlijke flatscreen hebben.

  geplaatst op
 • TVU Player is idd ideaal, vooral als je USA-zenders wilt kijken.
  Helaas is TVU alleen beschikbaar voor PC en niet voor MacOSX
  Weet iemand een dergelijk programma voor OSX? (NASN en /of ESPN zijn een eis)

  geplaatst op
 • Ik heb nu al 1 jaar een beamer die ik op mijn muur projecteer. De kwaliteit is uitstekend voor onder de 1500 euro (beetje LCD kost al gauw 2000 euro) heb je een Top beamer met HDMI, VGA, S-video etc aansluitingen erop.

  Hele mooie contrast ratio en zelfs met veel licht in je kamer is het goed te volgen. Ik kijk er voornamelijk You Tube filmpjes op of uitzending gemist en HD of DVD films mee. Ook m'n powerpoint presentaties kan ik ermee repeteren.

  TV heb ik wel staan maar die staat steeds vaker uit en in de weg. Zou zonde zijn om deze TV te vervangen voor een LCD (Full HD) omdat je het rendement er niet uit haalt. Dan liever een abonnement Streaming HBO, CBS etc . Maar hoe??

  Voor voetbal sluit ik digitenne aan op de beamer.

  geplaatst op
 • Welke malloot kijkt er nu nog naar voetbal?
  Voor TV-series gebruik ik al enige jaren bittorrent. Hoef ik me ook niet te storen aan ondertiteling en logo's in beeld, of dat afgehakte gedoe met commercials die ik niet eens bekijk. Bovendien hoef ik dan niet te wachten tot die slome nlse zenders de serie eindelijk ontdekt en gekocht hebben.
  Uitzendinggemist is veel te lage kwaliteit. Amateurstreaming. Zelfs CBS News doet dat beter.
  Ze zijn pas slim bezig als ze uitzendinggemist uitbreiden met bittorrent verspreiding. En eens wat betere codecs gebruikt worden dan dat WinMedia verhaaltje, bijv. de H.264 AVC codecs zoals x264 en ateme. Gewoon mkv en avi files die we kunnen downloaden. Om dat halfuurtje downloaden ligt echt niemand wakker, zeker niet meer omdat je dan tenminste fatsoenlijke beeldkwaliteit hebt.

  geplaatst op
 • Af en toe probeert UPC me digitale televisie aan te smeren, maar aangezien ik al mijn tv-programma's via de computer binnenhaal is dat eigenlijk ook overbodig geworden. Veel van die series zijn al van prima kwaliteit. Nu wil het geval dat ik ook aan het kijken ben naar zo'n opstellen met mediabox en beamer. Want voor het computeren hou ik nog even mijn 19 inch.

  geplaatst op
 • Het zes uur journaal loeren als je zit te eten, daar is de tv nog goed voor. Voor al het overige pak je de pc. Ik zou een en ander graag nog eens koppelen. Soms probeer ik het weer eens een avondje. Maar wat een treurnis. Neem nu het programma vanavond. Tussen alle reclame door alleen wat actualiteiten die mogelijk interessant zijn.
  En idd, via torrents en casts kun je eigenlijk alles wel scoren.

  En vlak ook de kanalen van de Wii niet uit. Dat is nog maar kinderschoenenwerk nu...maar dat gaat straks veel invloed hebben op het mediagedrag van de gamergeneratie...

  geplaatst op
 • Hoe letterlijk de kop van je artikel past bij het beeld in de Rijnsburgstraat te Amsterdam, blijkt wel uit de foto die ik er twee weken geleden met mijn mobieltje nam :-)

  http://www.flickr.com/photos/toscani/360378363/

  geplaatst op
 • Ik heb al ruim 2 jaar geen TV meer. Niks uitzendinggemist. Gewoon met een ordinaire TV-kaart van Hauppauge achterin m'n PC. Windows Media Center Edition is een mooie interface, maar het programma is zo zwaar dat gelijktijdig een mail tikken of een Word document schrijven mijn toch wel krachtige PC op het randje van de afgrond doet balanceren (hoe zit dat in Vista?). Daarom gewoon WinTV2000. Meestal als klein venstertje rechts boven in beeld (zoals ook op dit moment) en pas full screen als een programma echt interessant is (hoe vaak komt dat voor?). Dan ga ik er echt voor zitten op de sofa achter mijn thuiswerkplek.

  Tegen de tijd dat ik weer een villa ga kopen (en de business gaat erg goed momenteel) zou ik toch wel weer wat proliferatie toestaan hoor. Een gaming/meditatiekamer met een projector voor een echte immersive ervaring. In de lounge-achtige woonkamer een LCD-TV formaatje openhaard (ik wens geen mega plasma TV die menselijke hoofden in close-up A) vervormt tot breedbekkikkers en B) ze opblaast tot monsterlijke proporties). Op willekeurige plaatsen in het huis en in de slaapkamers kleine hotel-TV-tjes hoog aan de muur met een vrolijke afstandbediening op het nachtkastje. Een oude zwartwit TV in de garage. Etc. Etc.

  Waar ik echt op wacht? Op integratie van Youtube met de afstandbediening! Kan iemand me vertellen of dat al kan: vanuit je luie stoel zonder toetsenbord uren lang Youtuben?

  geplaatst op
 • Volgens mij is het meerendeel van de TV-kijkers niet een hoog opgeleide jongere .. Hoger opgeleiden zijn volgens mij nog steeds een beetje in de minderheid in Nederland, net als de tech-savvy internet-kenners/gebruikers (volgens mij een aardige omschrijving van het meerendeel van de lezers van deze site ;))

  TV kijken op een PC is trouwens ook gewoon TV kijken?

  geplaatst op
 • Nilles dinsdag 6 februari 2007, 15:29 zegt:
  TVU Player is idd ideaal, vooral als je USA-zenders wilt kijken.
  Helaas is TVU alleen beschikbaar voor PC en niet voor MacOSX
  Weet iemand een dergelijk programma voor OSX? (NASN en /of ESPN zijn een eis)

  ----

  Ik gebruik zelf TVU Player via Parallels op Windows. Is inderdaad nog niet beschikbaar voor OSX. Ik wacht zelf ook nog steeds op mijn Joost beta account. :)

  En vroeg ik mij meteen af: Waarom zit iemand voor de tv, maar achter de pc? :)

  geplaatst op
 • het gebruik van de tv als massamedia medium, zal gaan veranderen. maar er gaat niet boven het kijken van een tv-serie op een mooi groot toestel (lsd, of gebeamd). de dsitributie in deze is wel anders, vroeger keken mensen naar wat werd uitgezonden nu bepaal je wat je wil zien en ga je dat kijken

  geplaatst op
 • TVU player (1 min om te installeren via http://www.tvunetworks.com/downloads/index.htm) was een goede tip! Gisteravond een paar USA-zenders (zittend) bekeken.

  De volgende site: http://nl.wwitv.com/ (nederlandse doorverwijs site) had wat meer aanbod. Misschien tijd voor Frank Huisman (directeur) hier een keer meer over te laten vertellen?

  waar ik nu achterkom is dat als het aanbod toeneemt (dus niet de zenders die je aangeboden krijgt in Nederland via Digitenne, UPC, Casema) de kans dat je TV herondekt weer zou kunnen toenemen. Desondanks denk ik dat ik het dan toch nog op maat/downloadable zou willen hebben..omdat je dan zelf kunt bepalen waar (thuis, werk, onderweg), wanneer (tijd) en hoe (beamer, lcd, PDA, PSP, Ipod video) je gaat kijken.

  geplaatst op
 • Sorry maar ik vind dit echt bullshit, IMO is een PC helemaal niet geschikt om uren achter elkaar tv te kijken, net zoals de PC ook niet geschikt is om een heel boek te lezen, tenminste ik beleef er geen plezier aan.

  Wel is het zo dat de TV meer on demand moet worden, zeg maar een soort van web-tv in combinatie met Tivo.

  geplaatst op
 • Op dit moment is de televisiemarkt nog een redelijk overzichtelijke markt.
  Maar met de opkomst van nieuwe technieken wordt de markt minder overzichtelijk.
  Met de nieuwe technieken is met name de convergentie van TV en internet een belangrijke ontwikkeling. De convergentie houdt in dat internet op TV komt of de TV op internet. Door deze ontwikkeling ontstaat er een nieuwe markt van niet-lineaire televisie. De kijkers kiezen dan hun eigen content los van het standaard aanbod van de netwerkproviders. Dit zou voor de netwerkproviders kunnen beteken dat ze alleen nog een digitaal signaal leveren en geen content meer aanbieden. Partijen zullen dan onafhankelijk van de netwerkproviders hun content aan gaan bieden. De consument kan in dat geval doormiddel van een soort mediacenter of gewoon via de PC de content (non-lineair) beklijken. Wel zal het televisiescherm belangrijk blijven in de woonkamer. Maar het signaal zal dus via een mediacenter of de PC op het televisiescherm binnen komen. De nieuwe generatie televisies zullen standaard een ethernetverbinding hebben, waarmee de televisie direct op internet kan worden aangesloten.

  Het (televisie) SCHERM zal altijd belangrijk blijven.
  Lekker op de bank naar een scherm kijken ipv achter je bureau is toch stukken beter...!?

  geplaatst op
 • Prachtige foto Jim! ;-)

  geplaatst op
 • Heb zelf ook al zo'n twee jaar geen TV meer. Maar mensen kijken je soms nog steeds raar aan als je dat vertelt.

  geplaatst op
 • Wat is jullie mening over Radio eigenlijk? Ik bedoel die heb ik bijvoorbeeld wel als achtergrond via laptop als ik aan het werk ben (streaming TMF radio of Juizefm) of thuis. In de auto ben ik alleen nog afhankelijk van de ether (en dus maar 12 radiostations ofzo...)....

  Als je streamt heb je ook exacte luisteraarsaantallen wel zo makkelijk en juiste info voor je adverteerders.

  Die streaming radiostations (zoals via http://www.live365.com = meer dan 10.000 stations) hebben volgens mij wel toekomst...het is alleen wel vreemd als je reclame boodschappen krijgt van producten/diensten die je in Nederland niet kunt kopen/afnemen.

  Ik kan me herinneren dat Google iets met radio ging doen....koppelen van reclameboodschappen..

  geplaatst op
 • Luister al een tijdje internet (3G) radio op mijn mobiel. Werkt prima: goede kwaliteit en tientallen stations.

  http://www.spodradio.com

  geplaatst op
 • Yep ook hier de TV al 2 jaar de deur uit.. Beamer staat gekoppeld aan digitenne voor die ene keer voetbal / mtv music awards. Verder is het Lost, 24 e.d. via DVD en de rest via internet.

  Lekker ruimtelijk hoor, niet meer zo'n groot zwart scherm in de huiskamer!

  geplaatst op
 • I agree with comments above that the Windows Media Center is still in a beta phase....processor hungry and broadcast is still the best way to watch HD pictures in real time. What's the future....video on relevant platforms, live for shared experiences like sports and news, on-demand for everything else. Still find the Sky EPG and the interactive services light years ahead of what's currently being rolled out in the Netherlands.

  geplaatst op
 • De visie dat tv zal verdwijnen is niet juist. Er zal echter alleen een verplaatsing zijn van het gebruik van de verschillende media. Als voorbeeld uitzendinggemist etc. moet je zien als een nuttige aanvulling van de TV. Tv zal blijven bestaan! Alleen al gezien het feit dat nog niet iedere PC/Laptop is uitgerust met een tv-kaart. Voordat de tv-kaart een serieuze concurrent wordt voor de conventionele TV's moeten de TV 'opgebrand' zijn.

  Er zijn ook andere redenen waarom gewone tv gehandhaafd blijft, vanwege het gemak.
  Denk aan ouderen die niet met een pc/laptop overweg kunnen. Of bijvoorbeeld gezinnen waar niet voor ieders gezinslid een pc/laptop voorhanden is en een verdeling moet worden gemaakt wanneer welk gezinslid op de pc/laptop mag. Nu zal een gezinslid dat niet op de computer mag op een bepaald tijdstip de tv aandoen voor bijvoorbeeld entertainment.

  geplaatst op
 • Daarnaast is de kwaliteit van het beeld van bijv. youtube nog altijd slecht te noemen in vergelijking met TV. Nogmaals het een vult het andere aan.

  Degenen die een tv scherm de deur uitdoen en een beamer kopen en daarop digitale tv aanluiten of analoge doen niet het medium Televisie de deur uit maar kopen een ander scherm! Ik zie dus niet echt een radicale verandering. En mensen die geen zenders meer ontvangen en zweren bij alleen internet tv zijn de zogenaamde wannabe trendsetters. Immers de kwaliteit van de uitzendingen op internet zijn lang nog niet altijd goed te noemen.

  geplaatst op
 • @sjakkeliene: op korte en middellange termijn zal je gelijk hebben. Ikzelf kijk echter nooit TV, ook geen uitzendinggemist. Youtube zie ik niet als alternatief. Wat ik als alternatief zie en ook kijk, zijn DVD's, gedownloade series via Bittorrent (topkwaliteit) en af en toe in een cafe iets als een verkiezingsavond. En de bioscoop. Ik denk dat al deze media overeen hebben dat ze "on demand" uitzenden en dat dat ook de enige toekomst is van de TV. En dat is niet de TV die jij beschrijft, die uitzendt en de kijker moet dan maar schikken naar dat tijdstip. De opkomst van TiVo en harddiskrecorders geven al aan hoezeer de mens zit te wachten op controle over uitzending. Dat is niet zomaar een ander scherm nemen, maar een andere manier van "TV" kijken, vind ik.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.