Politieke partijen zoeken kiezer via internet

6 maart 2007, 22:40

Politieke partijen zoeken kiezer via internetWe zouden het bijna vergeten, maar vandaag zijn de Provinciale Staten Verkiezingen. Eerder berichtten we al over het nieuwste filmpje van SP-leider Jan Marijnissen. De andere partijen hebben zo hun eigen methodes om de kiezer te bereiken.

Waar Marijnissen via een slimme viral de kiezer persoonlijk aanspreekt, plaatst de PvdA een oubollig tekenfilmpje met doorstuurmogelijkheid. VVD-leider Mark Rutte kruipt nog altijd achter zijn computer voor zijn dagelijkse camsessie in de studeerkamer. D66 gebruikt Google Maps om op een slimme manier de standpunten per regio te tonen.

Op de site van CDA Noord-Holland spreekt lijsttrekker Jaap Bond (slogan: “Stem 007 maart”) de bezoeker per scrollende flash-animatie toe, als ware hij een verkoper van wasmachines. GroenLinks gooit het over een heel andere boeg. Presenteerde de partij bij de vorige verkiezing nog een FemFem, met Femke als nieuwe TomTom-stem. Nu komt de partij met iets nog gezelligers: FEM FM, een webradiostation met de favoriete muziek van Halsema, onderbroken door korte statements van lokale leiders.

En de nu zo onvermijdelijke ChristenUnie? Die zegt het met Lego!

Update!

In de reacties wordt vaak gerefeerd aan vraaghetfemke, de digitale vraag-en-antwoordservice van Femke Halsema. GroenLinks-webmaster Gijs van den Dungen mailt dat deze toepassing een stuk populairder dan FEM FM is. ¨Er zijn nu al 250.000 vragen gesteld. Nadat Geenstijl er aandacht aan had besteed kregen we (uiteraard) een heleboel niet-serieuze vragen, maar uiteindelijk werden de vragen een stuk serieuzer. Ik gok dat het percentage serieus/niet-serieus zo rond de 40-60 is, maar er komen dus steeds meer serieuze vragen bij.¨

GroenLinks heeft voortdurend nieuwe filmpjes gemaakt om antwoord te kunnen geven op alle vragen. De webmaster: ¨Wat opviel was dat veel vragen over het regeerakkoord en regeringsdeelname gaan; aan de hand daarvan hebben we er nieuwe filmpjes ingemonteerd. Verder vragen veel mensen naar standpunten over hun eigen provincie.¨

Merijn Henfling is hoofd media en communicatie bij CJP en cabaretrecensent van Het Parool. Daarnaast werkte hij voor HP/De Tijd, Winq, Dif-web, Planet en De Journalist. Hij heeft een speciale belangstelling voor digitale media in het algemeen en slecht gemaakte magazines in het bijzonder. Merijn studeert in 2002 af aan de Rijksuniversiteit van Groningen in de sociologie en journalistiek. Met zijn scriptie 'Wim is weg' wint hij de scriptieprijs van De Journalist. Hij was vier jaar hoofdredacteur van homojongerenmagazine Expreszo.

Categorie
Tags

12 Reacties

    media

    Was al weer vergeten dat ik vandaag kan stemmen. Dank voor de herinnering Merijn en welkom bij de club! 😉


    6 maart 2007 om 22:43
    Jelmer de Jong

    Mooie Kjeld 🙂

    Donderdag voor het eerste de advertentie in lego van Christenunie, wel heel leuk gedaan!

    Het is ook leuk om te zien dat de politieke hyvers vorige maand uit hun slaap kwamen. Spontaan worden er weer dagelijks nieuwe foto’s geplaatst en wordt er weer regelmatig geblogd. Dit terwijl ze na het bedankt berichtje na de tweede kamer verkiezingen toch erg stil waren.


    7 maart 2007 om 08:02
    media

    Paul van V. moet hier ook nog wel een leuke aanvulling op kunnen geven!


    7 maart 2007 om 08:30
    merijnhen

    Jelmer, wat je schrijft over de politieke hyvers is eigenlijk een onderwerp op zich: politieke logs.

    Los van de vraag hoe relevant de informatie op politieke logs is, zijn er inderdaad maar bitter weinig politici die consequent (ook buiten verkiezingstijd) loggen. Wat dat betreft is het log niet veel meer dan campagne-instrument: meteen na de verkiezingen wordt het toch sowieso altijd angstvallig stil.


    7 maart 2007 om 08:34
    Martijn van Well

    Uitstekend lijstje, heb ik ook meteen mijn onverschilligheid voor deze verkiezing verklaard. Allee punt 6 gaat voor mij niet op, maar de andere punten zijn overduidelijk. 6 mag wat mij betreft vervangen worden door “klant is aphatisch vanwege overkill aan aanbod” (verkiezingsmoeheid)


    7 maart 2007 om 12:44
    Ab Bertholet

    SP as in SPAM?

    Ach, net als in de echte mensenwereld moet ook de politiek met vallen en opstaan leren wat de kansen en beperkingen van online communicatie zijn.

    De zo bewierookte virale campagne van de SP is niet alleen leuk en goed gemaakt, ze kan ook probleemloos worden aangemeld bij Spamklacht.nl. Wie het filmpje bekijkt wordt zonder de vereiste procedure opgenomen in het bestand en krijgt vervolgmailtjes zonder de vereiste afmeldoptie. Krijg je de viral door iemand anders toegestuurd, dan wordt je nog minder gevraagd, maar krijg je wel vervolgmail. En meld je je met de nodige moeite actief af, dan nog blijf je kennelijk op de actieve lijst staan.

    Het aanstekelijke enthousiasme van de SP-campagne zou zomaar van negatieve invloed op het imago van de online communicatiebranche als geheel kunnen zijn. Hier en daar lees je inmiddels de nodige reacties die kanttekeningen plaatsen bij al die hartelijke mail van Jan Marijnissen. En dan staan we daar met ons goede fatsoen, klanten te adviseren om roomser dan de paus te zijn…


    7 maart 2007 om 14:17
    Walter Vos

    SP snapt het, PvdA snapt er heeeelemaal niks van als je het mij vraagt.


    9 maart 2007 om 12:33
    Ab Bertholet

    Daar is geen twijfel over, van alle politieke partijen snapt de SP het spelletje het beste. Enerzijds online het merk positioneren met aanstekelijke virals en anderzijds Jan Marijnessen 24/7 de inhoudelijke boodschap laten verkondigen in praatprogramma’s op radio en tv. De man is altijd goed voor een paar rake, maar ook scorende oneliners. Vergelijk dat eens met wat het legertje spindoctors rond Rita Verdonk bereikt heeft, het afgelopen half jaar: één grote kramp!

    Dat neemt allemaal niet weg dat ook de SP zich aan de juridische spelregels moet houden, zoals ik deze week al eerder heb opgemerkt. Het rondbazuinen van die 2 miljoen views van de laatste campagne zorgt enerzijds voor overspannen verwachtingen bij onze opdrachtgevers en anderzijds bezorgt het overtreden van anti-spamregels onze hele branche een slechte naam bij de consument.


    9 maart 2007 om 12:56
    adriana

    Het is een feit dat allerlei politieke partijen meer dan 40 jaar lang dictaturen in het Midden Oosten financieel en militair gesteund hebben. Ze kunnen hun verantwoordelijkheid hiervoor niet langer ontlopen.

    PVDA, CDA, Groenlinks en D66 zeggen dat ze voor de hoofddoek zijn en bovendien is die voor hen een belangrijke breekpunt. Ze zeggen elke keer dat ze verdragen onderschreven en ook aangenomen met die moslimlanden, allemaal met die dictators. Deze partijen hebben allerlei banden met de verlenging (moslim “maatschappij” in Nederland) van de dictators en willen ze graag verder, terwijl onderdrukten hun vrijheid en rechten eisen. PVDA, CDA, Groenlinks en D66 hebben elke keer over de rechtsstaat, maar tegelijkertijd steunen ze in Nederland een nieuwe implementatie van al die dictatoriale regimes {Haram – Salam bij Utrechtse gemeente, Hallal eten bij overheid instellingen, onderwijs, aparte zwemplaats en regels voor vrouwen met een andere achtergrond, hoofddoek organisaties, militaire dienst in moslim landen voor in Nederland geboren jongeren} die geen rechtstaat zijn, ze vergeten weer dat het grondslag van de moslimregimes, een politieke ideologie die op tal van punten in strijd is met onze rechtsstaat. PVDA, CDA, Groenlinks en D66 willen niet stoppen met dat primitieve ideologie die hen zeker vastbindt aan een eeuwenlange onderdrukking en ellende die nu 1.8 miljard mensen ondervinden. Er zijn juist revoluties begonnen tegen deze praktijken, in veel Arabische landen wordt deze ideologie bestreden, mensen willen af van de onderdrukking, er zijn opstanden tegen het kern van hele systeem. Maar, PVDA, CDA, Groenlinks en D66 willen toch verder met hun implementatie. Ze hebben 40 jaar lang de immigratie politiek van al die dictators toegepast. Dictators wankelen maar onze partijen willen toch verder. Dit is krankzinnig. Iraanse Nederlandse vrouw doodgemarteld in Iran en PVDA, CDA, Groenlinks, D66 zeggen weer niks, voor hun walgelijke hoofddoek hebben ze wel een breekpunt!. Bij Nederlandse overheid deden zogenaamde “beleidsmakkers” alles wat hun dictators dicteerden en als gevolg huidige grootsteden ramp. Onder de naam positieve discriminatie zijn er tienduizenden Moslims gestationeerd bij de overheid instellingen. Velen ven hen hebben nog steeds banden met hun dictators. Deze implementatie is zeer gevaarlijk, Gemeente ambtenaren met de namenlijsten van Moslimlanden, ministers die moskeen openen, burgemeesters en wethouders die islam scholen oprichten, hoogste minaretten lanceren enz.. enz.. Maar welke namen stonden op die lijsten? Allemaal de namen van al die islamitische dictators!

    Deze partijen willen niet zien en horen hoe miljoenen mensen onderdrukt worden in hun geliefde Islamitische wereld….Je kunt aan de opstanden in Tunesië, Egypte en Jemen zien dat de mensen daar niet houden van dictatuur.

    De bestaande pikorde in het Midden Oosten stemt overeen met de ‘superioriteitsopvatting’ van de islam. De manier waarop de islam in het Westen op een voetstuk wordt geplaatst voedt die opvatting ook, maar dat heeft het behaagzieke Westen niet door.

    De onzekerheid over onze vrijheid in de toekomst kweekt wantrouwen. De Koran, het rode boek van al die dictators, geeft uitdrukkelijk opdracht tot de bekering en onderwerping van andersdenkenden. Dus: De islam is een misdaad tegen de mens(elijk)heid. Terecht wil Geert Wilders een verbod op deze misdadige politieke ideologie.

    Het is nu tijd om te stoppen met dit waanzinnige proces. Moslim dictators en hun druk op de Nederlandse politiek kan nu afgebroken worden, het is nu afgelopen: opstanden zijn begonnen. Hele strijd kan weer teruggeplaatst worden naar hun landen. Meer dan 2 duizend jaar geleden deden Romeinen ook: Hannibal zat in Europa, kon niet verslagen worden, Uiteindelijk wist Scipio de oorlog naar Noord-afrika te verplaatsen. Na een jaar van voorbereidingen landde Scipio in 204 v. Chr. in Afrika, waar hij de Carthaagse stad Utica innam. Anders zou Hannibal zijn blijven kampen en zich continue verbreiden. Meer Romeinse successen volgden en de situatie was nu zo ernstig dat Hannibal met het restant van zijn leger naar huis terugkeerde (202 v. Chr.).

    Wij moeten ook huidige moslim export van de dictators zo snel mogelijk stoppen en via remigratie hele strijd naar hun eigen landen terugplaatsen.

    Het is nu tijd om hele proces terug te draaien: niet Geert Wilders maar Moslim dictators moeten veroordeeld worden.

    Met Vriendelijke Groeten

    Adriana Thraces


    8 februari 2011 om 12:03

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!