Nederlanders online weinig sociaal?

Nederlanders online weinig sociaal?

Nederlanders online weinig sociaal?Inmiddels al op verschillende weblogs voorbij zien komen en ook wij hebben het persbericht ontvangen van Wout Withagen waaruit blijkt dat Nederlanders gemiddeld 2,3 sociale internetaccounts hebben zoals YouTube, Flickr en Hyves. Een stuk minder dan de gemiddelde Amerikaan die er 6,9 heeft. Deze resultaten zijn gebaseerd op onderzoek onder 1.500 internetgebruikers. Uitgaande van 69 landen betekent dit dus ca. 22 respondenten per land!

De onderzoekers noemen het aantal sociale accounts in Nederland opvallend laag voor een land met het grootste aantal breedband aansluitingen ter wereld. In veel gevallen hebben Nederlanders een Hyves account en daarnaast nog een Skype of MSN account. Nederlandse jongeren van onder de 25 hebben de meeste online identiteiten. In de Verenigde Staten speelt leeftijd een veel minder grote rol. Ook veel mensen boven de 25 beschikken daar over meerder online identiteiten. Amerikanen hebben dan ook het hoogste aantal sociale internet accounts, gevolgd door China met een gemiddelde van 4,8 accounts per persoon. Nederland eindigt in de lijst op een 10e plaats net achter België en net boven Polen dat met 2,2 accounts de 11e plaats bekleedt. Hekkensluiter op de 15e plaats is Mexico met gemiddeld 1,5 accounts. In het onderzoek zijn e-mailadressen buiten beschouwing gelaten.

Moet eerlijk zeggen dat ik het nogal een vaag onderzoek vind waaruit mij niet duidelijk wordt hoe het onderzoek is uitgevoerd en of de steekproef representatief is voor de internetpopulatie. Als we het sec hebben over accounts bij online communities, dan was al eerder bekend dat de grens bij drie sites ligt. Dat gemiddelde van 2,3 is dus helemaal zo gek nog niet en heeft niets te maken met het wel of niet sociaal zijn. Of zou ik met mijn 30+ accounts wellicht heel sociaal zijn? ;-)


Geplaatst in

DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • Hoe meer vrienden je hebt, hoe minder waarde je ze toebedeelt...

  geplaatst op
 • Het aantal accounts heeft dus niets met het aantal vrienden te maken. Vaak zie je dezelfde mensen van de ene community naar de andere hobbelen. Dit weekend was het twitterweekend, volgende wellicht week weer iets anders?

  geplaatst op
 • Over identiteit gesproken, vandaag in de Volkskrant:

  (...) Een nieuwe identiteit ligt voor het oprapen op het internet. Voor hooguit 20 dollar kan een bankrekeningnummer, credit card, geboortedatum en sofinummer worden gekocht. Alleen creditcardgegevens gaan voor maximaal 6 dollar van de hand. (...)

  geplaatst op
 • "1500 users of The Internet Address Book spread over 69 countries". Het zijn dus al gebruikers van internet adresboek en gemiddeld dus 22 personen per land. Dat kan toch niet representatief zijn of heb ik het mis?

  geplaatst op
 • En om dan vervolgens met 1500 personen conclusies te trekken tot vier cijfers achter de komma (zie de rapportbladen van dit onderzoek) gaat mij ook te ver. 6,9121 accounts per Amerikaan? De omschrijving zegt dat het hierbij gaat om de "exact average amount". Vaag ... Met welke foutenmarge dan?

  Het lijkt me overigens heel aannemelijk dat Amerikanen er meer hebben dan Nederlanders. Het lijkt me echter nog belangrijker te weten wat ze vervolgens met die accounts doen en of ze ze ook blijven gebruiken. En dan vervolgens: waarom dan? Da's pas lering en niet enkel vermaak :-)

  geplaatst op
 • @Erik: Die constatering had ik ook al gedaan. Een gemiddelde steekproef van 20 personen per land, en dan ook nog eens uit het internetadresboek (zoekers noem ik die), kan je helemaal niet representatief noemen. En het begrip sociaal is natuurlijk betrekkelijk als je ook zaken als flickr meeneemt.
  (linkspammetje:
  http://www.sargasso.nl/archief/2007/03/19/onzinnige-onderzoeken-socialer-internet/
  )

  geplaatst op
 • Had het aantal landen waarvoor onderzoek is uitgevoerd nog niet eens gezien; met die aantekening erbij is het inderdaad helemaal een waardeloos onderzoek.

  geplaatst op
 • En nog erger, het Internet Adres Boek is een plaats waar je al die accounts van social network sites kan beheren. Dus gebruikers daarvan zullen gemiddeld veel meer accounts hebben dan de 'gemiddelde nederlander'. Maurice de Hond zou het nog beter doen met een steekproef!

  geplaatst op
 • Enige echte les die we hier uit kunnen leren is dat Nederlanders het inschrijven als een drempel zien. OpenID de toekomst?

  geplaatst op
 • Gelukkig, ik hoor er weer eens niet bij - ik heb er 0...

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.