RSS in Vlaanderen en Nederland

RSS in Vlaanderen en Nederland
,

Bernard Mukarubibi is derdejaars student grafische en digitale media aan de Arteveldehogeschool in België. Hij is bezig met zijn eindwerk en heeft daarvoor RSS als onderwerp gekozen. Half mei reis ik af naar Mariakerke om zijn eindpresentatie bij te wonen. Als externe promotor wil ik je vragen een korte online vragenlijst in te vullen. Bernard wil daarmee een beter beeld krijgen van het feedaanbod in Vlaanderen en Nederland. De eerste resultaten zijn inmiddels binnen.

Voor Vlaanderen ziet het beeld er vooralsnog als volgt uit:

Welke categorieën van druk bezochte websites bieden vooral feeds aan?

 • financieel nieuws
 • games
 • kranten (online versies)
 • tijdschriften (online versies)
 • zoekertjes

Van de druk bezochte websites in Vlaanderen biedt ongeveer 1 op 3 websites een feed aan. De sites die een feed aanbieden beperken zich meestal tot één feed met het laatste nieuws. Bij sites die tot een bepaalde categorie horen (nieuws, financieel, games, zoekertjes) ligt dit aantal veel hoger. Tot honderden, in die gevallen meestal gekoppeld aan een zoekopdracht van de gebruiker. De ondervraagde webmasters zeggen in de meeste gevallen over weinig statistieken te beschikken (bijv. op het gebied van aantal abonnees).

Hoeveel procent van uw bezoekers komt via een feed naar uw site?
In de meeste gevallen luidt het antwoord minder dan 5%. Rekening houdend met het feit dat het druk bezochte sites zijn. Waarschijnlijk zijn het kleinere sites die een veel hoger percentage halen, en dan vooral weblogs, maar voor die conclusie is het in deze fase van het onderzoek nog te vroeg. Van de feedabonnees blijkt minder dan 5% werkelijk door te klikken naar de headline op de website. Feeds met het laatste nieuws zijn nog altijd het populairst.

Op de vragenlijst vind je ook het blog- en feedadres van Bernard, alsmede een e-mailadres. Namens Bernard alvast bedankt!


DelenEr zijn 13 reacties op dit artikel

 • gedaan Karel. kijk nog even naar vraag 4 en 5. over welke tijdseenheid hebben we het dan?
  kwam ik niet uit qua antwoord . . .

  geplaatst op
 • Peter, het gaat om een percentage bij die vragen, niet om absolute getallen. Maar voor het gemak zou ik uitgaan van minimaal een maand.

  geplaatst op
 • Misschien een idee om online RSS aggregators als http://www.vrijnieuws.nl ook hierin mee te nemen?

  geplaatst op
 • Gilles, webbased readers/aggregators komen in vraag 7 aan bod. Overigens is dit onderzoek met name bedoeld om feedowners aan het woord te laten.

  geplaatst op
 • Ik ben momenteel aan het knutselen met RSS-scrapingtools zoals feedity en feed43. Vervolgens via Yahoo Pipes en/of MySyndicaat de feeds aan elkaar knopen en filteren. Freedom of RSS zullen we maar zeggen ;-)

  Ik wil alleen maar aangeven dat een website geen feed hoeft aan bieden om via RSS benaderd te worden en dat je het aantal abonnees dus ook niet volledig kunt meten. Maar het aantal gebruikers dat op deze manier websites leeg graast zal op dit moment nog wel verwaarloosbaar klein zijn.

  geplaatst op
 • Done!
  Verwacht nu natuurlijk wel uitgebreid verslag van de resultaten op marketingfacts! ;-)

  geplaatst op
 • Niek, goeie aanvulling. Nu wellicht nog klein (net als RSS zelf), maar wat niet is kan nog komen. En Marco, ik denk dat dat wel geregeld kan worden. :-)

  geplaatst op
 • @Karel, stuur even een cc van de resultaten naar dat andere blog over media en onderzoek ;-)

  geplaatst op
 • Vooreerst bedankt Karel om dit te posten en ook een merci aan diegenen die de vragenlijst ingevuld hebben. Jullie antwoorden zijn een goede aanvulling op de huidige cijfers. Nog meer is welkom.

  Om op de vraag van Peter te antwoorden, zoals Karel zei: je kan best uitgaan van minimaal een maand. En inderdaad Nick, je hoeft als website geen feed aan te bieden om toch informatie op aan te bieden op je website die van RSS afkomstig is. Ik vermoed dat je dat bedoelt. Alhoewel het aantal lezers in zo 'n geval toch wel niet zo klein is.

  geplaatst op
 • Net ook even ingevuld. Ben benieuwd naar de uiteindelijke resultaten. Overigens ontbreekt de categorie nieuws (en is het veld voor de bedrijfsnaam te beperkt om de hele naam in te kunnen vullen, maar dat terzijde).

  geplaatst op
 • Ben erg benieuwd naar de reultaten en de conclusies. Wij zijn net gestart met een feed en ik wil graag weten of we ermee door moeten gaan.

  geplaatst op
 • Peter, Wilbert en Jeroen, in mei komt Bernard daar zeker op terug (antwoord even uit zijn naam i.v.m. tijdsverschil NL-Belgie :-))

  geplaatst op
 • Ook even de vragenlijst ingevuld. Ik voorspel dat RSS nog behoorlijk nieuw is in Vlaanderen en vooral gebruikt wordt door uitgevers van content zoals kranten, tijdschriften en andere media. Andere sectoren behoorlijk minder. Benieuwd of mijn voorspelling uitkomt.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.