RSS in Vlaanderen en Nederland

28 maart 2007, 10:29

Bernard Mukarubibi is derdejaars student grafische en digitale media aan de Arteveldehogeschool in België. Hij is bezig met zijn eindwerk en heeft daarvoor RSS als onderwerp gekozen. Half mei reis ik af naar Mariakerke om zijn eindpresentatie bij te wonen. Als externe promotor wil ik je vragen een korte online vragenlijst in te vullen. Bernard wil daarmee een beter beeld krijgen van het feedaanbod in Vlaanderen en Nederland. De eerste resultaten zijn inmiddels binnen.

Voor Vlaanderen ziet het beeld er vooralsnog als volgt uit:

Welke categorieën van druk bezochte websites bieden vooral feeds aan?

  • financieel nieuws
  • games
  • kranten (online versies)
  • tijdschriften (online versies)
  • zoekertjes

Van de druk bezochte websites in Vlaanderen biedt ongeveer 1 op 3 websites een feed aan. De sites die een feed aanbieden beperken zich meestal tot één feed met het laatste nieuws. Bij sites die tot een bepaalde categorie horen (nieuws, financieel, games, zoekertjes) ligt dit aantal veel hoger. Tot honderden, in die gevallen meestal gekoppeld aan een zoekopdracht van de gebruiker. De ondervraagde webmasters zeggen in de meeste gevallen over weinig statistieken te beschikken (bijv. op het gebied van aantal abonnees).

Hoeveel procent van uw bezoekers komt via een feed naar uw site?

In de meeste gevallen luidt het antwoord minder dan 5%. Rekening houdend met het feit dat het druk bezochte sites zijn. Waarschijnlijk zijn het kleinere sites die een veel hoger percentage halen, en dan vooral weblogs, maar voor die conclusie is het in deze fase van het onderzoek nog te vroeg. Van de feedabonnees blijkt minder dan 5% werkelijk door te klikken naar de headline op de website. Feeds met het laatste nieuws zijn nog altijd het populairst.

Op de vragenlijst vind je ook het blog- en feedadres van Bernard, alsmede een e-mailadres. Namens Bernard alvast bedankt!

Ik werkte tien jaar bij de grote uitgevers van Nederland. In 2001 ben ik voor mezelf begonnen, als zelfstandig webmarketeer en freelance auteur. Op internet zijn zoekmachines mijn grote passie. Zo voer ik voor grote en kleine klanten Google AdWords-campagnes. Begin 2005 heb ik Feeder, de Nederlandse RSS zoekmachine, gelanceerd.

Categorie
Tags

13 Reacties

    loket

    gedaan Karel. kijk nog even naar vraag 4 en 5. over welke tijdseenheid hebben we het dan?

    kwam ik niet uit qua antwoord . . .


    28 maart 2007 om 11:18
    Karel Kolb

    Peter, het gaat om een percentage bij die vragen, niet om absolute getallen. Maar voor het gemak zou ik uitgaan van minimaal een maand.


    28 maart 2007 om 11:27
    Karel Kolb

    Gilles, webbased readers/aggregators komen in vraag 7 aan bod. Overigens is dit onderzoek met name bedoeld om feedowners aan het woord te laten.


    28 maart 2007 om 12:22
    Niek

    Ik ben momenteel aan het knutselen met RSS-scrapingtools zoals feedity en feed43. Vervolgens via Yahoo Pipes en/of MySyndicaat de feeds aan elkaar knopen en filteren. Freedom of RSS zullen we maar zeggen 😉

    Ik wil alleen maar aangeven dat een website geen feed hoeft aan bieden om via RSS benaderd te worden en dat je het aantal abonnees dus ook niet volledig kunt meten. Maar het aantal gebruikers dat op deze manier websites leeg graast zal op dit moment nog wel verwaarloosbaar klein zijn.


    28 maart 2007 om 14:58
    media

    Done!

    Verwacht nu natuurlijk wel uitgebreid verslag van de resultaten op marketingfacts! 😉


    28 maart 2007 om 16:42
    Karel Kolb

    Niek, goeie aanvulling. Nu wellicht nog klein (net als RSS zelf), maar wat niet is kan nog komen. En Marco, ik denk dat dat wel geregeld kan worden. 🙂


    28 maart 2007 om 17:25
    loket

    @Karel, stuur even een cc van de resultaten naar dat andere blog over media en onderzoek 😉


    28 maart 2007 om 17:31
    Bernard Mukarubibi

    Vooreerst bedankt Karel om dit te posten en ook een merci aan diegenen die de vragenlijst ingevuld hebben. Jullie antwoorden zijn een goede aanvulling op de huidige cijfers. Nog meer is welkom.

    Om op de vraag van Peter te antwoorden, zoals Karel zei: je kan best uitgaan van minimaal een maand. En inderdaad Nick, je hoeft als website geen feed aan te bieden om toch informatie op aan te bieden op je website die van RSS afkomstig is. Ik vermoed dat je dat bedoelt. Alhoewel het aantal lezers in zo ’n geval toch wel niet zo klein is.


    28 maart 2007 om 23:06
    Wilbert

    Net ook even ingevuld. Ben benieuwd naar de uiteindelijke resultaten. Overigens ontbreekt de categorie nieuws (en is het veld voor de bedrijfsnaam te beperkt om de hele naam in te kunnen vullen, maar dat terzijde).


    29 maart 2007 om 07:19
    Jeroen van IJzendoorn

    Ben erg benieuwd naar de reultaten en de conclusies. Wij zijn net gestart met een feed en ik wil graag weten of we ermee door moeten gaan.


    29 maart 2007 om 10:22
    Karel Kolb

    Peter, Wilbert en Jeroen, in mei komt Bernard daar zeker op terug (antwoord even uit zijn naam i.v.m. tijdsverschil NL-Belgie :-))


    29 maart 2007 om 10:34
    Ilse

    Ook even de vragenlijst ingevuld. Ik voorspel dat RSS nog behoorlijk nieuw is in Vlaanderen en vooral gebruikt wordt door uitgevers van content zoals kranten, tijdschriften en andere media. Andere sectoren behoorlijk minder. Benieuwd of mijn voorspelling uitkomt.


    29 maart 2007 om 18:57

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!