Blogger’s Code of Conduct

Blogger’s Code of Conduct
Naar aanleiding van de affaire rondom Kathy Sierra is er een discussie ontstaan over een soort van gedragsregels voor bloggers. Met name Tim O'Reilly pleite voor een Blogger's Code of Conduct. Afgelopen week riep hij zijn lezers op om hierover mee te denken. Enkele suggesties die hij zijn lezers meegeeft:
 1. Take responsibility not just for your own words, but for the comments you allow on your blog.
 2. Label your tolerance level for abusive comments.
 3. Consider eliminating anonymous comments.
 4. Ignore the trolls.
 5. Take the conversation offline, and talk directly, or find an intermediary who can do so.
 6. If you know someone who is behaving badly, tell them so.
 7. Don't say anything online that you wouldn't say in person.
Wat mij betreft aandachtspunten die straks ook terug zouden moeten komen in de redactiestatuten van Marketingfacts. Wat vinden jullie?


Geplaatst in

DelenEr zijn 17 reacties op dit artikel

 • Regel 5 lijkt me overbodig als je netjes modereert in je comments in blogs. Rest lijken me open deuren waarvan een deel zelfs redelijk verplicht is binnen de Nederlandse wet waar het gaat om laster, smaad, discriminatie etc. etc.

  Weinig opzienbarend dit artikeltje dus? Of heb ik teveel met moddereten te maken?

  geplaatst op
 • Inderdaad open deuren. Doet me een beetje denken aan de regels die al jaren lang voor verschillende fora worden opgesteld.

  geplaatst op
 • Het zijn inderdaad open deuren maar gezien de eerdere discussie op Marketingfacts en ook de discussie op bijvoorbeeld Adfoblog, blijkbaar toch nog steeds geen vanzelfsprekendheid.

  geplaatst op
 • Punt 3 is altijd een lastige, waar ligt de grens en wie trekt die?

  Ik ben op zich steeds meer en meer er voor om alle niet geregde gebruikers geen comment mogelijkheden te geven. Vroeger vond ik dat onzin, lang leven de vrijheid, maar meer en meer kom ik tot de conclusie dat de meeste mensen hier nu eenmaal niet mee kunnen omgaan.

  geplaatst op
 • De vraag is meer of dit soort lijstjes en regels gaan helpen. Ik geloof daar eerlijk gezegd niet zo in.

  geplaatst op
 • Het lijstje met regels niet; het consequent opvolgen van de regels wel.

  geplaatst op
 • Uit ervaring weet ik dat je een heel uitgebreid beleid kunt plaatsen en een heel beperkt, er zijn altijd mensen die het overtreden.

  Bij niet-anoniem kun je tenminste nog optreden. Anonieme posters heb je mijns inziens bar weinig aan... meerendeel kan niet met vrijheden overweg en de mensen die een serieuze bijdrage leveren aan discussies zijn niet te beroerd om in ieder geval een naam te registreren zodat hun input ook gekoppeld wordt aan de persoon.

  geplaatst op
 • Het gevolg van dit lsoort lijstjes is dat de mensen die zich onbewust toch al goed gedroegen zich dit aantrekken en de mensen waar het voor bedoeld is niet. Er zijn blogs die bestaan omdat ze juist beledigende reakties accepteren en aanmoedigen. Oproepen om andere sites en gastenboeken vol te kladden worden ook steeds normaler.

  Kansloos initiatief lijkt me. Helaas...

  geplaatst op
 • "Het lijstje met regels niet; het consequent opvolgen van de regels wel."

  Dat bedoel ik dus. Ik geloof er niet in dat de hele blogosfeer consequent dit soort regels gaat naleven. De blogs die hier al serieus mee omgingen zullen er serieus mee om blijven gaan, de blogs die er lak aan hebben zullen echt niet zomaar veranderen. Ik vind het een nogal naieve gedachte dat de hele blogosfeer zich naar dit soort regels gaat gedragen. Het feit dat dit soort zaken gebeuren geeft aan dat er mensen zijn die hier blijkbaar behoefte aan hebben dus zul je dit soort praktijken altijd wel houden.

  Dat doet niets af aan de goede intenties van dit soort initiatieven overigens.

  geplaatst op
 • Natuurlijk heeft het zin om wat regels te maken. De oplossing zoals eerder gezegd is feitelijk vrij simpel. Bezoekers van een blog zijn bezoekers. Net als bij bezoekers in je eigen huis is het logisch dat je als eigenaar de spelregels mág bepalen.

  Elke website zal deze spelregels zelf opstellen. Maar het is een illusie om te veronderstellen dat de vrijheid van meningsuiting het hoogst haalbare is en daar vooral geen inbreuk op mag worden gemaakt. Het spook censuur wordt zwaar overtrokken.

  Op dit blog geldt immers ook al censuur. Ik "mag" hier niet schrijven over het weer of iets dat niet bij het doel van de website aansluit.
  het schrijven van een recensie over de nieuwe renault clio is net zo ongewenst als het posten van een reactie waarin ik zou roepen dat ik Marco weetikveel wat voor nare dingen wens.

  geplaatst op
 • Wat mensen nog wel een vergeten is dat een blog (of forum) geen democratie is. Hoe de regels ook zijn en wat je mening ook is, je hebt je er als bezoeker aan te houden. Bevalt het je niet, dan kun je altijd zelf een blog beginnen die je volgens jouw regels kunt beheren.

  Een blogger's code of conduct lijkt mij een beetje onzin.

  geplaatst op
 • Ik betwijfel ten zeerste of de oplossing nu ligt in het weren van anonieme posts. Een naam en bijbehorend hotmail adres zijn toch zo verzonnen? Daar schiet je dus niet zo veel mee op helaas.
  Of dit soort gedrag helemaal te weren is, tja, denk het niet. Een eigen blog is zo begonnen, en helaas is er een behoefte aan vuilspuierij/ongenuanceerd discussies aan gaan. Ook wat Kathy is gebeurd kan helaas niet voorkomen worden, en laten we wel wezen, is geen symptoom van alleen het bloggen.
  Elk (vak)blog zal voor zichzelf moeten bepalen hoe hiermee om te gaan. Ongewenste reacties verwijderen/zo min mogelijk aandacht aan besteden zal een weg zijn.

  geplaatst op
 • Ook Nieuwe Reporter heeft blogger's code of conduct ontdekt:
  http://www.denieuwereporter.nl/?p=888

  geplaatst op
 • Vroeg me al af waar al die extra aandacht voor de blogger's code of conduct vandaan komt, maar New York Times heeft er deze week een uitgebreid artikel aan besteed: A Call for Manners in the World of Nasty Blogs.

  geplaatst op
 • Dat is de echte Blues niet!

  geplaatst op
 • Marco, op retecool heeft Blues al gedreigd: "Marco, ik kom hoogstpersoonlijk je weblog volschijten als je dat logo online zet. "

  En ik kom hem helpen. En ik ben aan de dunne, dus dat wordt wat. Sodemieter toch op met die regels. (En niemand hier valt over regel 1... en dat is meteen de regel die het hele voorstel hilarisch maakt. Hebben die twee niks te doen?)

  geplaatst op
 • The First Post's Linton Chiswick is het met de meesten van ons eens:

  The internet's short history is littered with cack-handed attempts to control it, usually triggered by fear and a failure to grasp the immensity of a publishing platform that - in an age of powerful governments and even more powerful corporations - transcends national boundaries and corporate ownership.

  (...)

  Anyway, blog readers know to associate anonymous comments with scoundrels, and it's the identity verification services that are the current growth industry.

  None of this should have come as a surprise. The opportunity for everybody to publish direct to the web has turned the internet from technocracy to democracy. Today it truly reflects society in all its ugly, infuriating and sometimes frightening variety, and it's up to us to choose our friends.
  ... en hij doet er ter leering ende vermaeck een Top-10 lijstje Shockblogs bij.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.