Niet alleen is er dit jaar voor het eerst een Nederlands Webanalytics Congres, ook in het Marketingfacts Jaarboek dit jaar aandacht voor het onderwerp webanalytics. Het hoofdstuk moet inzicht geven in wat webanalytics is, wat het voor je kan betekenen en wat ontwikkelingen zijn die ertoe doen. Nu is een ontwikkeling wel duidelijk: het belang van en de interesse in webanalytics neemt op alle fronten toe. Maar ik mis nog wat historisch perspectief.
Meten is in. Controle en accountability zijn de stopwoorden van de marketeer van tegenwoordig. Webstatistieken geven hem of haar de data in handen. De behoefte aan meten en verbeteren groeit. De markt reageert en is meer dan ooit actief, onderstrepen ook experts Daniel Markus en Bob Nieme. Steeds meer partijen bieden webanalytics aan, softwaremakers zijn druk met strategieverschuivingen en natuurlijk heeft Google gratis tools in de aanbieding. Er gebeurt dus heel wat.
Maar waar komen we vandaan? Net als alle vakgebieden op internet zal webanalytics zich ongetwijfeld zeer snel ontwikkelen. Ik weet dat ik in mijn tijd bij ondernemersblad bizz (pakweg drie jaar geleden) altijd zat te kijken naar pageviews en unieke bezoekers. Nu werk ik al een tijdje aan een serie over webanalytics voor webwinkelblad Twinkle en weet dat de zaken die je kunt meten, schier oneindig zijn. Zijn zaken als pageviews en unieke bezoekers nog wel van deze tijd? Of kijkt men daar nauwelijks meer naar?
Ook zoek ik voor dit hoofdstuk goed onderzoek. Bij voorkeur Nederlands, maar zoals elke webmarkt geven internationale trends ook bewegingen aan die voor onze markt gelden. Amerikaans onderzoek is dus minstens zo welkom.
Resumé, mijn concrete vragen zijn:
- Hoe verschilt webanalytics nu vergeleken met pakweg drie tot vijf jaar geleden?
- Is webanalytics in de kern veranderd?
- Zijn er onderzoeken over het gebruik van webanalytics (software) en methoden (metrics, dus wat meten we)?
- Wat zijn de trends en prioriteiten voor de komende twee jaar (uitgangspunt hierbij is marketeer die met webanalytics werkt)?
PS. Voor wie de eerdere postings voor het Marketingfacts Jaarboek gemist heeft, een korte toelichting. Ik ben Bart Nagel, een freelance journalist met specialisatie internet en online marketing. Net als vorig jaar ben ik dit jaar gevraagd het Marketingfacts jaarboek te schrijven. Een aantal Marketingfacts-bloggers, experts op verschillende gebieden, zijn gevraagd input te leveren voor de diverse hoofdstukken. Aanvullend vraag ik via postings regelmatig extra input voor het jaarboek. Jullie input wordt zeer op prijs gesteld!
Zie ook:
Marketingfacts Jaarboek interactief geschreven: Wie helpt?
Viral marketing in Marketingfacts Jaarboek