Opschoningslag in de Marcom top100 van mei

Opschoningslag in de Marcom top100 van mei

{title}

De eerste van een nieuwe maand dus weer een update van de Top 100 van Nederlandstalige Marketing- en Communicatieblogs. Tegen de verwachting in blijven de aanmeldingen maandelijks binnenkomen. Deze maand hebben we zeven blogs toegevoegd aan de database, maar tegelijkertijd hebben we opschoning gehouden mede naar aanleiding van de reacties op Marketingfacts zelf of elders, zoals gisteren nog in een artikel op Netters.nl.Spijtig voor de desbetreffende blogs die door de opschoning zijn verwijderd of een 1 als rapportcijfer hebben gekregen, maar wel zo fair ten opzichte van diegenen die met veel passie en inspanningen hun blog frequent bijhouden.

Opschoning.
Deze maand hebben we vier opschoningsacties uitgevoerd:

 1. Verwijderd wegens het ontbreken van een artikel in 2007 zijn: Namespace, Vraag en aanbod, Webfactor, Web Metrics & Analytics, Internet Marketing met TSVW, Blogmania Business Blog, Ehio Media, Rendez Vous Lemon, Marketing is waardeloos, 31stsecond.nl, Early Adopters, Hendrik Deckers en Wat doet Internet.
 2. Verwijderd wegens geen reactiemogelijkheid zijn: Zonneveldmarks.com, Relatiegeschenken-blog.nl, ICT.paginablog.nl, DenIJssel, Hotmobile.blogspot.comSolv Advocaten, Clamare! en Frislicht
 3. Verwijderd wegens (overwegend) niet-Nederlandstalig is: Urbanologyblog. De Marcom top100 is gericht op de Nederlandstalige blogs op gebied van Marketing en Communicatie. Engelstalige blogs verwijzen we door naar Todd Andrlik die geinspireerd door onze Marcom top100 de Power 150 samenstelde.
 4. Rapportcijfer 1 wegens minder dan vijf artikelen in 2007, hebben gekregen: Zevvion, Blokletter, Dialogamigo, Actuele Marketing Topics, Pjong’s Blog, Primitivi Persuasion, Copypit.com, Weblog Peter Strating en Having said that.

Al met al een aardige opschoning en ik sluit niet uit dat we komende maanden nog strenger zullen worden indien blogs niet periodiek updaten. Voorstellen waar we de grens moeten leggen, horen we graag in een reactie; Wanneer krijg je een 1 als rapportcijfer en wanneer wordt je verwijderd uit de database?Na genoemde 4 opschoningslagen resteren er in totaal nog 156 blogs, die Marco nog vlak voor zijn welverdiende vakantie in Toscane een rapportcijfer heeft gegeven.

grootste stijgers Marcom top100 mei 2007

Stijgers en nieuwkomers deze maand.
Grootste stijger deze maand is IDG Blog die maar liefst 122 posities is gestegen naar nummer 26! Hoogste nieuwkomers zijn Emarky op positie 48, Jantweepuntnul op positie 66 en TjifTjaf op positie 88. Grootste dalers zijn Blinkz (-111 posities), Blokletter (-88 posities) en Primitive Persuasion (-74 posities).

In de top van de Marcom top100 zijn deze maand ook enkele wijzigingen te zien. De top 3 blijft weliswaar ongewijzigd aangevoerd door Molblog, Frankwatching en Dutch Cowboys, maar Adfoblog schuift 3 plaatsen naar beneden en maakt plaats voor Mediaonderzoek, BlueAce en Frank-ly.

Badge.
{title}Sinds enkele weken bieden we een Marcom top100 badge aan. De badge ontwikkelt door Onstuimig toont je actuele positie in de Marcom top100 of een oproep om op je te stemmen als je (nog) niet in de top100 staat. Afgelopen weken zijn reeds enkele blogs voorzien van deze badge, zoals MarcNext, frEdSCAPEs, Hans on Experience, Enthousiasmeren.nl, Café del Marketing en Daphne Dijkerman.

Als het goed zijn al deze badges (met enige vertraging wegens caching) bij het update van de Marcom top100 ook geactualiseerd. De vereiste code voor het opnemen van je eigen badge kun je aanvragen bij Gertjan.

Ik ben helaas de rest van de dag vrijwel geheel offline, maar zal aan het einde van de dag reageren op eventuele comments over de nieuwe Marcom top100. Benieuwd wat jullie vinden van de doorgevoerde opschoning.


Geplaatst in

DelenEr zijn 37 reacties op dit artikel

 • Yes, eindelijk die nieuwe PR update (+85 plaatsen! :))

  Leuk deze nieuwe lijst en goede zaak die strenge controle en opschoning.

  geplaatst op
 • Dankzij de PR-update ben ik er hoger ingekomen als ik had verwacht :-)

  Zoals Laurens al zegt, goede zaak dat er wordt opgeschoond. Een blog in de Marcom top 100 zou elke maand toch minimaal enkele updates moeten posten. Is er in de afgelopen maand niet gepost? Strafpunten.. Is er in de afgelopen 2-3 maanden niet gepost? Weg ermee.

  geplaatst op
 • Geinig, zag op propaganda dat de badge gewijzigd was (van 60 naar 38) en begreep daaruit dat er weer een update was geweest. Goede zaak de opschoning, kan me wel vinden in de criteria tijdigheid en frequentie.

  geplaatst op
 • Vorige maand was ik blij dat Adfoblog qua pagerank gestegen was van 5 naar 6. Helaas is die PR nu in een maand tijd blijkbaar weer gedaald van 6 naar 5. Dat verklaart onze daling op de ranglijst.

  geplaatst op
 • Hmm, dat is zuur, plek 101. Volgende keer hopelijk minimaal 1 plekje hoger.

  geplaatst op
 • Lekker genaaid! Grafischnieuws.nl heeft een pagerank van 5, niet van 4. Scheelt een plekkie of 30.

  geplaatst op
 • Mijn Google toolbar geeft ook 4 aan bij jullie, Floris.

  geplaatst op
 • Ik zie het nu ook. Heel vaag, eergisteren was ie nog 5. Wat zuur zeg :-(

  geplaatst op
 • @Floris: er is een pagerank update gaande, en er worden meerdere drops gesignaleerd.

  geplaatst op
 • Grootste stijger deze maand IDG Blog! Dat is meer dan we vorige maand durfden te hopen ("een plekje bij de eerste 100"). Toegegeven: de gecorrigeerde pagerank heeft veel geholpen ;-)

  geplaatst op
 • @floris - kun jij - of kan iemand anders - ons (uitgebreid) bijpraten over de huidige Google pagerank update? Ik kwam gisteren dit artikel tegen Lo and Behold, Big G's Page Rank Change Is Rolling Out op het interessante weblog van het mij verder onbekende bedrijf Performancing.com. Mijn SEO for Firefox plugin geeft momenteel alleen vraagtekens bij de pagerank en mijn Google Pagerank plugin rechtsonder in mijn Firefox-browser geeft alleen pagerank 0. What is going on? Hajo

  geplaatst op
 • @andre Wie kan ons (uitgebreid) bijpraten over de huidige Google pagerank update? Ik kwam gisteren dit artikel tegen Lo and Behold, Big G's Page Rank Change Is Rolling Out op het interessante weblog van het mij verder onbekende bedrijf Performancing.com. Mijn SEO for Firefox plugin geeft momenteel alleen vraagtekens bij de pagerank en mijn Google Pagerank plugin rechtsonder in mijn Firefox-browser geeft alleen pagerank 0. What is going on? Hajo PS Deze reactie net ook abusievelijk aan Floris gericht. Sorry

  geplaatst op
 • @ Hajo:
  De PR-update zoals de meeste die kent is niets anders dan de PR-waarde die intern bij Google bekend is, exporteren naar de servers die wij - als gebruikers - kunnen uitlezen.

  Aangezien Google zoveel DC's heeft, gaat deze export update (oude naar nieuwe PR-waarde) niet simultaan, en kan het dus voorkomen dat de ene server je nieuwe PR aangeeft, de ander je oude PR en weer een ander bijv. 0.

  Een handige site om je pagerank op verschillende server te controlleren is Digpagerank.com. Aangezien de update al voor 27 april bezig was, is de update er grotendeels wel "doorheen", maar het kan altijd voorkomen dat een server achter loopt (en blijft lopen).

  geplaatst op
 • @wdekreij Hoera voor Dig Pagerank!

  geplaatst op
 • Oei, oei,

  Worden we met Blinkz! keihard afgestraft voor het nieuwe domein. Weg die mooie pagerank van 5. Ik moet nog wat redirectjes maken van de oude naar de nieuwe site, dus ik hoop dat e.e.a. volgende maand er een stuk zonniger uitziet (kan bijna niet als ik naar buiten kijk)

  geplaatst op
 • Wow, +80 plaatsen omhoog. Ik ben wederom vereerd!

  Ik trek de blije conclusie dat MF-lezers blijkbaar ook soms marketing podcast-luisteraars zijn :-)

  Als jullie verzoekjes hebben wie ik voor de microfoon moet vragen, hoor ik het graag. Mail je verzoekjes naar interviews at jimstolze punt nl (ook als je zelf wilt).

  geplaatst op
 • Wij balen zo verschrikkelijk van de 49ste plaats van Commlog dat we geheel Communicatie Online per direct offline hebben gezet. En inmiddels is een meer dan bekend bureau aan de slag om deze week nog een geheel nieuwe site op te leveren. Bedankt Marketing Facts.

  geplaatst op
 • @Marc: zoekmachines zijn niet echt blij met deze manier ;) Als je goede posities wil behouden zou ik het niet zo aanpakken.

  geplaatst op
 • Mede dankzij de recente PageRank-update terug in de top-100 op plek 70, niet gek!

  Overigens hulde voor de opschoningsactie. Het redactioneel beoordelen van alle blogs zal vast een hoop tijd kosten, maar helpt wel de kwaliteit van de lijst hoog te houden.

  En van mij mag het gewoon een top-100 blijven en hoeft het geen top-50 te worden. De kwaliteit en inzet van het overgrote deel van de weblogs is hoog en gezien het aantal aanmeldingen dat blijft komen lijkt me honderd een gerechtvaardigd getal.

  geplaatst op
 • Dank voor de update Erik; leuk om vanuit Toscane al die reacties te volgen!

  geplaatst op
 • @Marc: ik neem aan dat we dan ook als aller-, allereerste de nieuwe versie te zien krijgen ;-)

  Overigens goed te zien dat de opschoning gewaardeerd wordt. En we hebben er vandaag meteen weer 4 aanmeldingen bijgekregen.

  Rest mij nog wel even mijn vraag opnieuw onder de aandacht te brengen:
  A. Wanneer gaan we een rapportcijfer 1 geven gezien niet updaten? Is dat 1 maand, 2 maand, 3 maanden?

  B. Wanneer gaan we je uit de database verwijderen vanwege niet updaten? 4 maanden?

  Of toch strenger? Graag jullie reacties!

  Op basis van deze input wil ik de heren van Onstuimig dan vragen een automatische check te doen, zodat wij er zelf geen dagtaak van hoeven te maken ;-)

  geplaatst op
 • Het is zover, in een paar dagen tijd flink wat grijze haren er bij gekregen, Commlog en Communicatie Online zijn omgetoverd tot een geheel nieuwe site: Communicatie Online. Nieuws en blog samengesmolten tot één site. Een blog, een site, wat is het? Ik weet het niet. Who cares.
  Allemaal dankzij de slechte notering in de Marcom top-100.
  Erik je kan de naam veranderen in de lijst?

  geplaatst op
 • @Marc: En nu op naar een hogere notering in de Marcom top100!

  In alle Marcom-blog opleveringen van Onstuimig zit tegenwoordig de code voor de een badge standaard ingebakken, dus gewoon even Gert van Onstuimig mailen ;-)

  De naamswijziging is doorgevoerd!

  geplaatst op
 • Dank Erik, eerste doel is om Adfoblog te verdringen van hun positie.

  geplaatst op
 • Nog maar 42 plekjes klimmen, Marc. ;)

  geplaatst op
 • Mhw, ik ben gezakt Somethin' New ga toch even bekijken waardoor het gekomen is...

  geplaatst op
 • Nee, lekker is dat - hier mogen we niet meedoen omdat we engelstalig zijn, bij de Power 150 mogen we niet meedoen omdat we niet in de VS zitten....
  *wheeeee*
  Nou ja, in elk geval congrats voor de stijgers en toppers!

  geplaatst op
 • @Stephan Engelstalige blogs van buiten de US mogen wel degelijk meedoen op de Power 150. Kijk maar eens naar de vlaggetjes, bijvoorbeeld op plaats 25

  geplaatst op
 • @Stefan: klopt wat Houtlust zegt. Todd schrijft hier ook "the ranking is now open globally to all English-language marketing blogs.".

  geplaatst op
 • Waar kan ik de pagerank -top 100- van de vorige maand(en) vinden?

  geplaatst op
 • @Michael: dit staat niet online, misschien wel een goed plan. Maar als je zegt wat je zoekt, kan ik het eventueel in onze systemen voor je opzoeken.

  geplaatst op
 • @ Houtlust & Erik - bedankt! Dat had ik even gemist - paar maanden geleden nog gezeurd bij Todd, maar toen kon het nog niet. Met een beetje mazzel zouden we ook net de Top 25 binnen kunnen glippen.

  geplaatst op
 • @Erik van Roekel: ik bedacht me wat laat dat het wel aardig is om mijn eigen cijfers bij te gaan houden. Als je de vijf cijfers voor maart en april van http://www.reclamewereld.blog.nl (nog steeds een publieksblog over reclame) zou kunnen opdiepen, heel fijn. mijn emailadres heb je. Geen haast hoor. Bij voorbaat dank.

  geplaatst op
 • @Michael: zit in je inbox.

  geplaatst op
 • Jee, mijn eerste 1 sinds die hele hete week in VWO 4. Terwijl ontbloggen zo gezond kan zijn ;-)

  geplaatst op
 • Voor iedereen die zit te wachten op de marcom100; die komt er aan maar gaat me deze eerste week van juni niet lukken. Te druk met alle seminars, congressen en beurzen. Excuses!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.