Gadgets de nieuwe marketingtool?

Gadgets de nieuwe marketingtool?

In 2006 schreef ik al eens dat de experience in Vista erg belangrijk werd, Tjeerd Hoek gaf dit eerder ook al aan in een interview tijdens de CES met Marketingfacts blogger Vincent Everts.

Na enkele maanden gebruik van Windows Vista Ultimate edition moet ik je zeggen dat het geheel prima bevalt, maar ik vanwege het ontbreken van echte functionale verbeteringen niet iemand zou adviseren onmiddellijk over te stappen. Na een ontmoeting met Microsoft Evangelist Miel van Opstal tijdens de Cebit ben ik nog in afwachting van een DVD die de functionele verschillen op een rijtje zet om mij van het tegendeel te overtuigen. Dus wellicht dat dit nog gaat veranderen.

Wat ik met een 17” laptop onder Windows Vista wel een aardig toevoeging vind is de sidebar met zogenaamde gadgets, hoewel dit naar ik begreep onder XP via aanvullende software ook te installeren was. In de sidebar kun je kleine applicaties draaien met al dan niet een connectie met internet. Zo heb ik zelf onder andere Radio All-in-one geinstalleerd waarmee je 29 radiozenders heel gemakkelijk kunt beluisteren, rollen de headlines van nu.nl automatisch binnen en heb ik altijd de nieuwste grap van fokke en sukke in beeld.

Leuke tooltjes, maar niet echt iets revolutionairs. Deze week kwam ik echter een voorbeeld tegen van een Disney-gadget die het onderste uit de kan lijkt te halen wat betreft de mogelijkheden. Richard MacManus had tijdens Microsoft Mix in Las Vegas een demo gezien van een gadget van Disney en schreef een enthousiast stuk op Read/Writeweb.

Disney applicatie.
Robbie Bach, president of Microsoft’s Entertainment & Devices Division, vertelde in zijn presentatie dat Disney samenwerkt met Microsoft en aantal grote computerfabrikanten om bij de levering van nieuwe PC’s en laptops standaard de Disney-gadget te installeren ter promotie van het Disney park in Hong Kong. De gadget haalt via RSS nieuws binnen over het themapark inclusief interactieve content zoals video en planning tools voor een bezoek aan het park. Ik denk dat de video (bij 2:16 wordt het echt interessant) wel duidelijk maakt dat het danwel een gadget wordt genoemd, maar het gevoel geeft van een complete applicatie.

Helaas is de gadget nog niet op internet te vinden, ik zou graag eens kijken wat men allemaal bedacht heeft. Dit gaat immers veel verder dan de vrij standaard gadgets die momenteel aangeboden worden en de bekende branded rss-readers, niet ten nadelen van die toepassingen overigens.

Helaas werden gegevens over de omvang van deze Disney-gadget en de mate waarin gebruikt wordt niet verstrekt. Dit artikel van Seattle Times is overigens een mooie samenvatting van Robbie Bach zijn presentatie over het veranderende marketinglandschap met verschillende voorbeelden. Mocht je de Disney-gadget ergens ter download op internet vinden, dan hoor ik het graag!

Het vinden van de juiste balans tussen desktoppresence middels zo’n gadget met toegevoegde waarde voor de gebruiker en commercie, is een aardige uitdaging voor marketeers. Ga je te ver dan loop je de kans niet geïnstalleerd of verwijderd te worden, doe je ‘te soft’ dan haal je er onvoldoende uit.

Iemand nog meer ècht spraakmakende gadgets gezien?


DelenEr zijn 19 reacties op dit artikel

 • widgets bedoel je? Kijk dan hier even; http://www.apple.com/downloads/dashboard/ wellicht dat Microsoft 't dan ook echt goed kan kopieeren en niet zo half-zacht.

  geplaatst op
 • @Luca
  Ik ken ze ook alleen als widgets, maar het lijkt er op dat 'ze' de naam ervan willen aanpassen. Google noemt het (zie Google Personalized Home als je ingelogd bent, onderaan) nu ook Gadgets.

  geplaatst op
 • iGoogle bedoel je ;)

  Ik dacht dat Yahoo hier zelfs het eerst mee was (ja, zelfs vóór Apple), maar daar kan ik mis mee zijn.

  geplaatst op
 • Konfabulator was het eerste bedrijf dat Widgets maakte. Dus niet Apple (alhoewel widgets al wel langer in Mac OS geintegreerd zijn). Lees hier meer daarover: http://en.wikipedia.org/wiki/Yahoo!_Widgets

  Voor wie het nog niet gezien heeft kan dit YouTube filmpje http://www.youtube.com/watch?v=QT6YO30GhmQ over de 'verschillen' tussen Vista en Mac OS ook nog een eye-opener zijn.

  geplaatst op
 • Jammer dat er nu weer een discussie Apple/Microsoft moet worden gestart :-( Ik heb geen voorkeur maar heb die discussie nu wel gehad.

  Waar ik op zoek naar ben zijn spraakmakende toepassingen (of ze nu widgets of gadget zijn danwel heten) waar je als marketeer eens naar moet kijken. Die toepassing van Disney is naar mijn mening zo'n voorbeeld en gezien jullie kennis over widget en gadgets hoop ik dat jullie nog wat voorbeelden kennen van hetzelfde kaliber.

  geplaatst op
 • Ik was ook serieus en kijk dan even naar de link, voorbeelden te over van Expedia Deals naar eBay of Amazon deals tot simpson movie widgets.

  geplaatst op
 • Voor de echte historici: 't idee van onafhankelijke, kleine 'accessoire'-programmaatjes stamt uit 1981.

  geplaatst op
 • ZIjn nu zelfs mobiele widgets voor Symbian S60 toestellen Web Run-Time

  geplaatst op
 • Lijkt wel een verkapte 'Miel stuur die DVD toch eens op'-schreeuw zo ;)
  De CBit is immers al weer maaaaanden geleden afgelopen.

  Zijn in mijn omgeving (99% ICT-ers) nog erg weinig mensen over op Vista. Wel zie ik veel Windows en Linux fanaten overstappen op MacOS en daar serieus van 'opleven'. Ben zelf dan ook aan het sparen voor een Apple :P

  geplaatst op
 • Widgets worden steeds meer een "common used application".
  De volgende stap is waar Swoot zich mee bezig houdt, geen barrieres meer in design, functionaliteit en content. Daarnaast platform onafhankelijk en geen applicatie maar server-sided. Hierdoor kun je als designer nog verder gaan en als merk nog meer een branded experience bieden.
  Vooral de kern van beleving begint hand over hand belangrijker te worden voor zowel de makers als de gebruikers!

  Leuke ontwikkelingen.

  http://www.thewebforward.com

  geplaatst op
 • @Erik: wilde die discussie helemaal niet opnieuw starten, ookal heb ik wel een voorkeur ;-) en ben ik zelf een enthousiast widget-gebruiker maar ik reageerde op wat 2BFrank schreef en vulde Luca aan.
  En ben het ook met hem eens dat er genoeg voorbeelden te vinden zijn bijvoorbeeld van Threadless, van VW, van Nike etc.etc.

  En wat mobiele widgets betreft, Microsoft heeft onlangs Zenzui http://zenzui.com/ gelanceerd, een dienst waarbij je browst op je mobiel via widgets.

  geplaatst op
 • @Rogier Webforward is vet!

  @Carl 1981? Je krijgt alweer 10 punten. 2 punten aftrek wegens te laat reageren. Ik loop nu al 52 punten achter ;)

  Maar online versies zoals Michiel ze gebruikte, hoe noem je die dan? Voorstel de branded version noemen we Adgets. Advertising widgets/gadgets. Erik wil je de titel van je artikel even aanpassen?

  geplaatst op
 • @Bram: Er zijn inmiddels ook al Gadget Ads om het nog een slag ingewikkelder te maken ;-)

  geplaatst op
 • Iskander Smit van info.nl gebruikt adgets om het concept van exploding website te verduidelijken. Cf. target is new blog.

  geplaatst op
 • @Erik Advergames vs in game advertising. Zelfde verschil. Bovendien even realistisch blijven Google of Bram wie heeft er nou het vaakst gelijk!? Ik heb twee branded gadgets geplaatst en Google? Mwah... kan ik hebben ;)

  geplaatst op
 • Valt de Tiesto Gadget onder spraakmakende gadgets?

  Als ik die vraag zelf moet beantwoorden is het eigenlijk nee, want tot deze week had ik nog niet van deze Tiesto gadget gehoord, toch... als ik het idee en concept zo lees klinkt het toch interessant/spraakmakend.

  geplaatst op
 • Als je de gadgets bekijkt die momenteel voor Vista NL beschikbaar zijn is het opvallend dat een of ander bedrijf ze in elk geval echt als een soort marketingtool heeft ingezet. Allemaal dezelfde gare RSS reader maar dan telkens specifiek voor 1 site. Jammer dat het zo slecht is uitgevoerd en dat je ook nog constant naar hun reclame moet gaan staren.

  Zelf gebruik ik momenteel de cpu multi-core meter, het notitieblok (handig things-to-do lijstje) en het actuele weer van de dichtbijzijnste stad. Meer nuttigs heb ik nog niet ontdekt. RSS feeds (ook die van Fokke & Sukke) vind ik toch het lekkerste lezen via mijn RSS reader. :)

  geplaatst op
 • ik ben zelf een fan van de rijksmuseum widget, zie http://www.rijksmuseum.nl/widget. simpel concept, maar wel doeltreffend. Frans.

  geplaatst op
 • voor treinreizigers, de NS Storingen gadget (zie http://x.vista.gallery.microsoft.com/liveItemDetail.aspx?li=3c3f64e7-7778-4d62-981f-d6c44d8b832a&pl=1&bt=1&wa=wsignin1.0) is erg handig om actuele storingen bij de spoorwegen op je bureaublad te zien

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.