Universiteit Groningen krijgt nieuwe huisstijl

Universiteit Groningen krijgt nieuwe huisstijl
De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) wil niet meer met RuG worden aangeduid. Jos Speekman, woordvoerder van de RuG: "RUG betekent in het Engels tapijt. En dat is toch een beetje raar”. Vandaar dat er een nieuwe huisstijl is ontworpen waarin de naam RuG niet meer voorkomt. Bovenstaand filmpje legt uit hoe deze huisstijl is opgebouwd. De naam Rijksuniversiteit Groningen blijft in eigen land bestaan maar in het buitenland zal vooral University of Groningen worden uitgedragen.

Op zich vind ik een filmpje zoals hierboven geen slecht idee. Jammer dat het een beetje amateuristisch aandoet. Vooral het muziekje had wat mij betreft wat vlotter gemogen. Dit filmpje geeft mooi weer wat het idee is achter de verandering en hoe dit wordt gebruikt om een soort opbouw te creeëren tussen de afdelingen van de universiteit. Ik ken eigenlijk geen voorbeelden van organisaties die door middel van een filmpje hun nieuwe huisstijl ‘verantwoorden’. Complimenten daarvoor!

Slash
Een belangrijk item in de nieuwe stijl is de slash. Hiermee krijgen alle afdelingen soort van eigen ‘adres’. Op het briefhoofd staat dan: “Universiteit / faculteit / afdeling”. Het mooie hiervan is dat dit 1-op-1 doorgetrokken kan worden naar het web.

Pitch
Na een bureauoriëntatie en creatieve pitch waaraan drie bureau’s deelnamen heeft de Rijksuniversiteit Groningen G2K designers gekozen als bureau voor het ontwikkelen van een nieuwe huisstijl. G2K designers geeft gezicht aan organisaties en merken en werkt met een team van 20 mensen vanuit studio’s in Groningen en Amsterdam voor ondermeer Gasunie, Johan Cruijff, Dierenpark Emmen, Menzis en dr. Adam’s.

Zie ook
RUG wil niet meer RUG heten (Dagblad van het Noorden)
RuG: weg met het vloerkleed! (Molblog)

(dit nieuws is al wat ouder, maar het filmpje is deze week uitgebracht en via de mail naar alle studenten verstuurd)


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Toch denk ik dat University of Groningen in de Engelse uitspraak wellicht niet optimaal is... Maargoed, RuG heeft ook z'n nadelen.. vraag me alleen af of ze dan ook van de domeinnaam afstappen, dat kan ik me toch haast niet voorstellen..

  Nieuwe stijl ziet er verder imo wel ok uit, weinig revolutionairs, maar wel netjes en originele manier van publicatie dmv youtube filmpje. De Rug gaat wel met z'n tijd mee ;)

  geplaatst op
 • Filmpje is inderdaad leuk bedacht om het aan studenten te laten zien. Maar de manier waarop de huisstijl uitgelegd wordt is een beetje knullig en amateuristisch. En waarom schetsen laten zien? Het lijkt mij logischer om het eerst af te maken en het dan goed te presenteren. Desalniettemin is de huisstijl zelf een grote vooruitgang!

  geplaatst op
 • @ruud:

  Filmpje was van origine niet op youtube. Heb hem daar zelf op geplaatst.

  geplaatst op
 • Ligt het aan mij of heeft 'RUG' in het Nederlands ook een andere betekenis?

  geplaatst op
 • lijkt op T-mobile.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.