Content videosites in TV-commercial

Content videosites in TV-commercial

Voorafgaand én na het Amerikaanse sportevenement SuperBowl was ‘user-generated-content’ voor veel marketeers en reclamemakers het gespreksonderwerp van de dag. Door de wellicht wat tegenvallende creativiteit en kwaliteit van de winnende inzendingen die aan de ‘Superbowl-user- generated-ad-challenge’ meededen,  nam de publieke belangstelling hieromtrent helaas evenredig snel weer af.

Tot afgelopen dinsdagavond toen het Amerikaanse fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC) miljoenen televisiekijkers verrastte met een 15’ seconden commercial die geheel bleek opgebouwd uit bestaande ‘user-generated-content’. Allen afkomstig van videosites zoals MySpace, YouTube en GoogleVideo.

De TV-commercial die tijdens de goed bekeken finale-uitzending van het Amerikaanse Idols werd uitgezonden, bleek een optelsom van een 13-tal korte ‘huis-tuin-en-keuken’-videofragmenten die ieder ‘een feestelijk moment’ uit het leven van een aantal willekeurige en volstrekt onbekende mensen betrof. Alhoewel het reclamebureau alle contenteigenaren en ‘figuranten’ vooraf toestemming heeft gevraagd, is het volgens mij nog niet eerder gebeurd dat een adverteerder uit zichzelf bestaande online ‘user-generated-content’ heeft ingezet voor een officiele TV-commercial.

“The KFC brand itself is a genuine, real-people kind of brand so using consumer generated content just made sense”, aldus Tom O’Keefe, CCO van verantwoordelijke reclamebureau Draft in Chicago.

Het begrip ‘brandgagement’ lijkt hiermee een nieuwe fase in te gaan, aangezien de consument in het gehele proces er zelf in feite niets meer voor hoeft te doen.


DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • brandgagen = youtube editing by chickens?

  toch om te huilen dit?

  geplaatst op
 • @annet: tsja, het lijkt me persoonlijk verschrikkelijk als je deze 'commercial' tussen de andere 'traditionele' commercials ziet in een reclameblok. Maar ze hebben wel lef om dit te doen.

  Je kunt je afvragen of de doelgroep deze onconventionele aanpak juist niet positief beoordeeld en 'vet'/cool vindt, waardoor het voor KFC geen windeieren zal leggen.

  geplaatst op
 • Als je dit ziet dan hoeven de reclamebureaus voorlopig nog niet te vrezen ;-)

  geplaatst op
 • Deze heftig-vet-coole 'echte mensen commercial' geeft mij een energiek weekendgevoel ;-). Wist trouwens niet dat die 'bucket' ooit is weggeweest. Van de low-fat inhoud worden de ratten in ieder geval niet dunner: http://www.liveleak.com/view?i=36c_1172256012

  geplaatst op
 • "Jongens, we moeten van de klant wat met user generated content gaan doen. Helemaal hip. Gewoon even een website-tje met een 'zend je video in' wedstrijdje in elkaar raggen, een paar winnaars selecteren en uitzenden die zooi."

  "Flikker op, man. Voor je het weet zendt zo'n knutselconsument iets leukers en mooiers in dan wij ooit hebben bedacht, en zijn wij onze banen kwijt."

  "Tja, daar zeg je wat... Maar eh... dan fáken we 't toch gewoon?"

  "Ja, man. Top idee! We kiezen gewoon een paar van die lullige 'user generated' filmpjes uit die al op YouTube stáán, geven die gasten er een paar dollar fooi voor en proppen de rest van het budget in ons eigen zak, omdat we er met onze 'professionele visie en ervaring' nog wat leuks van hebben kunnen maken."

  "Deal; doen we! Ik draai wel even een strategisch verhaaltje in elkaar rond de nadelen van brandgagement en de voordelen van professionele creativiteit. En jullie... gaan effe een weekje op YouTube rondstruinen. Enneh... wel netjes uren schrijven, hé?"

  geplaatst op
 • @benne-anne: lijkt me dat KFC in Amerika wel een beetje positieve publiciteit konden gebruiken en daarom zo hun nek uitsteken. Als zelfs Pamela Anderson tegen je is en de ratten zijn soms je beste klanten, dan heb je wel een probleem.

  @carl: de uitholling van het vak komt zo te zien van binnenuit ;-). Ik denk dat de spot in de Amerikaanse mediacultuur wel positief zal zijn ontvangen. 'The American dream' dan wel '15' seconds of fame', als je de quotes van figuranten uit het persbericht moet geloven:

  "For grandfather Claude Goodwin, he's glad to be able to show off his pride and joy on national television."

  "I'm just excited to share my granddaughter's joy with the world," Goodwin, 59, from New York City said of Maya Elizabeth Crumpton, Goodwin's one year old granddaughter from Mebane, N.C. "

  Ik denk dat het Amerikaanse reclamebureau het ziet als een win-win-situatie, afijn....het blijven Amerikanen. Neemt niet weg dat de commercial zeer goedkoop was en het effect in een fastfood-country niet moet worden onderschat.

  geplaatst op
 • Kom zojuist deze commercial van Burger-concurrent Hardees tegen.

  Fastfood en reclame, een bijzondere combinatie lijkt wel.

  geplaatst op
 • @Ronald
  Dan ken je deze Fastfood Freestyle zeker nog niet? Over UGC, YouTube en succes gesproken ... ;-)

  geplaatst op
 • @annet: die is goed!!! Ik had hem geloof ik al wel eens gezien, maar was deze totaal vergeten. Dank voor de link :-)

  geplaatst op
 • Dank Annet! You just made my day.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.