TXT exit? Je ziet het steeds vaker, e-mails die multi-part verzonden worden en waarvan de tekstversie niet meer is dan een simpele link naar een webversie. Lekker handig en snel. Immers, wie leest nou werkelijk nog tekst? Wie werkt er nog met een e-mailprogramma dat geen HTML weergeeft?
Of het echt zo simpel is, is de vraag.
Laten we beginnen met de eerste vraag, wie leest nog de tekstversie? Uit een korte steekproef blijkt dat het aantal lezers van tekstversies rond de 3% schommelt. Aardig, maar nou niet bepaald een goede reden om uitgebreid aan de tekstversie te gaan sleutelen.
De tweede vraag is iets minder gemakkelijk te beantwoorden. Want al zullen maar weinig mensen een e-mailprogramma op hun computer hebben dat geen HTML kan weergeven, een groeiende groep mobiele e-maillezers zal juist wel een uitgebreide txt versie op prijs stellen. Ondanks het feit dat het weergeven van html e-mails op telefoons eigenlijk geen issue meer is, worden html e-mails nog steeds slecht en langzaam weergegeven door gebrek aan pixels en bandbreedte. Daar komt nog eens bij dat er een (waarschijnlijk óók groeiende) groep mensen is, die uit angst voor virussen ook de voorkeur geeft aan een txt e-mail. Genoeg reden dus om net iets meer aandacht aan de tekstversie te besteden.
Maar dit is nog niet alles. De tekst versie is namelijk om nóg een reden belangrijk: deliverability!
In de (helaas nog) eeuwige jacht op spam blijkt dat er steeds beter wordt gekeken naar wat er nou precies verstuurd wordt. Nu komt het nog voor dat spammers een neptekst gebruiken voor de txt versie en dat ze de werkelijke troep in de html versie plaatsen. Blijkt dan dat de tekst sterk afwijkt van de tekst in de html (de beelden kunnen immers niet gecontroleerd worden), dan krijgt je e-mail negatieve “spam punten”.
Een extra reden dus om in de toekomst ook je txt versie op orde te hebben. Dat is amper extra werk want met de juiste e-mailsoftware kan dit automatisch omgezet worden…
Wat blijft, is het testen, wat helaas nog niet automatisch kan.